Interviu | Regizorul Tudor Giurgiu, despre Revoluția din 1989. Cazul Sibiu: M-am lămurit că a tras toată lumea

Your browser doesn’t support HTML5

Fimul „Libertate” nu pune la îndoială faptul că în 1989 a avut loc o revoluție, ci vrea să le trezească oamenilor întrebări despre ce s-a întâmplat după 22 decembrie, când au murit sute de români. Într-un interviu pentru Europa Liberă, regizorul Tudor Giurgiu vorbește despre haosul acelor zile.

Pentru documentarea acestui film, Tudor Giurgiu a citit cât a putut de mult, inclusiv Dosarele Revoluției, și a ajuns la concluzia că toată lumea a tras.

„Armata a tras enorm, mult, disproporționat. Sibiul e un oraș unde s-au tras 2 milioane de gloanțe, majoritatea le aparțin. Miliția a tras cel puțin cu o zi înainte, pe 21 decembrie, față de momentul doi, când începe acțiunea din film. Au tras în momentul în care mulțimea supărată cerea socoteală Miliției și Securității pentru arestări”, spune Tudor Giurgiu, în interviul pentru Europa Liberă.

Bugetul pentru film a fost de 1,5 milioane de euro, dar desfășurarea de forțe a fost și ea mare, cu vehicule militare, împușcături și peste 110 actori. În primul weekend de la lansare 15.000 de spectatori plătitori au văzut „Libertate”.