Vicepremierul Raluca Turcan explică, într-un interviu pentru Europa liberă, că liberalii nu acordă mare atenție moțiunii de cenzură a PSD, care este făcută strict în interesul personal al lui Marcel Ciolacu și sugerează că există posibilitatea ca după congres PSD să-și schimbe atitudinea, adică să nu voteze moțiunea.
A lăsa țara cu un guvern fără puteri depline în perioadă de pandemie este o dovadă de cinism și politicianism, iar oamenii, este convinsă Raluca Turcan, vor discerne în alegeri între cei care au dat dovadă de responsabilitate, ”într-o situație fără precedent în ultimii 30 de ani”, și cei care ”amanetează sănătatea publică pentru o mână de voturi.”
În privința racolărilor de primari de la PSD, asupra cărora și-a exprimat dezacordul și președintele Klaus Iohannis, vicepremierul Turcan, spune că e vorba, în general, de oameni care au fost la PNL și au migrat la PSD în contextul Ordonanței 55. ”Eu cred că punctual putem lua în discuție revenirea lor la partidul din care au plecat”, spune Raluca
Turcan, precizând însă că nu intră în discuție ”vreun ales local care înainte a fost părtaș la politica anti-justiție, anti-românească și anti-europeană a lui Liviu Dragnea.”
Principalele declarații
- ”Practic, dl. Ciolacu nici măcar nu riscă un eșec înainte de congres, totul este gândit ca să puncteze el și echipa lui.”
- ”Dacă PSD lovește undeva, lovește fix în siguranța sanitară a oamenilor.”
- ”Cred că niște oameni care au pus pe primul loc interesul public ar merita să fie lăsați în continuare să-și facă treaba.”
- ”Gândiți-vă ce ar fi însemnat o pandemie cu o guvernare aruncată total în brațele infractorilor, cum era cea a PSD. Ar fi fost o nenorocire pentru România.”
- ”Raportul Curții de Conturi trebuie citit în întregime și nu spicuit”
- ”Nu este o politică de racolare a primarilor PSD sau o politică națională a partidului.”
- ”Bucureștenii, vor trebui să opteze: Nicușor Dan sau Firea și PSD, orice alte opțiuni vor ajunge să nu aibă o mare însemnătate.”
- ”Întregul set de măsuri de funcționare a unităților de învățământ va fi făcut public săptămâna viitoare.”
Europa liberă: Credeți că moțiunea de cenzură anunțată de liderul PSD, Marcel Ciolacu, va trece sau nu? Purtați negocieri cu alte partide pentru vot?
Raluca Turcan: ”PNL are alte priorități în momentul de față, iar sarcina guvernării în această perioadă este o provocare. Moțiunea PSD nu ne preocupă oricât s-ar strădui PSD să conteze acum în apropierea alegerilor interne dar și a alegerilor locale. Din perspectiva noastră, această moțiune este exclusiv despre candidatura la președinția PSD a lui Marcel Ciolacu, nu este nici măcar despre PSD, este pur și simplu un gest de PR politic pentru dl. Ciolacu. Este și cinic, și iresponabil. De fapt, numai un partid iresponsabil ar lăsa țara fără un guvern cu puteri depline în perioadă de pandemie, cu criză economică suprapusă peste cea sanitară. Este exact acțiunea politică tipică PSD. În perioada în care era la guvernare în loc să gestioneze situația economică, în loc să asigure țara din perspectivă sanitară, să asigure stocurile necesare, ei erau preocupați de apărarea infratorilor. Și agenda parlamentară, și agenda guvernamentală au fost acaparate în acea perioadă de modificările la legile justiției. Mai mult, în tot acest demers al lor cădeau una câte una instituțiile statului în mâinile PSD. Același comportament cinic din acea perioadă și orientat spre interes politicianist îl vedem și acum. Dl. Ciolacu vrea să iasă președinte al PSD, ca atare, ce calcul și-a făcut? Luni, 17 august, depune moțiunea de cenzură, sâmbătă, 22 august, este congresul, iar votul pe moțiune este după congres. Practic, dl. Ciolacu nici măcar nu riscă un eșec înainte de congres, totul este gândit ca să puncteze el și echipa lui. În toată această avalansă de probleme cu care noi ne confruntăm la guvernare nu merită să girăm cu atenție acest demers al PSD.”
Europa liberă: Susțineți că nu vă preocupă moțiunea și nu merită să o girați cu atenție, cu toate acestea chiar dvs. spuneți că va fi un guvern fără puteri depline într-un moment mai mult decât complicat. Cu ce se va confrunta, totuși, guvernul în ideea că moțiunea trece? E pregătit, mai ales dacă criza politică se va prelungi?
Raluca Turcan: ”Eu sper să existe o fărâmă de responsabilitate în parlament și moțiunea să nu treacă. În același timp, de când suntem la guvernare ne-am obișnuit în fiecare zi cu un comportament iresposabil și de blocaj permanent la orice demers al nostru. Orice ordonanță privind gestionarea crizei sanitare, relansarea economică, sprijinirea persoanelor vulnerabile a fost fie blocată în parlament, fie făcută inaplicabilă. Deci, orice demers al nostru orientat spre oameni era pus într-o notă politică, în interes strict de partid de către PSD, care și-a strâns o majoritate. De aceea, ceea ce va urma nu ne surprinde, ne-am pregătit tot setul de măsuri și de ordonanțe privind relansarea economică. Acum o lună am anunțat programul de relansare economică și am reușit să pregătim toate actele normative pentru implementarea lui, am asigurat și sursa de finanțare, ceea ce ne diferențiază foarte tare de toate celelelalte guvernări. Din punct de vedere economic, ne-am pregătit să înfruntăm toate blocajele și diversiunile PSD.”
Europa liberă: Dar din perspectiva crizei sanitare?
Raluca Turcan: ”Din perspectiva crizei sanitare, s-ar putea să se creeze probleme, pentru că este nevoie de adaptabilitate în funcție de evoluția epidemiologică și tocmai aici este sfidarea interesului national. Guvernul, într-un parteneriat cu specialiști în domeniu, a reușit să pună pe masă un set de măsuri de gestionare a crizei sanitare cum puține țări cu sisteme sanitare puternice au reușit, spre deosebire de noi care eram la pământ, fără niciun fel de stoc, într-o competiție acerbă pe piața internațională pentru achiziția de medicamente, de materiale sanitare. Așadar, dacă PSD lovește undeva, lovește fix în siguranța sanitară a oamenilor. Eu cred că în astfel de momente oamenii vor să vadă că nu doar o instituție, guvernul, se preocupă de sănătatea lor iar parlamentul zburdă pe câmpii, fiind la vânătoare de voturi. Mai cred că niște oameni care au pus pe primul loc interesul public ar merita să fie lăsați în continuare să-și facă treaba.”
Europa liberă: Deci, dacă sunteți pregătiți, nu se va mai întâmpla ca data trecută, când înainte de căderea guvernului ați dat 20 de ordonanțe de urgență într-o seară?
Raluca Turcan: ”Eu mi-aș fi dorit ca guvernul să acționeze mai puțin prin ordonanțe de urgență și multe decizii de-ale noastre să fie dezbătute în parlament. Dar cu cine să facem lucrul acesta? Practic, tot ce noi am construit, parlamentul a demolat. Ca atare, și în viitor suntem forțați să apelăm la acest instrument, chiar dacă nu ne dorim. Din nefericire, noi am acționat în toate aceste luni într-un context extrem de neprielnic, în parlament am avut doar blocaje. De aceea, aceste Ordonanțe de urgență sunt pregătite și în continuare o să mai apelăm la ele.”
Europa liberă: Dar dacă moțiunea trece și guvernul va fi unul interimar nu veți mai avea voie să dați Ordonanțe de Urgență. Cum veți proceda?
Raluca Turcan: ” Dacă va fi așa, Guvernul nu poate să dea Ordonanțe de urgență. Dar poate da hotărâri de guvern, ordine de ministru, ca atare în funcție de stadiul în care se află guvernul, cu puteri depline sau parțiale, noi ne vom face treaba în continuare. Dacă nu vom mai putea da ordonanțe de urgență, lumea va simți unde a fost responsabilitatea, la noi, cei care ne-am aflat într-o situație fără precedent în ultimii 30 de ani, sau la cei care amanetează sănătatea publică pentru o mână de voturi.”
Europa liberă: Din punct de vedere electoral, cine va fi dezavantajat de criza politică ce va urma? PNL sau PSD?
Raluca Turcan: ”Principalii dezavantajați vor fi românii. În toată această perioadă noi nu am abordat guvernarea României politicianist, am abordat-o cu responsabilitate. Dacă acum lași un guvern fără pârghii depline într-o perioadă în care se suprapun două crize, evident că cei mai dezavantajați sunt românii.”
Europa liberă: PSD a spus că are ”o ofertă de nerefuzat” pentru funcția de premier. Aveți idee cine ar putea fi?
Raluca Turcan: ”La câte gogorițe au vândut în ultima perioadă, chiar nu mai pun nicio bază pe declarațiile PSD. Eu cred că toată retorica este acum înainte de congresul PSD, este foarte posibil ca după congres logica lor, inclusiv parlamentară, să se schimbe radical.”
Europa liberă: Vorbeați de achizițiile făcute în pandemie, raportul Curții de Conturi arată mari nereguli, supraevaluări, materiale sanitare plătite și nelivrate, contracte făcute aiurea etc. Care credeți că ar fi cauza acestei situații și ce ar trebui să urmeze?
Raluca Turcan: ”În primul rând, cine a avut tupeul să profite de criza sanitară pentru un beneficiu personal trebuie să plătească. Și dacă există cea mai mică suspiciune de încălcare a legii, atunci instituțiile statului să-și facă datoria. Doi: la preluarea guvernării, România era complet nepregătită în materie de stocuri de medicamente, de materiale sanitare, de protecție. În momentul declanșării crizei, de multe ori au putut fi făcute achiziții și în urma unor demersuri diplomatice, practic toată lumea se bătea pe un stoc mondial foarte mic, de aceea tot acest demers al instituțiilor statului în achiziții nu poate fi scos din contextul international. Aș mai spune un lucru: acest raport al Curții de Conturi trebuie citit în întregime și nu spicuit, pentru că dacă se ajunge la interpretarea unei crize sanitare în cheie politică, atunci toată strădania celor care fac lucrul acesta arată foarte multă disperare și nedreptate.”
Acest raport al Curții de Conturi arată, în același timp, că unele demersuri în materie de achiziții au fost făcute tocmai pentru faptul că România a fost nepregătită, că nu erau rezerve sanitare și că, practic, PSD a ignorat legea neasigurând stocurile. PSD a încălcat legea, iar acum aruncă cu piatra și încearcă să se folosească de această criză sanitară cum în nicio altă țară nu s-a întâmplat.”
Europa Liberă: Justificarea pentru anumite greșeli semnalate în raportul Curții de Conturi este, deci, că s-au făcut achizițiile sub presiunea crizei sanitare și a lipsei de stocuri?
Raluca Turcan: „Eu nu caut justificări, ci doar explic contextul și rog ca acest raport să fie citit în întregime. Dacă undeva în raport este subliniată o încălcare a legii, atunci solicit celor de la Curtea de Conturi să meargă mai departe și să sesizeze instituțiile statului. În acest raport sunt analizate chestiuni de oportunitate și de context internațional și atunci îi rog pe toți cei care îl citesc să nu îl pună într-o cheie politică.”
Europa Liberă: Președintele Iohannis a punctat în mod clar că nu vede cu ochi buni racolările de primari pe care le face PNL-ul în ultima perioadă. Este o metodă pe care chiar PNL-ul a pus-o la stâlpul infamiei când PSD-ul făcea la fel.
Îți mai recomandăm Racolarea primarilor, de la critica lui Iohannis la realitatea din județe. Robu: „Folosim migrația politică, dar nu o încurajăm"
Raluca Turcan: „Și eu sunt total împotriva demersului de racolare. Ce înseamnă racolare? Înseamnă presiune ca unii primari să treacă de la un partid la altul. Eu înțeleg că în Partidul Național Liberal, cei care intră în competiția pentru administrația publică locală, trebuie, unu: să urmărească interesul comunității, și doi: să respecte direcția națională pe care PNL o are și anume de dezvoltare prin investiții, de integritate, de aplicare a legii. Așadar, eu nu cred că în Partidul Național Liberal ar putea să vină vreun ales local care înainte a fost părtaș la politica anti-justiție, anti-românească și anti-europeană a lui Liviu Dragnea.
În același timp, există o realitate pe care doar cei care nu sunt corecți o ignoră, aceea că PSD-ul a avut la un anumit moment un instrument numit Ordonanța 55 prin care a făcut exact ceea ce încearcă să sugereze acum că se întâmplă și ceea ce nu este câtuși de puțin adevărat - și anume, presau primarii, amenințându-i că proiecte de interes local nu vor fi realizate dacă nu treceau la PSD. Primari care au fost la PNL. Și atunci unii au spus: „Decât să nu pot să-mi îndeplinesc mandatul, mai bine închid ochii și strâng din dinți în politica Partidului Social-Democrat”. Ei bine, dacă acești primari nu s-au simțit reprezentați de către PSD și acum vor să se întoarcă la Partidul Național Liberal, eu cred că punctual putem lua în discuție revenirea lor la partidul din care au plecat”
Europa Liberă: Deci, spuneți că îi primiți doar pe acei primari care anterior au fost membri ai PNL sau PD?
Raluca Turcan: „Eu cred că, punctual, lucrurile așa trebuie evaluate. Nu am în momentul de față o oglindă generală a acestui aspect la nivel de partid, dar v-am spus punctul meu de vedere.”
Europa Liberă: Va continua această acțiune?
Raluca Turcan: „Eu nu știu să fie o acțiune. Din informațiile pe care le am, știu că sunt solicitări ale unor primari care au fost în Partidul Național Liberal și care consideră acum că se simt mult mai bine reprezentați de către Partidul Național Liberal. Așadar, nu pot să afirm că este o politică de racolare sau o politică națională a partidului.”
Europa Liberă: Dar vă avantajează, doamna Raluca Turcan, din punct de vedere electoral acest transfer? Pentru că, totuși, electoratul știe că primarul respectiv a fost patru ani la PSD, credeți că acum, mutat la PNL, îl va vota?
Raluca Turcan: „Eu pot să vă spun exact ce ne avantajează, și anume să vorbim despre cei mai buni primari și cei mai performanți președinți de consilii județene pe care România îi are și care sunt la PNL. Și veți putea vedea că acolo unde a existat administrație PNL, cu o majoritate solidă în consilii, calitatea vieții în comunitate este la standarde europene. Și acesta este aspectul principal despre care merită să vorbim acum – faptul că în echipa Partidului Național Liberal sunt cei mai buni primari, presedinti de CJ, comunitățile trăiesc la standarde europene și că tot mai mulți aleși locali din țară vor să fie în echipă cu acești aleși locali ai noștri, ai PNL-ului.”
Europa Liberă: Poate și pentru că sunteți la guvernare? Nu poate fi o explicație?
Raluca Turcan: „Eu nu cred că performanțele de la Sibiu, de la Oradea, din Cluj, din Arad, Timișoara pot fi puse în cheia guvernării actuale a PNL. Cred, însă, că cea mai eficientă formulă de guvernare centrală și locală este aceea în care există un parteneriat între Guvern și autoritățile publice locale. Cu condiția sa fie oameni responsabili. Este o formulă instituțională în care eu cred.”
Europa Liberă: Aveți o problemă cu faptul că și PSD achiziționează primari de la PNL?
Raluca Turcan: „În general, noi nu avem o problemă cu PSD-ul, ce mai face PSD-ul în materie de poziționare în logica alegerilor care urmează, nu mi se pare realmente relevant. Și asta pentru că pur și simplu politica lor este schimbătoare, este de la o zi la alta, și nu urmează interesul public. Și atunci când cineva ia decizii după cum bate vântul, ce rost are să mai comentezi astăzi în condițiile în care mâine știi că se schimbă.
Și vă dau exemplul comportamentului PSD în situația de criză când, în mod normal, ar fi trebuit să se solidarizeze cu orice demers al Guvernului ca românilor să le fie mai bine. Întâi au negat existența virusului și toată lumea încerca să se polarizeze între PNL, care se lupta cu criza, și PSD care spunea că virusul nu există și că nu ne trebuie măști, carantină, izolare. După care au ajuns brusc la concluzia că nu au fost suficiente măsurile pe care le-am luat. Deci, au ajuns în situația în care nu numai că acceptau existența virusului ci, vezi Doamne, erau preocupați de eficiența măsurilor luate de noi. De aceea, PSD-ul, în momentul de față, nu are nici credibilitatea necesară și nici viziunea prin care să pot să-l consider o alternativă.”
Europa Liberă: De ce a eșuat la București înțelegerea cu PMP-ul?
Raluca Turcan: „Eu pot să vă spun că la București negocierile PNL-ului au fost foarte de succes și cel mai puternic partid în momentul de față, PNL, și-a dat mâna cu USR-ul și cu PLUS-ul și îl susțin pe Nicușor Dan, unicul candidat capabil, în momentul de față, să o scoată pe Gabriela Firea și PSD-ul din administrația bucureșteană. Așadar, eu cred că Partidul Național Liberal pune în fața bucureștenilor un singur scenariu viabil și anume: Nicușor Dan sau Gabriela Firea și PSD. Și acesta e într-adevăr un semnal de maturitate și de eficiență politică.”
Îți mai recomandăm PNL și USR-PLUS s-au înțeles - Nicușor Dan candidează la primăria Capitalei, câte trei sectoare pentru fiecare parte, fără PMP
Europa Liberă: Dar intrarea lui Traian Băsescu în cursă va reduce, totuși, șansele lui Nicușor Dan. Mai sunt posibile negocieri cu Traian Băsescu pentru a-l determina să renunțe? Se fac demersuri?
Raluca Turcan: „Eu nu vreau să mă refer la niciun alt contracandidat la alegerile pe municipiul București tocmai pentru că eu cred cu tărie că, la cât de tare s-au săturat bucureștenii de administrația PSD-Firea, la cât sunt de nemulțumiți de blocajele din trafic, de poluarea din București, de mizeria din București, vor trebui să opteze: Nicușor Dan sau Firea și PSD. Și mai cred că orice alte opțiuni vor ajunge să nu aibă o mare însemnătate.”
Europa Liberă: De ce nu s-a reușit formarea unor astfel de coaliții, de înțelegeri și în alte orașe importante, mă refer în special la fiefurile PSD. Chiar premierul Ludovic Orban spunea că se va încerca acest lucru, dar vedem că nu s-a întâmplat așa. Care sunt motivele?
Raluca Turcan: „S-au mai încheiat alianțe, însă pentru a le avea ai nevoie de câteva lucruri: primul ține de decizia liderului de partid și, doi, de contextul politic local. Dacă în unele județe nu s-a putut ajunge la o înțelegere, atunci partidele au mers separat și oamenii vor cântări cea mai bună ofertă.”
Europa Liberă: Dar fără astfel de alianțe, șansele de a fi înfrânt PSD-ul sunt destul de reduse în condițiile unui singur tur, nu?
Raluca Turcan: „Vom vedea. Eu am încredere în candidații și în forța PNL-ului la nivel național și local. Eu cred că, totuși, oamenii fac diferența intre niște oameni politici care se străduiesc, sunt performanți profesional, care au bună-credință și oameni care fie și-au bătut joc când au fost la guvernare, fie când a fost să-și asume guvernarea, au dat din colț în colț.
PNL-ul a intrat cu toată forța în acest exercițiu al guvernării, n-am făcut-o cu jumătăți de măsură, n-am stat să ne gândim: „Dar oare ne profită politic să ne asumăm guvernarea?”. Atunci când am reușit, prin eforturi uriașe, să o înlăturăm pe doamna Dăncilă și clanul PSD, am spus: „Da, oricât de greu ar fi, PNL-ul este dator să-și asume guvernarea”.”
Europa Liberă: Dacă ați fi știut că vine pandemia, ați mai fi dat-o jos pe Viorica Dăncilă?
Raluca Turcan: „Guvernarea PSD a fost atât de nocivă, încât orice calcul politicianist ar fi fost pur și simplu criminal. Gândiți-vă ce ar fi însemnat o pandemie cu o guvernare aruncată total în brațele infractorilor, cum era cea a PSD. Ar fi fost o nenorocire pentru România.”
Europa Liberă: Sondajele arată că o parte din electorat și-a pierdut încrederea în măsurile Guvernului, ca dovadă și acest curent negaționist, conspiraționist care bântuie prin țară. Cum îl explicați?
Raluca Turcan: „Un curent care neagă existența virusului există în toate țările. La noi a fost alimentat foarte mult și de clasa politică, mai exact de către unii politicieni care, v-am spus, într-o primă etapă negau existența virusului, după care au încercat să blocheze orice demers de gestionare a crizei și au pus totul într-o cheie electorală. Evident că neseriozitatea unor politicieni a acutizat acest val negaționist care există peste tot în lume.”
Europa Liberă: Credeți că au fost și greșeli de comunicare din partea Guvernului, a echipei care se ocupă de criză?
Raluca Turcan: „Nimeni nu este perfect, doamna Pora. Și cine spune că este perfect este fie mincinos, fie neancorat în realitate. Dar cert este că ne-am străduit. Și ne-am străduit cu bună-credință, n-am avut planuri subterane, n-am încercat să facem ceva gândindu-ne să profităm. Pur și simplu am intrat cu toată forța, în parteneriat cu specialiștii și din țară, și din străinătate, în gestionarea acestei situații fără precedent.”
Europa Liberă: Toate aceste restricții care au fost introduse în ultima perioadă, după ce cazurile au început să crească – obligativitatea purtării măștii, anumite restricții, carantinarea unor orașe etc. – credeți că ar fi trebuit luate mai din timp?
Raluca Turcan: „Vă reamintesc faptul că, la un moment dat, Guvernul a fost lăsat fără pârghii instituționale pentru că a fost atacată decizia noastră. A venit Curtea Constituțională si a spus că măsurile de carantinare și izolare sunt neconstituționale, după care noul proiect de lege elaborat de către Guvern și pus pe masa Parlamentului a fost, pur și simplu, ținut în Senat cu un cinism greu de imaginat. Practic, fiecare oră în care acest proiect era blocat în comisiile Parlamentului, la Cameră și după aceea la Senat, ne-a costat vieți. Și aici s-a văzut cât de cinici și sfidători pot fi cei din PSD, pentru că ei au coordonat acest proces. Și după această perioadă în care, practic, oamenii au putut să plece din spital sau să refuze internările, am avut o creștere dramatică a numărului de cazuri. Mai mult decât atât, după ce ne-au lăsat fără pârghii de decizie și au creat această stare de incertitudine, au început să ne atace fix pe efectele deciziei pe care ei au luat-o.”
Europa Liberă: Elevii știu deja cele trei scenarii pentru începerea școlilor, dar întârzie normele sanitare, astfel încât școlile să știe ce au de făcut și cum anume să se pregătească în mod concret. Când vor veni ele?
Raluca Turcan: „Întregul set de măsuri de funcționare a unităților de învățământ va fi făcut public săptămâna viitoare. Și din acel moment școlile vor ști exact cum să se pregătească pentru începutul de an școlar. Setul de reguli trebuie bine cunoscut înainte, astfel încât în contextul descentralizării deciziei privind scenariul de începere a anului școlar, unitățile de învățământ, autoritățile publice locale să se poată pregăti cel mai eficient cu putință.”
Europa Liberă: Bucureștiul, de exemplu, este deja în scenariul galben. Cum va funcționa la modul concret?
Raluca Turcan: „În București și în toate locurile din țară se iau în considerare două mari criterii. Unul ține de evoluția epidemiologică, aceasta se analizează periodic de către comitetele de situații de urgență. Și al doilea criteriu este cel al măsurilor sanitare pe care școlile le pot asigura copiilor și profesorilor, evident. În funcție de aceste două criterii, consiliile de administrație din școli, împreună cu inspectoratele școlare și cu direcțiile de sănătate publică propun Comitetor Judetene pentru situații de urgență varianta în care încep școala.”
Europa Liberă: Tabletele pe care ministerul s-a angajat să le dea, cât acoperă din ceea ce ar fi nevoie, există o socoteală?
Raluca Turcan: „Chiar astăzi ( joi, n.a.) s-a încheiat analiza pe care Ministerul Educației Naționale a făcut-o la nivel național în privința îndeplinirii mai multor cerințe. Și anume – numărul de copii la clasă, numărul de clase în școală, acoperire cu internet, necesarul de tablete etc. Și în acest sens, Ministerul Educației va oferi o hartă națională pentru a cunoaște exact situația în care se află fiecare unitate de învățământ cu elevii din aceste unități de învățământ.
De asemenea, trebuie să reținem un lucru extraordinar de important, și anume că singura diferență între scenariul I și scenariul II o constituie numărul elevilor prezenți fizic în instituția de învățământ. Practic, în ceea ce privește grădinițele, învățământul primar, clasele a VIII-a și a XII-a nu există nicio diferență între zona verde și zona galbenă, copiii vor merge la școală față în față. Pentru elevii din clasele V-VII și IX-XI va exista în scenariul galben posibilitatea revenirii parțiale, prin rotație de una sau două săptămâni, a elevilor – unii vor merge la școală, ceilalți vor urmări lecțiile on-line. După care se inversează participarea lor.
Din perspectiva achiziționării de echipamente pentru învățarea on-line, și mă refer la tablete sau laptopuri, am putea spune că situația este una bună, evident cu posibilități de îmbunătățire. Ministerul a achiziționat 250 de mii de tablete care vor merge direcționat spre categoriile dezavantajate. Aceste tablete în mod normal ar trebui livrate până în data de 10 septembrie. De asemenea, chiar săptămâna aceasta vom da o ordonanță de urgență prin care din Ministerul Fondurilor Europene se va putea deconta achiziționarea a încă 500 de mii de tablete și laptopuri, acestea putând fi achiziționate de către autoritățile publice locale și decontate de Ministerul Fondurilor Europene. Mai există, de asemenea, și un program care se derulează de achiziție a 75 de mii de laptopuri, printr-un proiect cu Banca Mondială, laptopuri care sunt livrate cam în 1100 de licee din România și, inclusiv, crearea a 60 de centre de excelență în tehnologia informației, câte unul sau două în fiecare județ, în care copiii vor putea avea acces la ore on-line.”
Europa Liberă: Dar sunt pregătiți pofesorii să țină aceste lecții on-line? În prima perioadă, predarea on-line a fost un eșec aproape pe linie. Ce s-a făcut în sensul acesta? Au fost instruiți profesorii, au existat cursuri de pregătire?
Raluca Turcan: „Ministerul Educației a prezentat un calendar al pregătirii profesorilor pentru predarea on-line, au existat mai multe tipuri de cursuri – de la cursuri făcute de casele corpului didactic până la cursurile făcute în interiorul unităților de învățământ. Cei din Minister consideră că în momentul de față un număr semnificativ de profesori beneficiază de pregătire pentru predarea on-line.”
Europa Liberă: Cam cât la sută dintre profesori?
Raluca Turcan: „Sunt convinsă că va anunța Ministerul Educației Naționale înainte de începerea școlii câți profesori au beneficiat de pregătire pentru predarea on-line.”
Europa Liberă: Există o discuție destul de aprinsă în spațiul public pe propunerile de schimbări ale planurilor-cadru – reducerea numărului de ore, scoaterea latinei, comasarea altor materii, muzica, desenul... Sunteți de acord cu felul cum a fost gândită această reformă?
Raluca Turcan: „Aici vreau să vă spun foarte franc faptul că niciun om politic nu ar trebui să-și dea cu părerea despre ce materii ar trebui scoase – lucrul acesta trebuie făcut obligatoriu de specialiști și avem instituții care cu asta se ocupă.
În același timp, există o obligativitate de punere în aplicare a unei modificări făcute la Legea educației naționale de reducere a numărului de ore – 20 la ciclul primar, 25 – la gimnaziu și 30 – la liceu. Practic, este vorba despre o adaptare curriculară care trebuie făcută și care este un proces în mai multe etape. Iar specialiști din Ministerul Educației Naționale vor oferi o soluție de respectare a acestei modificări făcută la Legea educației naționale.”
Europa Liberă: Vi se pare fericită scoaterea latinei din program?
Raluca Turcan: „Eu nu știu dacă se întâmplă lucrul acesta. Ați văzut dvs. varianta finală? Eu nu. E o speculație. Cum ar fi să încep eu să comentez speculații?”
Europa Liberă: Va fi aplicată cu anul școlar în curs această formulă?
Raluca Turcan: „Este obligatoriu să înceapă aplicarea cu anul școlar în curs.”
Europa Liberă: Nu vi se pare un pic cam târziu? Suntem la jumătatea lunii august.
Raluca Turcan: „Da, dar această modificare la Legea educației naționale a fost făcută la finalul anului școlar trecut. Așadar, suntem obligați să o punem în practică la începutul acestui an școlar.”