Fotogalerie - Lumea reacționează după anunțul morții președintelui iranian

Teheran, 19 mai 2024 - O femeie din Iran se roagă pentru Ebrahim Raisi, după vestea prăbușirii, în nord-vestul țării, a elicopterului care îi transporta pe președinte și anturajul său.

Liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei, a decretat cinci zile de doliu, după găsirea, la locul accidentului, a trupurilor lui Raisi și ministrului de Externe, Hossein Amir-Abdollahian.

Teheran, 20 mai 2024 - Prim vice-președintele iranian Mohammad Mokhber, în timpul unei ședințe a Cabinetului. Scaunul lui Raisi, gol, este îmbrăcat în pânză neagră. 
Mokhber a fost numit de ayatollahul Ali Khamenei președinte interimar. 

O femeie din Iran citește ziarul în care scrie, pe prima pagină, despre accidentul de elicopter în care a murit președintele. 



 

Un pelerin iranian shiit din orașul sfânt Najaf, Irak, arată pe telefon știrea care anunță decesul lui Raisi.

Ultraconservatorul Ebrahim Raisi ar fi  trebuit să devină următorul lider suprem al Iranului.

Clericii musulmani transmit condoleanțe, la biroul lui Ali Khamenei din Najaf, pentru moartea lui Raisi și a celorlalte persoane decedate în accidentul de elicopter.

 

Protestatar anti-guvernamental în fața Ambasadei Iranului de la Berlin.
Raisi a fost numit „Măcelarul din Teheran” pentru rolul avut ca procuror general adjunct în aprobarea executării a mii de prizonieri politici la finalul anilor 1980.

Protestatarii din Berlin strigă sloganuri antiguvernamentale.

Mai multe organizații de drepturi ale omului, precum Amnesty International și Human Rights Watch, au cerut condamnarea lui Raisi. Amnesty International a cerut ca el să fie investigat pentru crime  împotriva umanității.

Un bărbat coboară drapelul libanez de pe clădirea palatului guvernamental - premierul Najib Mikati a decreatat trei zile de doliu în Liban.
 

Ambasada Iranului la Moscova - flori și un bilet pe care scrie „Jelim”.
Președintele rus Vladimir Putin a spus despre Raisi că era un „politician deosebit” și „un adevărat prieten al Rusiei”.

În fața Ambasadei Iranului de la Moscova, oamenii țin pancarte pe care scrie „Iran - 19.05.2024” (stânga) și „Iran, suntem alături de tine”.

La Beijing, anunțul morții lui Raisi a fost făcut pe ecrane gigantice, pe stradă.

Președintele chinez Xi Jinping a numit moartea lui Raisi „o tragedie” și a spus că „poporul chinez a pierdut un prieten bun”, afirmă un purtător de cuvânt al ministerului de Externe.
 

Oamenii depun flori lângă fotografia lui Raisi din fața Ambasadei Iranului de la Jakarta, Indonezia.
Președintele Consiliului European, Charles Michel, a spus că UE „își exprimă sincerele sale condoleanțe”.

Iranienii și liderii mondiali reacționează după anunțul morții președintelului Ebrahim Raisi și a ministrului său de Externe. Presa de stat a anunțat că amândoi au pierit în accidentul de elicopter din nordul Iranului.