Douăzeci și opt de guverne au semnat Declarația Bletchley în prima zi a summit-ului privind siguranța AI, găzduit de guvernul britanic.
Declarația nu este de acord cu înființarea unui centru internațional de testare în Marea Britanie, așa cum speraseră unii membri ai guvernului britanic, remarcă The Guardian.
În schimb, declarația oferă un tipar de colaborare în viitor pe acest subiect, viitoarele întâlniri fiind deja planificare să aibă loc în Coreea de Sud peste șase luni și în Franța peste un an.
Declarația spune că „există un potențial pentru vătămări grave, chiar catastrofale, fie deliberate, fie neintenționate, care decurg din cele mai semnificative capabilități ale acestor modele de inteligență artificială”.
Rishi Sunak, prim-ministrul britanic, a salutat declarația, numind-o „o realizare de referință care pune cele mai mari puteri ale AI din lume în acord cu privire la urgența din spatele înțelegerii riscurilor AI”.
„Pentru prima dată, avem țări care sunt de acord că trebuie să ne uităm nu doar în mod independent, ci și împreună la riscurile Frontier AI ”, a declarat Michelle Donelan, secretarul pentru tehnologie din Marea Britanie.
Frontier AI este prescurtarea celor mai avansate și mai puternice sisteme de inteligență artificială, despre care unii experți cred că ar putea deveni mai inteligente decât oamenii la o serie de sarcini.
Miliardarul Elon Musk a avertizat că „pentru prima oară, avem o situație în care există ceva care va fi mult mai inteligent decât cel mai deștept om. Nu este clar pentru mine dacă putem controla astfel de lucruri”.
Comunicatul celor 28 de guverne marchează un succes diplomatic pentru Marea Britanie și pentru Sunak în special, care a decis să găzduiască summitul în această vară, după ce s-a preocupat de modul în care modelele AI avansează fără niciun control.
Donelan a deschis summitul și a spus că dezvoltarea inteligenței artificiale „nu poate fi lăsată la voia întâmplării sau neglijată sau doar [în sarcina] actorilor privați”.
Lui i s-au alăturat secretarul american al Comerțului, Gina Raimondo, și viceministrul chinez al științei și tehnologiei, Wu Zhaohui, într-o demonstrație extrem de rară de unitate.
Îți mai recomandăm #10Întrebări | Care vor fi meseriile viitorului? Radu Burnete/Confederația Concordia: Multe vor fi preluate de roboți
China a semnat declarația, care spune că „salutăm eforturile comunității internaționale de până acum de a coopera în domeniul AI pentru a promova creșterea economică incluzivă, dezvoltarea durabilă și inovarea, pentru a proteja drepturile omului și libertățile fundamentale și pentru a stimula încrederea publicului în sistemele AI pentru a-și realiza pe deplin potențialul.”
Până în prezent, există puține acorduri internaționale cu privire la cum ar putea arăta un set global de reglementări AI sau cine ar trebui să le elaboreze.
La începutul acestei săptămâni, administrația Biden a lansat un ordin executiv privind inteligența artificială prin care le cere companiilor americane de inteligență artificială, precum OpenAI și Google, să-și împărtășească rezultatele cu guvernul înainte de a-și lansa modelele de inteligență artificială.
Și vincepreședintele SUA Kamala Harris a susținut un discurs despre AI la Londra, în care a vorbit despre importanța reglementării modelelor AI existente, precum și a celor mai avansate în viitor.
Între timp, UE este în proces de adoptare a unui proiect de lege privind inteligența artificială, care urmărește să dezvolte un set de principii pentru reglementare, precum și să introducă reguli pentru tehnologii specifice, cum ar fi recunoașterea facială.
Care este diferența dintre inteligență artificială și machine learning
- Inteligența artificială este capacitatea unui computer de a imita funcții cognitive umane, precum învățarea și rezolvarea unor probleme. Prin intermediul inteligenței artificiale (AI), un computer folosește matematica și logica pentru a simula raționamentul pe care oamenii îl folosesc ca să învețe noi informații și să ia decizii.
- Machine learning este un procedeu prin care se dezvoltă inteligența artificială. Este procesul prin care se folosesc modele matematice de date pentru a ajuta un calculator să învețe fără instrucțiuni directe. Acest lucru permite unui computer să continue să învețe și să devină tot mai bun pe baza acumulărilor realizate anterior.
Sursa: Microsoft