Pentru categoriile supuse riscului - adică bolnavii cronici, copiii sau gravidele - vaccinul antigripal este asigurat gratuit de Ministerul Sănătății. Vaccinarea se face la cabinetul medicului de familie. Pentru ceilalți, vaccinul poate fi cumpărat din farmacii.
Medicul Sandra Alexiu, preşedinta Asociaţiei Medicilor de Familie București-Ilfov, spune că vaccinul antigripal se poate face pe toată perioada sezonului rece, chiar dacă este recomandat să fie făcut înainte de începerea sezonului gripal.
Medicul de familie spune că, în cazul gravidelor, pot apărea forme severe ale virusului gripal, care pot provoca atât decesul mamei cât și pe cel al fătului.
„Vaccinul gripal este perfect administrabil în orice perioadă a sarcinii, nu contează că sunt în luna a doua sau a noua. Anticorpii se transmit prin placentă, nu prin lapte, deci nu există niciun pericol”, arată Sandra Alexiu.
1. Care este momentul potrivit pentru vaccinarea antigripală?
Sandra Alexiu: Ar trebui să ne vaccinăm undeva la începutul lunii septembrie cel mai devreme. După care, cel mai potrivit moment este oricând, chiar și în timpul sezonului gripal. Nu e niciun fel de problemă dacă ne vaccinăm în timpul sezonului gripal. Doar că trebuie să ținem cont că durează 20 de zile până când titrul (cantitate de substanță activă, exprimată în grame, dizolvată într-un mililitru de soluție - n.r.) de anticorpi ajunge suficient de mare ca să ne protejeze complet.
2. Care sunt categoriile de bolnavi cărora li se recomandă cel mai mult să se vaccineze antigripal?
Sandra Alexiu: În privința categoriilor de risc, cum le numim noi, medicii, acestea sunt copiii de la 6 luni la 5 ani și toate persoanele care au boli cronice, boli de inimă, plămâni, diabet, obezitate, cancere. De asemenea, sunt incluse persoanele peste 65 de ani, personalul medical și cei care lucrează în anumite centre de rezidență.
Cea mai importantă categorie este a gravidelor, care fac forme extrem de grave ale bolii, care afectează și mama și fătul, adică se pot solda cu decese. Vaccinul gripal este perfect administrabil în orice perioadă a sarcinii, nu contează că sunt în luna a doua sau a noua.
Anticorpii produși de virus se transmit prin placentă, nu prin lapte, deci nu există niciun pericol, așa cum cred multe gravide.
De aceea, recomandăm tuturor gravidelor să facă vaccinul gripal în sezonul rece. Pentru toate categoriile de risc, Ministerul Sănătății asigură gratuit vaccinul gripal.
3. Dar mulți dintre cei care nu au făcut niciodată gripă se întreabă ce sens are să se vaccineze antigripal? Ce le spuneți acestor oameni?
Sandra Alexiu: N-ar trebui să vorbim despre vaccinarea antigripală doar la persoanele aflate la risc. Noi, medicii, recomandăm tuturor să se vaccineze antigripal.
În primul rând, pentru că gripa este o boală severă care are tendința de a afecta întreg organismul. Creează probleme și persoanelor care nu sunt la risc, persoane pe care le scot din ritmul lor normal.
Pe de altă parte, gripa este boala infecțioasă care are cele mai multe victime în fiecare an pe glob. Nici covidul nu a reușit să o depășească. În medie, sunt 650.000 de decese din cauza gripei pe an în toată lumea. Nu știm niciodată cum reacționează chiar și persoanele sănătoase.
Mulți spun că gripa e o simplă răceală, dar există o mare diferență între răceli și gripă. Virusurile care produc răcelile de sezon sunt altfel de virusuri, produc răceli obișnuite care nu afectează starea generală de sănătate.
În schimb, gripa este produsă de un virus foarte virulent. Am văzut că odată la 100 de ani virusul A poate produce pandemii. La gripă, faci febră foarte mare, ai dureri mari de mușchi, poate afecta plămânii, ceea ce poate duce la ATI.
4. Cum deosebim simptomele de gripă de Covid, în condițiile în care și la Covid ai o stare generală proastă?
Sandra Alexiu: Simptomele de gripă sunt destul de bine cunoscute. În schimb, covidul a fost extrem de înșelător și de schimbător.
Și acum specialiștii discută de niște variante mutante ale covidului care au altă simptomatologie față de cele inițiale, cum ar fi afectarea auzului.
Gripa dă dureri musculare mari încât pacienții nu pot sta drept, au „o stare de curbatură”, dureri mari de cap.
Ne dăm seama cel mai bine dacă avem gripă sau Covid când facem un test, sunt teste disponibile pentru ambele afecțiuni.
5. Vaccinul antigripal ne poate proteja în vreun fel de covid?
Sandra Alexiu: Nu există nicio legătură. Virusurile sunt diferite, echipamentul genetic din cele două virusuri este diferit. Vaccinul gripal nu ne protejează de covid. Cel puțin nu există până în acest moment o legătură științifică.
6. Cât timp avem imunitate după ce facem vaccinul împotriva gripei?
Sandra Alexiu: Imunitatea nu este de lungă durată, dar nu neapărat pentru că organismul nu face față, ci pentru că virusul gripal este foarte schimbător.
De aceea, în fiecare an vaccinurile gripale trebuie regândite și formula adapatată. Imunitatea dată de vaccinul împotriva gripei nu ne protejează decât pentru sezonul respectiv.
7. Cum ne putem proteja de gripă?
Sandra Alexiu: Având în vedere că transmiterea virusului gripal e similară cu a Covidului, în mare măsură oamenii cam știu acum cum se pot proteja, vorbim de măsuri de dezinfecție a mâinilor, de aerisire a camerelor, de purtarea măștii pentru că protejează atât persoana care are gripă, cât și persoana care nu are gripă.
De altfel, am și văzut în ultimele două sezoane, când populația a purtat masca obligatoriu, că noi nu am avut circulație de virus gripal pe întreg globul. Dacă ne uităm pe cifre, în România au fost 4 cazuri de gripă în iarna lui 2020-2021, comparativ cu un an înainte când în 2019-2020 am avut epidemie de gripă.
8. Ce facem după vaccinarea antigripală? Sunt specialiști care spun că nu e bine să răcești în următoarele două săptămâni de după vaccin.
Sandra Alexiu: Nu are nicio legătură cu afectarea sistemului imun, este un mit. Maximum 20 de zile durează până când titrul de anticorpi din organism ajunge la un nivel protector. Adică suntem un pic mai expuși.
Dar eficacitatea vaccinului nu este de 100%, adică nu ne așteptăm să nu mai facem gripă dacă am făcut vaccin, ci suntem mult mai protejați în fața bolii. Și dacă avem anumite boli din categoriile de risc, avem șanse să facem forme mai ușoare, sau chiar asimptomatice, fără să facem complicații care să ne pună viața în pericol.
9. În condițiile în care în ultimii doi ani virusul gripal nu a circulat, cum sunt tulpinile din acest an și ce tulpini acoperă vaccinul?
Sandra Alexiu: De doi ani, în România, se folosește vaccin tetravalent, care acoperă două tulpini de virus tip A și două de tip B. Indiferent de ce firmă sunt produse, vaccinurile gripale conțin cuvântul tetra în denumirea lor. Acum avem un vaccin care conține patru tulpini de virus antigripal, doua A și două B, pentru sezonul 2022-2023.
10. Ce variante de vaccin există pentru copii?
Sandra Alexiu: Sunt mai multe variante decât pentru adulți. Părinții se pot informa de pe site-ul atlasgripal.ro, lansat de Societatea Națională de Familie, unde pot vedea informații despre tipurile de vaccin gripal.
Pentru copii există un vaccin cu virus viu atenuat, care se administrează intranazal sub formă de spray, care este recomandat începând de la vârsta de 2 ani. Dar acesta nu face parte din cele asigurate de Ministerul Sănătății.
Există și vaccinul injectabil, mai ales pentru persoanele cu tratamente anticoagulante, dar și vaccinul care se administrează intramuscular.
Toate aceste vaccinuri au aceeași componență și au cam aceeași eficacitate. Doar că la cel cu virus viu atenuat, adică cel intranazal, dă imunitate pe termen ceva mai lung.