Președintele Klaus Iohannis a depus o coroană de flori în Piața Universității din București și a discutat câteva minute cu oamenii prezenți. Premierul Ludovic Orban și liderul USR Dan Barna depun și ei coroane de flori, la troița de la Universitate.
Fostul vicepremier din zilele Revoluției din 1989, Gelu Voican Voiculescu, a venit și el în Piața Universității, la ceremonia de comemorare a victimelor, însă a fost huiduit și îmbrâncit de foștii revoluționari prezenți acolo. I s-a strigat „Criminalule” și a fost lovit, alegându-se cu capul spart.
Voiculescu a fost lovit în cap cu o cârjă sau un baston, iar Jandarmeria îl caută acum pe agresor.
UPDATE: Agresorul, un bărbat de 68 de ani, a fost prins de poliție și este audiat la secția 1 din Capitală. Gelu Voican Voiculescu a depus plângere împotriva lui.
UPDATE: Jandarmeria l-a identificat pe agresorul lui Gelu Voican Voiculescu. Este vorba de un bărbat de aproximativ 65 de ani, fără antecedente violente la adunările publice, care l-a lovit în cap cu un baston ortopedic pe Voiculescu. Bărbatul este acum căutat de poliție.
Voiculescu a fost nevoit să părăsească zona, apărat de jandarmi. Gelu Voican Voiculescu este judecat, alături de fostul președinte Ion Iliescu, pentru crime împotriva umanității, în dosarul Revoluției din 1989.
Premierul Ludovic Orban a transmis un mesaj prin care a arătat că „niciunei puteri politice nu i se poate permite să mai acționeze împotriva cetățenilor”.
„Luna decembrie a devenit pentru România simbolul eliberării de sub dictatura comunistă. S-au împlinit zilele trecute trei decenii de când scânteia anticomunistă s-a aprins la Timișoara; astăzi, 21 decembrie, cinstim Memoria Victimelor Comunismului în România, iar mâine, 22 decembrie, marcăm 30 de ani de la Victoria Revoluției Române și a Libertății. Sfârșitul anului 1989, în care românii s-au ridicat cu mult curaj pentru libertate, adevăr și dreptate și au pus capăt regimului tiranic și corupt, a schimbat cursul istoric al României”, a transmis premierul Ludovic Orban.
Liderul PNL a mai arătat că răspunsurile și dreptatea din partea instituțiilor statului român, față de ce s-a întâmplat în 1989, sunt în mare întârziere.
Premierul a subliniat că românii încă așteaptă ca instituțiile statului să aducă răspunsuri privitor la Revoluție, fiindcă lipsa lor a scăzut încrederea societății în stat.
„Sunt încă printre noi persoane care, în acele zile tulburi, au fost rănite ori și-au pierdut copiii, părinții sau pe cineva drag și care așteaptă ca instituțiile statului de drept să facă dreptate. Sunt răspunsuri prea mult timp așteptate de români și în lipsa cărora coeziunea și încrederea societății au fost șubrezite”, a explicat Orban.
„Avem atât datoria, cât și responsabilitatea față de sacrificiul eroilor Revoluției Române de la 1989 să apărăm drepturile, libertățile și valorile pentru care ei au luptat și să nu permitem niciunei puteri politice să mai acționeze împotriva cetățenilor. Iar pilda cea mai puternică a istoriei recente este că democrația, libertățile și dreptul fiecărui român la o viață prosperă trebuie apărate zi de zi, cu fermitate, pentru a ne asigura că represiunea și crimele împotriva propriului popor nu vor mai avea loc niciodată”, a mai spus Orban.