Iranul cere Consiliului de Securitate al ONU să condamne Israelul pentru atacurile de pe 26 octombrie

Imagine a capitalei iraniene Teheran din dimineața atacurilor Israelului.

Iranul a cerut Elveției, care deține președinția rotativă a Consiliului de Securitate al ONU, să convoace o sesiune extraordinară pentru a condamna Israelul după atacurile aeriene de pe 26 octombrie.

Amir Saeid Iravani, trimisul iranian la ONU, susține într-o scrisoare către Consiliul de Securitate că „acțiunile ilegale și agresive” ale Israelului au fost o încălcare a suveranității și integrității teritoriale a Iranului și o „încălcare flagrantă a dreptului internațional și a Cartei ONU”.

În timp ce Iravani și alți lideri de la Teheran au insistat că apărarea iraniană a interceptat majoritatea proiectilelor trase de Israel, oficialii iranieni au mai spus că patru ofițeri militari ai țării au fost uciși în atacuri.

Israelul a lovit Iranul în noaptea de vineri spre sâmbătă, într-un atac „țintit și precis”, ca răzbunare pentru atacurile anterioare iraniene asupra Israelului de la începutul acestui luni.

Israelul a spus că a lovit numai ținte militare și nu zone nucleare sau de producție de petrol.

Președintele american Joe Biden a apărat dreptul Israelului de a se apăra – Washingtonul a fost informat de către Israel despre această mișcare din timp – dar și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea că loviturile „tit-for-tat” dintre cei doi dușmani ar putea duce la un război mai larg din Orientul Mijlociu.

Scrisoarea a cerut Consiliului de Securitate „să adopte o poziție fermă și să condamne regimul israelian pentru comiterea acestor acte de agresiune cu fermitate și fără echivoc”.

Iravani a adăugat că Iranul solicită președintelui Consiliului de Securitate „să convoace o reuniune urgentă pentru a aborda această încălcare gravă și acțiuni ilegale și pentru a asigura responsabilitatea acestui regim criminal”.

Consiliul de Securitate este format din cinci membri permanenți, fiecare cu drept de veto – inclusiv Statele Unite, cel mai apropiat aliat al Israelului, ceea ce face aproape sigur că consiliul nu va condamna acțiunile Israelului.

Alături de alți membri permanenți, Rusia, China, Marea Britanie și Franța – alte 10 țări se află în Consiliu pe bază de rotație.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI