VIDEO Iranul a atacat cu rachete balistice cel puțin două baze militare din Irak care adăpostesc trupe SUA

Your browser doesn’t support HTML5

O filmare făcută cu un telefon pare să arate atacul iranian asupra unei baze americane din Irak

Purtătorul de cuvânt al Departamentului american al Apărării, Jonathan Hoffman, a declarat că bazele militare din Ain Assad și Erbil au fost lovite, adăugând că au fost efectuate „evaluări inițiale ale pagubelor”.

"Este clar că aceste rachete au fost lansate din Iran", a spus Hoffman.

Corpul Gardienilor Revoluție din Iran a revendicat atacurile multiple, afirmând că au fost lansate ca represalii pentru uciderea comandantului militar iranian, Qassem Soleimani, într-un atac aerian al SUA, săptămâna trecută.

Ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, a declarat că Teheran a "încheiat" în cursul nopţii represalii "proporţionale". "Nu căutăm escaladarea sau războiul, ci ne vom apăra de orice agresiune", a scris Zarif.

De asemenea, Zarif a sfătuit Statele Unite să-și retragă trupele din regiune.

Președintele Donald Trump a avut o primă reacție, spunând că „totul este bine” și că va da mai multe detalii în cursul dimineții.

„Evaluarea victimelor și daunelor are loc acum. Până acum, e bine! Avem cei mai puternici și mai bine dotați militari de oriunde din lume! ”, a spus Trump.

Baza aeriană Ain Assad care a fost lovită se află în vestul țării. Baza americană din Erbil se află la nord și a fost un punct special pentru operațiuni.

Atacurile au venit la câteva ore după ce Soleimani a fost înmormântat în orașul său natal, pe 7 ianuarie.