Interdicție. Comercianții nu vor mai avea voie să vândă minorilor dispozitive electronice pentru încălzirea tutunului

Comercianții de tutun nu mai au voie să vândă persoanelor sub 18 ani țigări electronice și dispozitivele electronice pentru încălzirea tutunului.

Comercianții de tutun nu vor mai avea voie să vândă către tinerii cu vârsta sub 18 ani ţigarete electronice, flacoane de reumplere pentru ţigarete ori dispozitive electronice pentru încălzirea tutunului. Legea prevede sancţiuni de până la 100.000 lei, în funcţie de gravitatea faptei.

Interdicția este cuprinsă într-un proiect de lege adoptat de Camera Deputaţilor, for decizional. Actul normativ a fost trimis la promulgare, la președintele Klaus Iohannis.

„Este interzisă vânzarea tuturor categoriilor de produse care conţin tutun, a ţigaretelor electronice, a flacoanelor de reumplere pentru ţigaretele electronice, a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun, a (pouch-urilor) pliculeţelor cu nicotină pentru uz oral şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun persoanelor care nu au împlinit vârsta de 18 ani”, se arată în proiect.

Vânzătorii le pot cere un act de identitate celor care vor să cumpere acest tip de produse. Ele nu pot fi comericializate nici prin automate, nici prin sistemul easy box.

Atunci când sunt vândute prin intermediul serviciilor de curierat, trebuie să aibă tipărit pe colet, în mod cât mai lizibil, mesajul: „Atenţie! Acest pachet conţine produse din tutun şi/sau produse care conţin nicotină. A se verifica vârsta clientului”.

De asemenea, prin noul proiect, școlile au obligația să introducă în regulamentele proprii măsuri coercitive pentru elevii care nu respectă noile prevederi în incinta acestora.

Îți mai recomandăm Tutunul dăunează grav mediului. Fumatul poluează anual cât 17 milioane de mașini pe benzină

Totodată, elevii nu au voie să fumeze în nicio unitate de învăţământ. Le este interzisă folosirea în școli a tuturor produselor care conţin tutun: țigarete electronice, dispozitive electronice pentru încălzirea tutunului, produse destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun, pliculeţe cu nicotină pentru uz oral şi produse destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun.

Iniţiativa legislativă introduce sancţiuni de până la 100.000 lei, în funcţie de gravitatea faptei.

Proiectul de lege aprobat de deputați modifică, de fapt, actele normative din domeniul produselor din tutun: Legea nr. 201/2016 precum şi Legea nr. 349/2002.

Your browser doesn’t support HTML5

#Dependențe | Când te-ai lăsat ultima oară de fumat? Nicotina, substanța care dă cel mai repede dependență

Noul proiect cuprinde definiția ţigaretei electronice şi a flaconului de reumplere a ţigaretei electronice, aşa cum sunt prevăzute în legislaţia europeană.

„Introducerea pe piaţă a (pouch-urilor) pliculeţelor cu nicotină pentru uz oral care nu respectă prevederile prezentei legi este interzisă. Nivelul de nicotină conţinut în fiecare pouch nu poate depăşi valoarea de 20 mg/pliculeţ”, se arată în proiectul adoptat de deputați.

Pe 4 decembrie 2023, Senatul a adoptat proiectul, în calitate de prim for sesizat.

Îți mai recomandăm „Nu doriți un pachet gratuit?” Cât de agresivă este promovarea produselor din tutun în România