Interviu cu Daniel Șandru, președinte IICMER

Your browser doesn’t support HTML5

Într-un interviu pentru Europa Liberă, Daniel Șandru, președinte al IICCMER, explică cum a primit societatea o investigație care privește căminele-spital pentru copiii cu dizabilități din comunism, cum a crescut valul neocomunist în România și rolul intelectualității în extrema stângă.

Principalele idei ale interviului:

Au fost cinci plângeri întocmite de către istoricii-anchetatori, cele pentru căminele-spitale Sighet, Plătărești, Siret, Păstrăveni și Chighid, unde au murit peste 2.600 de copii. Plângerile au fost trimise către Parchetul General începând din 2017. Procurorii au închis deja unul dintre ele - Dosarul Siret - în ciuda faptului că IICCMER a indicat persoanele responsabile.

Tragerea la răspundere penală a celor responsabili de crimele comise de regimul comunist nu este tardivă. Există precendent: torționarii Ion Ficior și Alexandru Vișinescu au fost condamnați (în 2016 și 2017) pentru crimele din închisorile politice de până în 1964.

Copiilor din orfelinate li s-a pus eticheta de IRECUPERABILI și au fost scoși din sfera umanului.

Societatea românească are un trecut în ceea ce privește dezumanizarea și lipsa tragerii la răspundere - pogromul de la Iași, anihilarea evreilor sau cazul Gheorghe Ursu.

Intelectualitatea de stânga actuală promovează comunismul ca formă de modernizare a societății, ignorând ororile comise înainte de 1989.

La scrierea manualelor de Istoria Comunismului ar trebui să participe și societatea civilă, profesorii de liceu ș.a.m.d., nu numai universitari