În Polonia, autoritățile au declarat luni după-amiază că trei bărbați și o femeie au murit în incidente separate în regiunile afectate. Primarul unui mic oraș din sud-vestul țării, Paczków, a ordonat evacuarea obligatorie după ce a apărut o fisură în peretele unui rezervor din apropiere.
Primarul din Paczków, Artur Rolka, a cerut tuturor locuitorilor rămași să părăsească districtele joase care ar putea fi invadate în curând de inundații după zile de ploi istorice.
O evacuare imediată a fost ordonată și în Nysa, un alt oraș din regiunea Opole cu peste 40.000 de locuitori. Situația din Nysa părea inițial sub control luni, dar sirenele au sunat mai târziu prin oraș, iar imaginile televizate au arătat cozi lungi de mașini pe podurile orașului după ce primarul a avertizat că un dig ar putea sparge și inunda orașul.
După o ședință de urgență a cabinetului, premierul polonez Donald Tusk a anunțat un ajutor de aproximativ 260 de milioane de euro victimele inundațiilor. Tusk a declarat că va discuta cu omologii săi din Austria, Republica Cehă și Slovacia despre soluții de finanțare UE pentru eforturile de reconstrucție.
Mai departe în aval pe râul Oder, orașul Wrocław se pregătește să fie lovit de apă înaltă în cursul acestei săptămâni, a declarat luni primarul Jacek Sutryk.
Cel puțin trei morți au fost confirmate, de asemenea, în Austria Inferioară. Zona a fost declarată una de dezastru de guvernul național. O altă persoană decedată descoperită luni seara ar putea crește numărul morților la patru dacă se confirmă ca victimă a inundațiilor.
Situația inundațiilor din regiunea estică – care înconjoară capitala Viena și se învecinează cu Republica Cehă – este încă gravă, în ciuda unei scurte reduceri a ploilor în timpul nopții.
Republica Cehă a confirmat luni trei decese în urma inundațiilor, raportând în același timp până la șapte persoane dispărute.
Premierul ceh Petr Fiala a descris situația ca fiind o inundație care se întâmplă o dată la un secol. Guvernul a anunțat luni că va desfășura până la 2.000 de soldați pentru a sprijini autoritățile civile până la sfârșitul lunii octombrie, din cauza dezastrului provocat de inundații.
Ministrul Apărării, Jana Cernochova, a declarat că elicopterele armatei vor furniza apă potabilă și alimente oamenilor din regiunile cele mai afectate din nord-est.
În weekend, străzile din oraș, inclusiv Jesenik în Munții Altvater, Opava pe râul cu același nume și Krnov la granița cu Polonia s-au transformat în torente furioase.
În Jesenik, serviciile de urgență au salvat sute de oameni cu bărci și elicoptere.
Mai multe case s-au prăbușit în regiune, în timp ce autoritățile au raportat un risc de alunecări de teren după ce apele s-au retras. Pe râul Morava, străzi întregi erau sub apă în Litovel. Autoritățile din micul oraș de aproape 10.000 de locuitori au făcut apel la populație să țină cont de serviciile de urgență.
Nivelurile au continuat să crească în multe alte locuri. Ordinele de evacuare au fost extinse în Ostrava, al treilea oraș ca mărime din Republica Cehă după ce digurile au fost rupte.
Alte țări au fost, de asemenea, afectate de frontul istoric al furtunii.
Premierul maghiar Viktor Orbán a anunțat că a amânat toate „obligațiile internaționale” din cauza „condițiilor meteorologice extreme și a inundațiilor în curs din Ungaria”.
În timp ce Germania se pregătește pentru inundații în regiunile sale de graniță, guvernul de la Berlin a promis sprijin țărilor care se confruntă cu inundațiile în cazul în care vor cere ajutor. Ca
Cea mai afectată țară de până acum este România, unde sunt confirmate cel puțin șapte persoane decedate în inundații.
Regiunile Galați, Vaslui și Iași din estul țării au fost afectate în mod deosebit. Aproximativ 300 de persoane au trebuit să fie evacuate, iar aproximativ 6.000 de ferme au fost afectate de inundații.
Îți mai recomandăm Risc major de viituri pe râurile din Moldova. Stare de alertă în Galați și Vaslui. Șapte oameni au muritEuropa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.