Jurnalişti iranieni, reţinuţi după ce forţele de securitate le-au invadat redacția

Familiile jurnaliştilor reţinuţi s-au adunat în fața redacției Fardaye Eghtesad din Teheran.

Forțele de securitate iraniene au percheziționat o clădire care găzduiește redacția publicației Fardaye Eghtesa și au reținut un număr necunoscut de jurnaliști ai acesteia mai multe ore la locul lor de muncă.

Familiile jurnaliştilor s-au adunat în faţa clădirii redacției de lângă Piaţa Argentina din Teheran, pentru a obține răspunsuri cu privire la motivul percheziției la redacția de știri economice.

Jurnaliştii au fost inaccesibili pe mobil încă din după-amiaza zilei de 5 februarie, în timp ce unele publicații locale au relatat că jurnaliștii nu pot părăsi sediul redacției. Nu se cunoaște cu exactitate numărul persoanelor reținute în clădire și nici ce organ de drept a făcut percheziția.

Conturile de socializare ale Fardaye Eghtesad sunt inactive de când a fost lansată acțiunea forțelor de ordine.

Site-ul Modara a scris că familiile jurnaliştilor reţinuţi s-au apropiat de redacţie la scurt timp după ce a apărut vestea, descoperind că telefoanele mobile şi obiectele personale ale jurnaliştilor au fost confiscate.

Un membru al familiei unuia dintre jurnalişti a declarat că aproximativ 30 de jurnalişti lucrează pentru publicație.

Din 5 februarie, trei au avut voie să plece, dar nu au dorit să declare nimic despre cele întâmplate.

Clubul Jurnaliştilor a relatat că agenţi de securitate au vizitat biroul Fardaye Eghtesad, rămânând până târziu în noapte pentru a inspecta sediul şi a-i interoga pe jurnalişti.

Fardaye Eghtesad, cunoscută pentru atitudinea sa liberală, este condusă de Ali Mirzakhani.

Mai mulți jurnaliști au criticat lipsa unei explicații clare din partea autorităților, chiar și pentru familiile celor reținuți, la aproape o zi de la descinderea forțelor de ordine în redacție.

Aceștia au descris acțiunea ca pe o încercare de le a insufla teamă profesioniștilor media din Iran.

Maryam Shokrani, jurnalist la ziarul Shargh, a relatat că vehiculul ei a fost confiscat în timp ce încerca să afle care e soarta colegilor săi de la Fardaye Eghtesad. Ofițerii i-au spus că este pedepsită pentru că nu a respectat legea hijabului.

Unii jurnalişti au spus că acțiunea autorităților reprezintă o „luare de ostatici” cu jurnaliști victime ale acestui abuz.

De ani de zile, jurnaliştii din Iran sunt supuşi presiunilor, arestaţi frecvent, încarceraţi sau li se interzice să profeseze sub diferite pretexte.

Măsurile dure împotriva jurnaliştilor vin pe fondul unor manifestări fără precedent lansate de femei și fete, în ceea ce pare a fi cea mai mare ameninţare la adresa guvernului islamic de la revoluţia din 1979.

Câteva mii de persoane au fost arestate de la moartea, în 2022, a tinerei Amini, care a murit în arestul poliției pentru o presupusă încălcare a legii hijabului, inclusiv mulți protestatari, avocați, activiști și apărători ai drepturilor omului.

Scrisă de Ardeshir Tayebi, bazată pe o poveste originală în persană de la Radio Farda RFE/RL
Îți mai recomandăm Record de jurnaliști întemnițați în 2023. China, Myanmar și Belarus, cei mai mari temniceri de jurnaliști din lume