Investigație. Conturi de Facebook răspândesc informații false după model rusesc. Care e legătura cu un personal cheie din cazul Caracal

Site-ul independent de investigații Public Record a publicat marți o un material în care arată că, în România, există un nou val de conturi false de Facebook.

Site-ul independent de investigații Public Record relatează marți că, în România, există un nou val de conturi false de Facebook, care împrăștie teoria conspirației, după model rusesc.

Conturile false aparțin unor actrițe pakistaneze sau turce, după cum au descoperit ziariștii de la Public Record, și sunt promovate printr-un sistem în spatele căruia se ascunde Remus Rădoi, cel care în cazul Alexandrei Măceșanu i-a trimis pe polițiști să descindă la adresele unor clanuri rivale.

„Aproximativ 100 de conturi false de Facebook sunt folosite pentru distribuirea unor articole de pe site-uri fantomă, controlate de indivizi cu conexiuni în lumea criminalității, cu scopul de a manipula opinia publică prin teorii ale conspirației și falsuri”, scriu ziariștii.

Îți mai recomandăm Cazul Caracal. Şeful Poliţiei şi alţi trei poliţişti, trimişi în judecată pentru modul în care au intervenit în dosarul Alexandrei Măceşanu

Ei mai arată că e important ca oamenii să știe că aceste conturi false manipulează opinia publică și amplifică dezinformarea în grupuri de Facebook.

„Oamenii intră în aceste grupuri, formând «echo chambers» controlate din umbră de cei care promovează constant mesaje false – troli antrenați să inunde spațiul online cu dezinformări. Astfel, aceste grupuri devin fabrici de conspirații, unde opiniile sunt distorsionate și oamenii sunt influențați într-o direcție periculoasă, crescând diviziunea și neîncrederea social”, scrie Public Record.

Ziariștii scriu că aceste conturi false au două caracteristici:

  • Arată ca și cum ar fi ale unor actrițe pakistaneze, turce sau americane.
  • Susțin teorii ale conspirației. Exemple? Euro e deja dispărut de pe hârtie. Printre altele susțin că populația României a crescut după ce au venit să muncească migranți la noi.

De unde iau conturile de Facebook aceste „știri”? De pe site-uri aparent necunoscute, fără caseta redacției, unde nu știi cine scrie sau cui aparțin „publicațiile”.

Îți mai recomandăm Meta a șters conturi, grupuri și pagini cu știri false pentru publicul din R. Moldova

Ziariștii au descoperit că toate aceste site-uri sunt deținute de Ionuț Tîrnă din Caracal, coleg inculpat cu Remus Rădoi, zis „Codiță”, în trei dosare: unul pentru vătămare corporală în 2011, pentru evaziune fiscală în 2021 și pentru fraudă informatică în 2022, scrie Public Record.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.