Actualizare luni, 6 mai, ora 20.00
Conform datelor oficiale puse la dispoziție de Administrația Prezidențială, Joe Biden îl primește pe Klaus Iohannis la Casa Albă marți, pe 7 mai.
Liderii vor sărbători 20 de ani de când România este membră a NATO. Președintele Biden îi va mulțumi președintelui Iohannis pentru că a găzduit militari americani în România și va recunoaște numeroasele contribuții pe care România, un aliat NATO de neclintit, le-a adus la securitatea pe flancul estic al NATO, în special în regiunea Mării Negre. Cei doi președinți vor sublinia sprijinul lor continuu pentru Ucraina, care continuă să se apere împotriva agresiunii Rusiei, anunță Casa Albă.
De asemenea, Biden și Iohannis vor trece în revistă numeroasele domenii în care colaborează România și Statele Unite - inclusiv energia, cooperarea economică și valorile democratice comune.
Pe agenda întâlnirii sunt, conform Administrației Prezidențiale de la București, teme precum „situația din Ucraina și din bazinul Mării Negre, precum și întărirea securității în spațiul euroatlantic. Dialogul la nivel înalt va fi o bună oportunitate pentru ridicarea profilului Parteneriatului Strategic cu Statele Unite și reconfirmarea relațiilor bilaterale privilegiate dintre cele două state și a cooperării multisectoriale”.
Împreună cu președintele, în această vizită de lucru la Washington, D.C., merg și Luminița Odobescu, ministrul Afacerilor Externe, și Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne.
Știrea inițială
Klaus Iohannis își începe luni călătoria în SUA și va zbura, probabil, spre Washington DC, cu un avion privat de tip Gulfstream G550 operat de Global Jet Luxemburg, scrie Boardingpass.ro. Dar nu va decola de la București.
Avionul va fi același cu care președintele țării a mai zburat în anul 2023 în deplasările oficiale din Emiratele Arabe Unite (martie 2023) și în "turneul african" din Kenya, Tanzania, Capul Verde și Senegal (noiembrie 2023), dar și în aprilie 2024, în Coreea de Sud.
Costul deplasărilor, la secret
Europa Liberă a analizat cât au costat deplasările șefului statului în străinătate din 2016 până în luna noiembrie 2023.
Reiese că numai deplasările externe ale președintelui din primele 11 luni ale anului trecut au costat peste o treime din totalul bugetului pe care l-a cheltuit Administrația Prezidențială între 1 ianuarie și 30 noiembrie 2023: peste 38 de milioane lei (7,6 milioane de euro) din aproape 99 de milioane de lei (19,8 milioane de euro), cât au fost cheltuielile totale.
Cheltuielile cu deplasările externe au fost duble în 11 luni din 2023 față de cele din 2022 și aproape egale cu suma folosită pentru deplasări în ceilalți șase ani de mandat (2016-2021).
Administrația prezidențială a refuzat să comunice costul deplasărilor externe.
Îți mai recomandăm Costul deplasării lui Klaus Iohannis în Africa rămâne secretPremiat de Consiliul Atlantic
Miercuri, pe 8 mai 2024, președintelui Klaus Iohannis îi va fi decernat premiul Distinguished International Leadership Award pentru anul 2024, la Gala Atlantic Council Distinguished Leadership Awards.
„Consiliul Atlantic îi va acorda preşedintelui Klaus Iohannis premiul pentru conducere internaţională remarcabilă, pentru conducerea exemplară a României şi pentru rolul său de lider transatlantic şi european”, transmite într-un comunicat Consiliul Atlantic.
Klaus Iohannis este primul șef de stat european onorat cu această distincție, în cei 24 de ani de la înființarea premiului, scrie Administrația Prezidențială.
Stephen J. Hadley, preşedinte al Consiliului consultativ internaţional al Consiliului Atlantic şi fost consilier pentru securitate naţională al SUA, îl va prezenta pe preşedintele Iohannis şi va înmâna premiul, mai arată comunicatul publicat pe 1 mai 2024.
La aceeași ceremonie, vor mai fi premiați ministrul comerţului din SUA, Gina Raimondo, comandantul suprem aliat din Europa (SACEUR) și comandantul Comandamentului European al SUA, generalul Christopher G. Cavoli, şi actriţa şi producătoarea premiată cu Oscar, Michelle Yeoh.
Consiliul Atlantic este un prestigios think-tank american din domeniul afacerilor internaționale, fondat în 1961.
Îți mai recomandăm K. Iohannis, premiat de Consiliul Atlantic, pentru „conducere internațională remarcabilă”Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.