INS: Rata inflației din România scade la 9,4% în iulie 2023

Cele mai mari scumpiri din ultimul an au fost la zahăr, cartofi și ouă.

Pentru prima dată în ultimele 18 luni, rata anuală a inflației a ajuns la o singură cifră, potrivit INS. Bunurile de consum s-au scumpit cu 0,15 % în iulie faţă de iunie și cu 4,35 % comparativ de decembrie 2022.

Cele mai mari scumpiri din ultimul an, de peste 16%, au fost la alimente. Dintre acestea cel mai mult au crescut prețurile la zahăr (+52%), cartofi (37%) și ouă, (28%).

Mărfurilor nealimentare s-au scumpit cu 4,3%, cu un vârf la energia termică, care s-a scumpit cu 24%. Prețul serviciilor a crescu în ultimele 12 luni cu 11,7%. Aici, lider la scumpiri este transportul aerian (+45%) și serviciile de apă, canal și salubritate (+21%)

BNR confirmă tendința de scădere a ratei inflației, tradusă în temperarea creșterii prețurilor. Prognoza Băncii Naționale prevede un nivel al ratei inflației de 4,4% la sfârșitul anului 2024.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a avertizat că evoluția ratei inflației va depinde de măsurile de reducere a deficitului bugetar pe care le va lua guvernul, dar și de situația internațională, încă imprevizibilă din cauza războiului din Ucraina.

Specialiștii se așteaptă ca limitarea adaosurilor comerciale la unele alimente de bază, inclusiv produse care s-au scumpit puternic în ultimul an, să contribuie la diminuarea ratei inflației în următoarele luni.

Îți mai recomandăm Mugur Isărescu, guvernator BNR: rata inflației scade, dar ritmul va fi afectat de politicile Guvernului și situația internațională