„Această misiune a Ministerului Public nu este una deloc ușoară, cu atât mai mult cu cât în ultimii doi ani atacurile la adresa corpului procurorilor au devenit din ce în ce mai virulente. Când tocmai persoanele care au interese directe să scape de cercetări penale sunt cele care fac legile în domeniul justiției, atunci însăși temelia statului de drept este amenințată”, a precizat șefel statului.
Președintele a subliniat rolul important al procurorilor și judecătorilor, mai ales în contextul în care „după aproape 30 de ani de la recâștigarea libertății în România, încă mai există politicieni cu reflexe autoritare, care se consideră îndreptățiți să își acorde privilegii”.
De aceea, explica președintele Iohannis, în ciuda presiunilor făcute asupra procurorilor, care „în ultima vreme s-au intensificat” și a interferenței factorului politic în actul de justiție care „a devenit din ce în ce mai pregnantă”, misiunea magistratului „nu trebuie să fie deturnată”.
Totodată, șeful statului a mai amintit că în ultimul an au avut loc modificări importante ale legislației privind statutul judecătorilor și procurorilor, organizarea judiciară și organizarea și funcționarea Consiliului Superior al Magistraturii, iar încercările Ministerului Public de a semnala neregulile, atât Guvernului, cât și Parlamentului nu au fost luate în seamă.
Îți mai recomandăm La bilanț. Augustin Lazăr, rechizitoriu dur față de schimbările și presiunile politice asupra justiției„Din păcate, opțiunea parlamentarilor, a fost să ignore atât opiniile corpului procurorilor, cât și recomandările ferme venite din partea Comisiei de la Veneția și a Comisiei Europene, inclusiv prin raportul Mecanismului de Cooperare și Verificare. Mai mult, Guvernul insistă în practica folosirii abuzive de ordonanțe de urgență, care produc, așa cum vedem în ultima perioadă sau ultima ordonanță 7, efecte dintre cele mai profunde și grave în interiorul sistemului de justiție”, a mai spus Klaus Iohannis.
Președintele a precizat însă că transpunerea în legislația națională a recomandărilor cuprinse în rapoartele Comisiei Europene, Comisiei de la Veneția și GRECO „nu este facultativă, dar cei de la putere preferă, din motive lesne de înțeles, să le ignore”.
Prezent în fața magistraților, Klaus Iohannis a subliniat că statutul procurorilor „a fost și este în continuare sub asaltul unor autorități politice, care urmăresc supunerea acestuia voinței politicului, care prin esența sa este subiectivă, partizană și schimbătoare”. Cu toate acestea, el le-a atras atenția că „în ciuda acestui atac susținut asupra justiției și a încercărilor factorilor politici de subordonare a procurorilor”, idealurile, principiile și normele care le ghidează activitatea trebuie să rămână aliniate atât la interesele generale ale societății, cât și la valorile europene.
Șeful statului a mai punctat și faptul că românii, considerați „pincipalul aliat” al magistraților, își doresc o țară mai bună și fără corupție.
„Aveți de partea dumneavoastră un aliat foarte puternic: societatea românească, care a înțeles, în ansamblul său, că România nu poate progresa cât timp justiția nu este lăsată să își facă treaba. Justiția este în primul rând un serviciu public, iar creșterea de la an la an a încrederii cetățenilor în justiție este un semnal că democrația din România se maturizează”, a mai spus Klaus Iohannis.