Planul Uniunii Europene de creștere a numărului de mașini electrice în următorul deceniu are nevoie de investiții de 80 de miliarde de euro în infrastructura de încărcare, evaluează asociația europeană Eurelectric, citată de Reuters. Aceste investiții ar contribui însă substanțial la efortul comunitar de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, în condițiile în care, potrivit datelor Asociației europene a producătorilor de automobile, la acest moment pe șoselele de pe continent circulă sub un milion de astfel de vehicule, alimentate de aproximativ 250 de mii de puncte de încărcare.
Uniunea Europeană își propune să aibă pe drumuri cel puțin 30 de milioane de vehicule cu emisii zero până în 2030, iar Eurelectric estimează că numărul punctelor la care aceste mașini se pot încărca ar trebui, la rându-i, să crească exponențial și să atingă cifra de 3 milioane.
Defalcat, raportul organizației europene ce reunșete companii din domeniu și asociațiile naționale de electricitate mai arată că extinderea infrastructurii publice de încărcare ar urma să coste în jur de 20 de miliarde de euro, iar restul de 60 ar urma să reprezinte costurile pentru stații private.
De remarcat că efortul de schimbare a parcului de mașini electrice vizează și autoritățile naționale publice și companiile. Flotele europene de 63 de milioane de vehicule includ în prezent doar 420.000 de vehicule electrice.
Tranziția spre mașini electrice, în prim-plan și în SUA
Subiectul e dezbătut și în Statele Unite, acolo unde, recent, președintele Joe Biden a anunțat că își propune să înlocuiască parcul auto al guvernului cu modele electrice. Este vorba de aproximativ 650 de mii de vehicule ce ar urma să fie scoase progresiv din uz:
„Guvernul federal deține o flotă uriașă de vehicule, pe care le vom înlocui cu mașini electrice curate fabricate chiar aici în America, fabricate de muncitori americani”, a transmis Joe Biden, citat de presa internațională. Planul ar urma să genereze în jur de un milion de noi locuri de muncă, iar investițiile totale s-ar ridica la aproximativ 20 de miliarde de dolari.
În România, potrivit celui mai recent set de date ale Asociației Constructorilor Europeni de Automobile, numărul stațiilor de încărcare nu depășește 450.