INSULTAȚI. BELARUS(IA). Teatrele din România, gest de solidaritate cu Belarus

Întregul proiect s-a bazat pe voluntariat, iar în realizarea celor 16 spectacole-lectură au fost implicați circa 200 de artiști și tehnicieni de scenă din 15 orașe din România și unul din Republica Moldova. (Foto: teatru Sibiu)

De la alegerile din luna august, zeci de mii de oameni protestează aproape săptămânal în Belarus. Ei cer reluarea scrutinului și demisia lui Aleksandr Lukaşenko. (Foto: teatru Chișinău)

Mii de persoane au fost arestate, iar unii protestatari au fost uciși în timpul protestelor. Organizațiile pentru apărarea drepturilor omului spun că există dovezi credibile că autoritățile au folosit tortura împotriva celor reținuți. (Foto: teatru Arad)

În ultimele 6 luni au fost reținuți 400 de jurnaliști, printre care și corespondenți Radio Europa Liberă din Belarus. Autoritățile au apelat la toate mijloacele posibile pentru a bloca accesul la informații, inclusiv blocarea rețelelor de socializare și chiar oprirea internetului. (Foto: teatru Sf. Gheorghe)

Belarusul este în criză politică începând cu 9 august 2020, când autoritățile l-au declarat pe Alexandr Lukașneko câștigătorul alegerilor prezidențiale. Rezultatele scrutinului nu sunt recunoscute de Uniunea Europeană și Statele Unite care denunță o fraudă masivă a votului. (Foto: teatru Suceava)

Regimul lui Lukașenko a răspuns la protestele pașnice prin represiune brutală. Toți liderii Opoziției au fost ori arestați, ori deportați cu forța. Organizațiile pentru drepturile omului nu încetează să documenteze zeci de acte de tortură în rândul celor reținuți. (Foto: Unteatru București)

Cel puțin patru persoane au fost ucise în urma intervențiilor în forță a forțelor de ordine asupra protestatarilor. Peste 50 sunt dați dispăruți, iar alți 32.000 de manifestanți au fost reținuți. (Foto: teatru Piatra Neamț)

Aleksandr Lukașenko este din 20 iulie 1994 președintele Belarusului. El este numit și „ultimul dictator al Europei" pentru modul autoritar în care conduce fostul stat sovietic. În societatea bielorusă are titlul neoficial "Tătuca", o trimitere directă la I.V. Stalin.  (Foto: teatru Constanța)

Grupul Viasna pentru drepturile omului a arătat că cele mai multe arestări au fost făcute la Minsk, unde forțele de securitate au folosit gaze lacrimogene, gloanțe de cauciuc și grenade asomatoare pentru a dispersa zecile de mii de demonstranți care au ieșit în stradă în cele peste 6 luni de proteste. (Foto: teatru Constanța)

Drept răspuns la aceasta represiune, Statele Unite, Marea Britanie și Uniunea Europeană au impus sancțiuni împotriva a zeci de oficiali din Belarus, inclusiv Aleksandr Lukașenko. Cele stabilite de Consiliul European tocmai au fost reînnoite pentru încă un an. (Foto: teatru Chișinău)

Uniunea Europeană tocmai a prelungit cu un an sancțiunile împotriva a zeci de înalți oficiali din Belarus, în frunte cu liderul autoritarist, Alexander Lukașenko. Potrivit anunțului dat publicității joi, 25 februarie, de Consiliul European, sancțiunile vizează „oficiali responsabili de reprimarea violentă și intimidarea demonstranților pașnici, a membrilor Opoziției și a jurnaliștilor din Belarus, dar și responsabili de frauda electorală” care a dus la realegearea lui Alexander Lukașenko în august 2020. Acesta este contextul în care în luna februarie, în România și Republica Moldova s-au desfășurat 16 spectacole-lectură cu textul dramaturgului și protestatarului Andrei Kureicik, „Insultați. BELARUS(IA).