Galerie foto | Moartea lui Iosif Stalin. 70 de ani de la funeraliile liderului sovietic

Fotografie făcută pe 6 martie 1953, la jumătate de kilometru nord de Piața Roșie, în timp ce mulțimile se adunau pentru a vedea sicriul lui Iosif Stalin în Casa Sindicatelor din Moscova.

Muncitorii dintr-o fabrică din Moscova ascultă la radio „anunțul morții lui Stalin”  pe 6 martie 1953.

Liderul sovietic murise în seara precedentă, la ora 21:50, după ce a suferit o hemoragie cerebrală în urma unei nopți lungi de consumat alcool și vizionat filme cu apropiații lui.

În seara zilei de 6 martie, mulțimile se adună la Casa Sindicatelor pentru a-i aduce un omagiu lui Stalin.

Mai mulți participanți au murit zdrobiți de mulțime în afara clădirii. Un martor a descris cum oamenii cereau înlăturarea camioanelor care ocupau spațiul, în timp ce un polițist disperat a strigat că „nu are instrucțiuni” să mute vehiculul în care se afla.

Liderii sovietici (de la stânga la dreapta) Kliment Voroșilov, Lavrenti Beria și Gheorghi Malenkov în fața sicriului lui Stalin la Casa Sindicatelor din Moscova.

Stalin nu numise un succesor și, în perioada incertă de după moartea sa, a izbucnit o luptă internă pentru putere în interiorul Kremlinului, care s-a încheiat cu arestarea și execuția lui Beria și retrogradarea lui Malenkov la conducerea unei centrale hidroelectrice din Kazahstanul sovietic.
 

Cadavrul lui Stalin a fost ținut expus în Casa Sindicatelor până pe 9 martie, când au avut loc funeraliile. 

Apropiații liderului sovietic, inclusiv Veaceslav Molotov, (centru stânga, în negru), Malenkov (în față) și Beria (în extrema dreaptă), scot sicriul lui Stalin din clădirea Casei Sindicatelor pe 9 martie.

Mulți ruși își amintesc durerea reală și un sentiment de incertitudine în zilele de doliu oficial. Alții, inclusiv prizonierii politici, își amintesc de o atmosferă de sărbătoare discretă.

Un deținut din lagăr de muncă și-a amintit: „Spărgeam sloiuri de gheață cu un târnăcop când mi-am auzit colegul spunând de deasupra: „Tolia, vino aici. Nenorocitul a murit!” Fiecare deținut din lagăr era bucuros. Se vedea asta.”

Soldații escortează trupul lui Stalin pe lângă Kremlin pe 9 martie. În extrema dreaptă se află Nikita Hrușciov, care în curând avea să câștige războiului intern din Kremlin și să devină liderul Uniunii Sovietice.

Această fotografie a cortegiului funerar al lui Stalin înaintând spre Piața Roșie în 9 martie a fost făcută de la un balcon al Ambasadei SUA de maiorul armatei americane Martin Manhoff.
 

Sicriul lui Stalin trece pe lângă Ambasada SUA, pe 9 martie 1953.

Fotografiile lui Manhoff sunt considerate singurele imagini color neoficiale făcute la înmormântare.
 

O fotografie din 1958 arată numele Lenin și Stalin la intrarea în mausoleul din Piața Roșie.

În 1961, pe fondul „destalinizării” și denunțării crimelor în masă comise în timpul regimului acestuia, trupul său a fost scos din mausoleu.

După ce a fost scos din mausoleu, trupul îmbălsămat al lui Stalin a fost îngropat lângă zidurile Kremlinului, unde se află și astăzi.

 

Fotografii realizate de fotografi sovietici și de un militar american arată înmormântarea celui mai infam dictator al U.R.S.S. văzută din culise și în fața camerelor oficiale. Stalin a murit pe 5 martie 1953, la ora 21:50.