Inundații în Spania: 217 morți. Zeci de zboruri anulate în Barcelona din cauza unei furtuni puternice

Oamenii trec pe o stradă pe marginea căreia sunt îngrămădite bucăți de mobilier și gunoaie în municipalitatea Benetusser, la sud de Valencia, Spania, 4 noiembrie 2024.

Aeroportul El Prat din Barcelona a fost închis luni timp de câteva ore – zeci de zboruri au fost anulate din cauza unei furtuni puternice. Ministerul Afacerilor Externe al României a emis o atenționare de călătorie. Numărul morților în inundațiile din Spania a ajuns la 217. MAE nu poate confirma deocamdată decesul unui de-al doilea român.

Operatorul spaniol de aeroporturi Aena a anunțat luni, pe 4 noiembrie, că 50 de zboruri care urmau să decoleze de pe aeroportul El Prat din Barcelona au fost anulate sau au avut întârzieri mari după ce o furtună puternică a lovit nord-estul Spaniei.

Alte 17 zboruri care urmau să aterizeze luni dimineață la El Prat au fost redirecționate către alte aeroporturi din regiune. Zborurile au fost reluate în jurul prânzului, după câteva ore, iar aeroportul funcționa din nou, a declarat un purtător de cuvânt pentru Reuters.

Rutele trenului urban din Catalonia au fost și ele anulate, potrivit ministrului Transporturilor, Oscar Puente.

Meteorologii din Spania au emis anterior o avertizare cod roșu de precipitații și grindină în regiunea Catolonia, la mai puțin de o săptămână după ce cele mai grave inundații din Spania au ucis cel puțin 217 oameni.

Autoritățile regionale au avertizat cu privire la noi posibile alunecări de teren și alte inundații.

Îți mai recomandăm Alertă de noi precipitații abundente în Spania, în Valencia devastată de inundații. Poliția a ieșit pe străzi cu megafoane

MAE a emis o nouă atenționare de călătorie

Luni, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informat cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Catalonia cu privire la codul roşu emis de meteorologi.

„Din cauza vremii nefavorabile se înregistrează întârzieri ale zborurilor operate de pe Aeroportul Josep Tarradellas Barcelona-El Prat. Totodată, din cauza furtunii care afectează regiunile sudice ale Barcelonei şi pentru a garanta siguranţa pasagerilor, societatea naţională de exploatare a căilor ferate spaniole, Renfe, a decis să suspende serviciul pe liniile R2 sud şi R4 sud din Rodalies de Catalunya”, a transmis MAE, potrivit News.ro.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Consulatului General al României la Barcelona: +34 934 181 535; +34 934 334 223; +34 934 340 220, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al Consulatului General al României la Barcelona: +34 661 547 853.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor barcelona.mae.ro, mae.ro și meteoalarm.org.

Până luni după-amiază, Ministerul Afacerilor Externe a confirmat că un român a murit și alți patru sunt dați dispăruți.

În ceea ce privește informațiile din presă că un al doilea cetățean român ar fi murit, MAE afirmă că „continuă verificarea informaţiilor apărute în spaţiul public cu privire la decesul unor cetăţeni români”.

Cea de-a doua victimă ar fi un român din judeţul Constanţa, care era stabilit de şapte ani în Spania şi lucra la o firmă de curierat, potrivit News.ro. Decesul a fost anunţat pe Facebook de către fratele său.

„Potrivit legii, nu putem confirma identitatea sau alte date cu caracter personal. (...) Până la acest moment nu au fost recepţionate confirmările din partea autorităţilor spaniole”, a explicat purtătorul de cuvânt al MAE, Radu Filip.

Spania trimite 7.500 de soldați în regiunea Valencia

De asemenea, luni, guvernul spaniol a trimis mai mulți soldați în estul țării afectate de inundații.

Armata a trimis aproximativ 5.000 de soldați în weekend pentru a ajuta la distribuirea de alimente și apă, la curățarea străzilor și la protejarea împotriva potențialelor jafuri.

Alți 2.500 li se vor alătura, a declarat ministrul Apărării, Margarita Robles, la radioul de stat RNE.

Numărul victimelor celor mai grave inundații din istoria modernă a Spaniei a crescut duminică la 217, aproape toate în regiunea Valencia și peste 60 în suburbia Paiporta.

Salvatorii au folosit drone și pompe de apă pentru a căuta și a elibera parcările subterane și garajele.

Regele Felipe al VI-lea al Spaniei (centru) este huiduit de localnici furioși în timpul vizitei sale la Paiporta, în regiunea Valencia, în estul Spaniei, pe 3 noiembrie 2024.

Localnicii au criticat alertele tardive ale autorităților cu privire la pericole și au acuzat un răspuns întârziat al serviciilor de urgență.

Duminică, unii locuitori din Paiporta au aruncat cu noroi în premierul Pedro Sanchez, în Regele Felipe și soția sa, Regina Letizia, scandând: „Criminalilor, criminalilor!”.

Prim-ministrul spaniol a fost lovit în timpul protestelor, a declarat ministrul de Interne, Fernando Grande-Marlaska, într-un interviu la TVE, învinuind câteva persoane pentru problemele create.

De asemenea, geamurile mașinii cu care Pedro Sanchez s-a deplasat în zonă au fost sparte în timpul protestului spontan.

Fotogalerie | „Inundația secolului” în Spania și urmările ei. Care sunt explicațiile

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.