Fotogalerie | Cum arăta 1 Mai pe vremea comunismului

Pe 1 mai 1886, organizația care acum este cunoscută drept American Federation of Labour a organizat un protest la scară largă pentru a cere o zi de muncă de opt ore.

Masacrul din acea zi pentru oprirea grevelor a ajuns să fie comemorat de socialiștii din întreaga lume, inclusiv în Republica Socialistă România, ca de exemplu în imagine de la o festivitate din 1973.

Statele Unite și Canada sunt printre țările care nu recunosc Ziua Muncii în această zi, ci în prima zi de luni din septembrie.

Țările socialiste, în schimb, organizau întregi parade de 1 mai.

În imagine: parada de la București din 1965.

Steagurile altor națiuni din lagărul socialist, la defilarea din 1971.

În timpul Războiului Rece, SUA s-au distanțat de legătura sa națională cu această sărbătoare, care a fost preluată de către Sovietici și apoi de alte țări socialiste.

În România, la fel ca în alte țări foste comuniste, pionierii (copiii din clasele II-VIII) și șoimii patriei (copiii de grădiniță) erau puși de școli să participe la paradele coregrafiate în detaliu. La fel și munictorii din fabrici și alte întreprinderi de stat.

Prima paradă de 1 mai după moartea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, din 1965.

Poezie din Scînteia, 1975: 

„Întâi de Mai. În freamăt de flamuri tricolore
Pe veci îngemănate cu steagul purpuriu,
Se-arată țara ca un vrăjit tărâm de hore
Rotite după soare-ntr-al muncii cântec viu.”

Poezie din Scînteia, 1971:

„Pe drumuri lungi venirăm cu un cuvânt aprins
Să ne rostim destinul, și spațiul, și tăria:
Se-aude-n munții vremii cum urcă neînvins
Poporu-acestor plaiuri numite România”

Poezie din Scînteia, 1973:

„Tu, luminată zi de Mai întâi,
Fii pentru noi avânturi căpătâi,
Pe drumul tot mai falnicei istorii
Sub steagul țării noastre greu de glorii”

În statele socialiste, sportul era văzut drept o modalitate de a schimba atât atitudinile individului, cât și întreaga patrie.

Pentru comuniști, sportul crea un trup armonios, prezenta o ocazie de formare socială în afara familiei și putea crea un spectacol în demonstrațiile în masă.

Regimurile socialiste au insistat asupra sportului și pentru că performanțele la nivel internațional le aduceau un renume bun.

Defilările de 1 mai culminau cu coregrafii la scară largă, pe stadioane. O vedere aeriană de pe fostul stadion „23 August”, București, 1973.