Fugit în Italia, preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Ionel Arsene, condamnat în 10 martie la şase ani şi opt luni de închisoare cu executare, în dosarul în care era judecat pentru trafic de influenţă, va fi adus în curând în România.
Inițial, anunțul a fost făcut pe Facerbook de ministrul Justiției, Alina Gorghiu. Ulterior, DNA a dat un comunicat prin care salută decizia definitivă a autorităţilor italiene de extrădare în România a fostului şef al Consiliului Judeţean Neamţ.
Şeful DNA, Marius Voineag afirmă că prin această decizie se ”creează premisele recâştigării încrederii cetăţenilor într-un sistem judiciar funcţional şi imparţial”.
„Decizia de astăzi a Curții de Casație din Italia vine să confirme faptul că eforturile procurorilor Direcției Naționale Anticorupție de a investiga și proba faptele de corupție, munca judecătorilor de a analiza și de a decide cu privire la aceste probe, precum și determinarea Ministerului Justiției pentru aducerea în țară a persoanelor condamnate, în vederea executării pedepselor, creează premisele recâștigării încrederii cetățenilor într-un sistem judiciar funcțional și imparțial.”, a declarat procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție, Marius Voineag.
În 27 martie 2023, Ionel Arsene a fost dat în urmărire. Tot în aceeași zi, fostul președinte al Consiliului Județean Neamț s-a predat autorităților din orașul italian Bari.
În 13 octombrie 2023, ministrul Justiţiei a anunţat că la Curtea de Apel din Bari a fost decisă predarea sa autorităţilor din România, hotărârea nefiind definitivă.
Procesul lui Ionel Arsene a durat cel puțin 4 ani. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie l-au trimis în judecată, în anul 2018, pentru trafic de influenţă, infracţiune săvârşită în 2013, în perioada când acesta era deputat.
Conform DNA, în cursul anului 2013, Ionel Arsene a primit de la un martor suma de 100.000 euro, pentru a-şi folosi influenţa asupra unor persoane din conducerea Agenţiei Naţionale de Integritate, în scopul de a se constata nerespectarea dispoziţiilor legale privind conflictul de interese şi regimul incompatibilităţilor în cazul unei persoane care, la acea vreme, avea funcţie de conducere în administraţia locală.
Îți mai recomandăm Ce a făcut România pentru aducerea în țară a condamnatului Ionel Arsene și de ce nu mai merge Alina Bica la discotecă