Ioan Mircea Pașcu va fi audiat în Parlamentul European pentru postul de comisar interimar al României, dar nu va avea portofoliu

Ioan Mircea Pașcu ar putea fi comisar european pentru trei, patru luni, până în luna octombrie, când se încheie mandatul Comisiei Juncker, cu salariu, dar fără atribuții

Conferinţa preşedinţilor de comisie din Parlamentul European va audia, marţi, propunerile de comisari interimari Ioan Mircea Paşcu şi Kadri Simson, din Estonia. Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a anunțat că Pașcu și Simson nu vor avea portofolii

Ioan Mircea Pașcu a fost propus de Viorica Dăncilă, noul președinte al PSD, să ocupe funcția de reprezentant al României în Comisia Juncker, care mai are câteva luni de mandat, până la desemnarea unei noi Comisii Europene. Propunerea s-a făcut în virtutea atribuțiilor de premier.

Pe 11 iulie, președintele Comisiei Europene i-a intervievat pe cei doi candidați pentru posturile de comisari interimari propuși de România și Estonia și a decis să nu le aloce portofolii specifice celor doi, având în vedere perioada scrută de timp rămâmasă până la finalul mandatului.

„Cei doi vor lua parte la activitățile Comisiei și vor avea permisunea să participe la proiectele de echipă. În scrisorile trimise celor doi comisari desemnați, președintele Juncker le-a reamintit responsabilitățile pe care le au în calitate de membri ai Comisiei, inclusiv obligația de a se supune celor mai înalte posibile standarde profesionale și etice”, se arată într-o declarație a purtătoruluide cuvânt al Comisiei Europene.

Ioan Mircea Pașcu, aflat în politică din anii 90, a fost scos de pe listele de europarlamentari ai PSD pe vremea când Liviu Dragnea era liderul PSD. Pașcu a deținut în mai multe rânduri posturi de ministru sau secretar de stat încă din anii 90, iar în momentul în care România a trimis la Bruxelles reprezentanți în Parlamentul European, Pașcu s-a aflat constant în delegația PSD.

Îți mai recomandăm Consiliul UE respinge decizia lui Juncker de a refuza comisari interimari. Guvernul Dăncilă îl susține în continuare pe Ioan Mircea Pașcu

Veteran în politică, Pașcu este asociat cu PSD și cu poziții antireformiste de-a lungul timpului, un susținător și autor al Tratatului cu URSS de la începutul anilor 90, semnat de regimul Iliescu înainte de colapsul sovietic. Nu este un prieten al presei, de pe vremea în care era ministru al Apărării în anii 2000 și a propus un proiect de lege prin care jurnaliștii erau pedepsiți cu amenzi exagerate pentru cazul în care nu publicau poziții oficiale la articole.

Președintele Jean Claude Juncker, care mai are mandat până în toamnă, a spus că este inutil să mai numească noi comisari interimari pentru câteva luni. România și Estonia sunt în situația de a avea doi comisari care au demisionat pentru a deveni membri ai Parlamentului European. Corina Crețu, acum europarlamentar ProRomânia, a demisionat în debutul campaniei electorale. Juncker anunțase deja preluarea portofoliilor de comisarii altor țări, însă Consiliul UE, unde sunt reprezentate guvernele Uniunii, a respins propunerea acestuia.

Îți mai recomandăm Ursula von der Leyen la Comisia UE: o victorie franco-germană 

Andrus Ansip, reprezentantul Estoniei, a deţinut portofoliul Pieţei Unice Digitale iar Corina Creţu, pe cel al Politicilor de Coeziune. Portofoliile au fost transferate temporar în sarcina vicepreşedintelui Maroš Šefčovič, respectiv comisarului Johannes Hahn.

După alegerile europene, raportul de forțe s-a schimbat, iar la constituirea majorității va fi nevoie de trei grupuri politice, în condițiile în care popularii și socialiștii, cei care făceau până acum jocul politic în PE, au pierdut majoritatea.