Întrevedere Hurezeanu-Rutte. Ministrul de Externe a discutat cu șeful NATO despre „acțiunile maligne ale Rusiei”

 Ministrul de Externe al României, Emil Hurezeanu, și secretarul general al NATO, Mark Rutte - 28 ianuarie 2025, Bruxelles.

Ministrul de Externe al României, Emil Hurezeanu, și secretarul general al NATO, Mark Rutte - 28 ianuarie 2025, Bruxelles.

Ministrul de Externe Emil Hurezeanu a avut, marți, o întrevedere cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, la Bruxelles.

Cei doi au discutat despre „acțiunile maligne ale Rusiei” la adresa NATO și a Aliaților și partenerilor săi și despre evoluțiile de securitate pe Flancul Estic, cu accent pe regiunea Mării Negre.

„România este un aliat puternic la Marea Neagră care contribuie la securitatea Alianței noastre”, a scris MAE într-o postare făcută pe X după întâlnirea celor doi oficiali.

„În materie de cheltuieli pentru apărare, țara noastră și-a respectat angajamentele și înțelege că nivelul cheltuielilor trebuie să corespundă intensității amenințărilor.

Au fost abordate acțiunile maligne ale Rusiei la adresa Aliaților și a unor parteneri, precum și impactul acestora asupra securității euroatlantice. Activitățile de dezinformare fac parte dintr-un instrumentar bine cunoscut, căruia Aliații și Alianța trebuie să-i răspundă coordonat prin consolidarea rezilienței”, arată MAE într-un comunicat remis presei marți seară.

De asemenea, a fost reiterat angajamentul României de a sprijini multidimensional Ucraina, context în care ministrul Emil Hurezeanu a exprimat interesul ca România să participe activ la discuțiile privind viitorul Ucrainei.

„România a fost alături de Ucraina încă din prima zi și va juca un rol activ în ceea ce privește viitorul acesteia. Consolidarea rezistenței partenerilor noștri, în special R. Moldova, și combaterea dezinformarii rămân priorități de top. România este pe deplin conștientă de faptul că cheltuielile pentru apărare trebuie să corespundă amenințărilor de astăzi”, se mai spune în mesaj.

„În materie de cheltuieli pentru apărare, țara noastră și-a respectat angajamentele și înțelege că nivelul cheltuielilor trebuie să corespundă intensității amenințărilor. Au fost abordate acțiunile maligne ale Rusiei la adresa Aliaților și a unor parteneri, precum și impactul acestora asupra securității euroatlantice. Activitățile de dezinformare fac parte dintr-un instrumentar bine cunoscut, căruia Aliații și Alianța trebuie să-i răspundă coordonat prin consolidarea rezilienței”, arată MAE.

Cei doi interlocutori au abordat și nevoia consolidării sprijinului NATO pentru parteneri, în special Republica Moldova, expusă constant acțiunilor de destabilizare ale Rusiei.

Îți mai recomandăm NATO confirmă că Rusia a pus la cale un complot pentru a-l ucide pe șeful Rheinmetall

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI