Inundații în China | 12 morți la metrou. Provincia Henan, sub ape

Locuitorii provinciei chineze Henan, surprinși de inundații

Douăsprezece persoane au murit miercuri după ce precipitații record au inundat tunelurile feroviare subterane din China, lăsând pasagerii blocați la metrou în tuneluri și garnituri, timp în care apa a crescut de la glezne până la gât.

Videoclipul distribuit pe rețelele sociale îi arată pe navetiștii de seară care reușesc doar să-și țină capul deasupra apei.

Peste 500 de persoane au fost în cele din urmă salvate din tunelurile din provincia Henan, au anunțat oficialii, citați de BBC.

Oamenii s-au suit pe scaunele de la metrou

Ploile au provocat pagube pe scară largă și au dus la 200.000 de evacuări.

Drumurile au fost transformate în râuri, care au măturat mașini și resturi deopotrivă, purtate de curenții extrem de puternici. Mai mulți pietoni au fost salvați în ultima clipă.

Peste douăzcei de orașe din provincia Henan sunt afectate.

Președintele Xi Jinping a declarat miercuri că au existat „pierderi semnificative de vieți omenești și daune materiale”.

Provincia Henan, sub ape

Mai multe baraje și rezervoare au depășit nivelurile de avertizare, iar soldații au fost mobilizați pentru a devia râurile care și-au rupt malurile. Zborurile și trenurile din mai multe zone ale Henanului au fost, de asemenea, suspendate.

În Zhengzhou, capitala provinciei Henan, echivalentul unei precipitații medii de un an a căzut în doar trei zile.

Marți, unele dintre sistemele de apărare împotriva inundațiilor au fost copleșite și apa a început să curgă în tunelurile feroviare.

Supraviețuitorii au descris cum s-a scurs apa prin uși, ridicându-se încet de la „glezne până la genunchi până la gât”.

Toți cei care am putut, am stat pe scaunele metroului”, a scris o femeie pe rețeaua de socializare chineză Weibo.

Copiii au fost ridicați din apă de părinți, în timp ce alții au aruncat orice obiect ar fi putut să-i tragă în jos.

Îți mai recomandăm Inundații în Europa | Eșecul sistemelor de alertă sau nepăsarea populației?

După aproximativ o jumătate de oră devenise deja greu de respirat, a spus un pasager.

Linia a fost într-un final închisă la ora locală 18:10 (10:10 GMT), astfel încât să poată începe evacuarea, au declarat oficialii guvernului Zhengzhou într-un comunicat.

Cinci persoane sunt tratate pentru leziuni iar 12 au murit.

În altă parte din centrul orașului chinez, copiii au trebuit să fie salvați de la o grădiniță inundată.

Mass-media de stat a difuzat imagini cu copiii salvați în căzi de plastic.

Spitalul din Zhengzhou era deja depășit marți seară, 600 de pacienți cu afecțiuni critice au fost transferați într-o altă locație.

Un alt rezident, identificat drept domnul Liu, în vârstă de 27 de ani, i-a spus BBC-ului chinez că nu are „apă, electricitate și internet”.

„Nu am văzut niciodată în viața mea atât de multă ploaie”, a adăugat dl Liu. „A fost o oră în care ploaia tocmai se revărsa asupra noastră din ceruri și totul a devenit complet alb”.

Dar inundațiile nu au afectat doar Zengzhou. Locuitorii din orașul Sishui stau blocați pe acoperișuri în timp ce tot satul este în pericol să fie luat de ape.

Ce a cauzat inundațiile?

Provincia Henan a fost avertizată că vor avea lor precipitații puternice încă de sâmbătă, a declarat miercuri autoritatea meteorologică a Chinei.

Zhengzhou a înregistrat precipitații care au spulberat toate „recordurile istorice”, spune autoritatea de stat. De asemenea, au fost prognozate „furtuni severe sau extrem de severe” iar ploaia va înceta abia joi.

Mulți factori contribuie la inundații, dar încălzirea atmosferei face ca precipitațiile extreme să devină tot mai probabile.

O parte a bazinului râului Galben din Henan, provincie a Chinei, are mai multe sisteme fluviale majore care traversează provincia, și care sunt predispuse la inundații. Zhengzhou, capitala provinciei, care are o populație de 12 milioane de locuitori, se află chiar pe malul fluviului Galben.

Îți mai recomandăm Inundații în Germania: cel puțin 33 de morți și zeci de dispăruți  

Oamenii de știință au avertizat că construcția pe scară largă a barajelor agravează problemele legate de schimbările climatice, spune corespondentul BBC din China, Stephen McDonell.

Conexiunile dintre râuri și lacuri au fost tăiate și au perturbat câmpiile inundate care odată absorbeau o mare parte din ploile anuale de vară ale regiunii.