Disperare în Gaza. ONG-ul Salvaţi Copiii: Au murit mai mulţi copii decât în toate zonele de război după 2019

Mii de palestinieni au luat cu asalt depozitele ONU pentru a-şi procura minimul de alimente şi produse de igienă. Ordinea civilă obişnuită riscă să scape de sub control, sub imboldul atacurilor militare intensificate ale Israelului, subliniază agenţia.

Armata israeliană a anunţat duminică la prânz că a lovit 450 de obiective ale Hamas din Fâşia Gaza în ultima zi. Mii de civili din Fâşia Gaza au luat cu asalt depozite umanitare de alimente, în timp ce organizaţia Salvaţi Copiii atrage atenţia că numărul copiilor care au murit este imens.

Ziua 23 | Sumarul principalelor evenimente

  • ONG-ul Salvaţi Copiii: În Gaza au murit peste 3.300 de copii, mai mulţi decât în toate zonele de război după 2019
  • Şeful ONU: Regret că în loc de încetarea focului, Israelul intensifică operaţiunile în Gaza
  • Legăturile de telefonie şi internet, întrerupte vineri noapte, revin gradual în Fâşia Gaza
  • Premierul israelian Beniamin Netanyahu a anunţat că războiul cu Hamas intră într-o nouă etapă
  • Operaţiunile israeliene terstre în Fâşia Gaza au fost extinse
  • Armata din Israel i-a somat din nou pe locuitorii din nordul Gazei să se evacueze în sud
  • Preşedintele turc Recep Erdoğan a criticat dur, sâmbătă, operaţiunile Israelului
  • Numărul palestinienilor ucişi în Fâşia Gaza a urcat la 7.703 de persoane, susţine Ministerul Sănătăţii, controlat de Hamas
  • În atacul de vineri noapte, 100 de avioane israeliene ar fi lovit 150 de obiective subterane ale Hamas, spun forţele Israelului
  • Armata israeliană transmite că l-a ucis pe coordonatorul atacului aerian Hamas din 7 octombrie
  • Israel anunță extinderea operațiunilor militare terestre în Fâșia Gaza, având ca țintă Hamas
  • Internetul și telefoanele nu au mai funcționat deloc în Gaza peste noapte
  • Bombardamente masive au avut loc în noaptea de vineri spre sămbătă pe teritoriul palestinian
  • Adunarea Generală a ONU a votat o rezoluție prin care solicită armistițiu umanitar
  • Peste 1.400 de persoane au fost ucise de Hamas în atacurile din 7 octombrie. (Autorități israeliene)
  • 50 de ostatici ținuți în Gaza ar fi fost uciși de bombardamente. (Hamas)
  • 229, numărul actualizat al ostaticilor luați de Hamas. (Armata israeliană)

Salvaţi Copiii: În trei săptămâni în Gaza au murit mai mulţi copii decât în toate zonele de conflict în ultimii 4 ani

Organizaţia internaţională Salvaţi Copiii a făcut duminică un apel la încetarea focului în Fâşia Gaza, semnalând că de la începutul războiului în Fâşia Gaza au murit peste 3.200 de copii, mai mulţi decât în toate zonele de conflict după 2019.

„Copiii reprezintă peste 40% dintre cei peste 7.700 de oameni ucişi în Gaza şi peste o treime din cei ucişi pe tot teritoriul palestinian ocupat şi în Israel. Ţinând cont că aproximativ 1.000 de copii ar sunt daţi dispăruţi în Gaza şi ar putea să fi fost îngropaţi sub dărâmături, numărul e probabil mai mare”, a atras atenţia organizaţia, citată de The Guardian.

Ultimele date disponibile, furnizate de Ministerul Sănătăţii din Gaza, controlat însă de Hamas, susţine că numărul total al celor ucişi de la începutul războiului a ajuns la 8.803.

Directorul Salvaţi Copiii Palestina a făcut un apel la încetarea focului, apel lansat şi de ONU şi de alte organizaţii internaţionale.

Tatăl (în dreapta) unui băiat reacționează în timp ce îşi poartă în braţe copilul, ucis un atac israelian asupra oraşului Khan Yunis din sudul Fâșiei Gaza, înainte de înmormântarea din 29 octombrie 2023.

„Moartea unui copil este deja prea mult, dar acestea sunt încălcări grave de proporții epice. O încetare a focului este singura modalitate de a le oferi siguranţă. Comunitatea internațională trebuie să pună oamenii înaintea politicii – fiecare zi petrecută în dezbateri lasă copiii uciși și răniți. Copiii trebuie protejați în orice moment, mai ales atunci când caută siguranță în școli și spitale”, a spus el.

Armata israeliană susţine că a lovit peste 450 de obiective Hamas, în ultimele 24 de ore

Reprezentanţii Armatei israeliene (IDF) au anunţat că au lovit peste 450 de obiective ale Hamas din Fâşia Gaza.

Bărbat palestinian, printre dărâmăturile unei clădiri bombardate de Israel în Rafah, în sudul Gazei, în 29 octombrie.

„Printre țintele atacate s-au numărat cartierele generale militare, punctele de observație și pozițiile de tragere antitanc ale organizației teroriste”, a scris purtătorul de cuvânt al IDF, Daniel Hagari, pe reţeaua de social media X, citat de The Guardian.

„Ca parte a extinderii activității forțelor terestre, echipele de luptă mixte au atacat trupele teroriste care încercau să le rănească”, a adăugat el.

Afirmaţiile cu privire la numărul de ţinte lovite nu au fost verificate în mod independent.

Numărul palestinienilor ucişi a depăşit 8.000, susţine Ministerul Sănătăţii din Gaza

Numărul victimelor palestiniene din Gaza, ca urmare a ripostei armatei israeliene după atacul Hamas din 7 octombrie trece de 8.000, susţine Ministerul sănătăţii din Fâşia Gaza.

Ministerul Sănătăţii din Fâşia Gaza este controlat de Hamas, care guvernează politic regiunea din 2007.

Nici aceste afirmaţii nu au putut fi verificate independent.

Locuitori din Gaza au năvălit în depozitele ONU pentru a-şi procura alimente

Mii de locuitori din Gaza au intrat cu forţa în depozitele din Gaza ale filialei ONU pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA), pentru a-şi procura făină şi produse minime de igienă, transmite agenţia, citată de BBC.

În imagine, palestinieni cară alimente lângă un depozit al filalei ONU pentru ajutorarea refugiaţilor din Fâşia Gaza, din Khan Younis sâmbătă 28 octombrie. Între timp, mii de oameni au dat năvală în mai multe depozite pentru a-şi procura minimul de alimente şi igienă.

Este un semn că ordinea civilă este perturbată în regiune, pe fondul bombardamentelor intense ale armatei israeliene, mai spun reprezentanţii acesteia.

Şeful ONU: Situaţia din Gaza devine mai disperată cu fiecare oră. Întâlnire de urgenţă, luni

Situaţia din Fâşia Gaza devine mai disperată de la o oră la alta, a avertizat duminică şeful Organizaţiei Naţiunilor Unite, Antonio Guterres.

"Situația din Gaza devine din ce în ce mai disperată cu fiecare oră. Regret că în loc de o pauză umanitară necesară, susținută de comunitatea internațională, Israelul și-a intensificat operațiunile militare", a spus Guterres într-o vizită în capitala Nepalului, Kathmandu, potrivit Agenţiei France Presse (AFP).

ONU a convocat o întâlnire de urgenţă pentru luni, la cererea Arabiei Saudite, în contextul celor mai intense bombardamente lansate de Israel, şi a extinderii operaţiunii terestre în Fâşia Gaza, vineri noapte.

Echipele de intervenţie preiau o victimă dintr-o clădire avariată în urma unui bombardament israelian în oraşul Rafah, din sudul Fâşiei Gaza, duminică 29 octombrie.

Comunicaţiile au picat vineri noapte în Gaza, ceea ce a dus la situaţii disperate din punct de vedere medical. Fără posibilitatea de a comunica telefonic, echipele ambulanţelor au ajuns să intervină pentru a transporta persoane rănite în funcţie de unde observau că aveau loc explozii.

ONU adoptase cu peste 120 de voturi, dar voturi împotrivă din partea a 14 state, între care SUA şi Israel, o rezoluţie pentru încetarea imediată a focului în Gaza. România s-a numărat între cele peste 40 de state care s-au abţinut de la vot.

Revin conexiunile telefonice şi de internet

Legăturile de telefonie şi internet au început să revină, în zorii zilei de duminică, în Gaza, după ce au fost întrerupte aproape complet începând de vineri noapte, când Israelul a lansat bombardamente intense în nordul Fâşiei şi a intrat pe teritoriul palestinian cu tancuri şi trupe de infranterie.

Tăierea conexiunuilor de comunicaţii a a îngrijorat inclusiv organizaţiile umanitare şi medicale internaţionale.

Restabilirea graduală a conexiunilor a fost confirmată şi de operatorul palestinian de comunicaţii, Paltel.

Natanyahu anunţă a doua fază a războiului

Într-o conferință de presă televizată Beniamin Netanyahu le-a spus sâmbătă seară israelienilor: „Am aprobat în unanimitate extinderea invaziei terestre... Obiectivul nostru este singular: să învingem inamicul criminal. Am declarat «niciodată din nou»” și reiterăm: «niciodată, acum»”, transmite The Guardian.

„În primele săptămâni de război, am lansat lovituri aeriene masive care au dat o lovitură gravă inamicului. Am eliminat mulţi terorişti. Totuşi, suntem abia la început. Bătălia din Fâşia Gaza va fi dificilă şi lungă; e al doilea nostru război de independenţă”, a spus premierul israelian.

Declaraţiile sale au venit după ce vineri noapte Israelul a lansat cele mai intense bombardamenete din Fâşia Gaza.

100 de avioane israeliene au ţintit 150 de obiective subterane ale Hamas, potrivit armatei israeliene. De asemenea, tancuri şi trupe de infanterie au pătruns terestru în nordul Fâşiei Gaza.

Şeful Forţelor Armate din Israel: a fost necesară şi operaţiunea terestră

Spre deosebire de intrările anterioare şi atacurile terestre lansate pe teritoriul Gazei, cel puţin o parte dintre trupele israeliene intrate în Gaza nu s-ar mai fi retras în Israel.

De altfel, declaraţiile premierului israelian au venit la scurt timp după comentariile ministrului Apărării, Yov Gallant şi ale şefului Forţelor Armate (IDF), Herzi Hallevi, care vorbeau şi ei de o nouă fază a războiului.

Halevi a spus că stadiul actual al războiului contra Hamas a impus şi atacuri terestre.

„Forţele terstre ale Israelului conduc o operaţiune complexă şi consistentă”, a spus el, conform publicaţiei britanice.

„Nu există realizări fără riscuri și, după cum știm, nu există victorie fără sacrificii. Pentru a expune inamicul, a-l distruge, nu este altă alegre decât să intri în forță pe teritoriul lui. Această operațiune servește tuturor obiectivelor războiului”, a declarat Halevi,

Israelul îşi retrage corpul diplomatic din Turcia

Israelul a anunţat sâmbătă, la scurt timp după criticile dure lansate de preşedintele turc la adresa operaţunilor sala militare lansate în Gsaza că își retrage personalul diplomatic din Turcia, transmite Associated Press (AP).

„Având în vedere declarațiile grave venite din Turcia, am ordonat întoarcerea reprezentanților diplomatici acolo pentru a efectua o reevaluare a relațiilor dintre Israel și Turcia”, a declarat ministrul israelian de externe Eli Cohen într-un comunicat citat de agenţia de presă.
Decizia vine la doar un an după ce cele două state au convenit să numească din nou ambasadori una pe teritoriul celorlalte, după un deceniu de relaţii aproape îngheţate, remarcă AP.

Cele două părţi erau în discuţii şi cu privire la proiectul unei conducte de gaz natural, cu susţinerea SUA.

Erdoğan a criticat dur Israelul

Preşedintele turc Recep Erdoğan a criticat dur sâmbătă atacurile recente ale Israelului din Fâşia Gaza, cu ocazia unei manifestaţii de solidaritate cu palestinienii de acolo, organizată de partidul său politic la Istanbul, scrie Agenţia France Presse (AFP).

„Israel, eşti un ocupator!”, a spus el mulţimii acuzând guvernul israelian că acţionează ca un „criminal de război”, care încearcă să „eradicheze palestinienii”, notează AFP.

"Desigur, fiecare țară are dreptul să se apere. Dar unde este justiția în acest caz? Nu există justiție -- doar un masacru vicios care are loc în Gaza", a spus şeful statului turc.

El ar mai fi afirmat şi că Israelul este folosit ca un pion în regiune de către ţările vestice, pentru a-şi creşte influenţa în Orientul Mijlociu, conform agenţiei.

Mii de protestatari au cerut, la Londra, încetarea focului în Gaza

Mii de protestatari pro-palestinieni au mărşăluit sâmbătă după-amiază în centrul Londrei şi au cerut încetarea focului în Fâşia Gaza, după atacul masiv lansat de armata israelieană vineri noapte, timp în care legăturile de comunicaţii au fost întrerupte.

Mii de persoane au protestat sâmbătă la Londra pentru încetarea focului în Fâşia Gaza.

Israelul a somat din nou civilii din nordul Gazei: „mutaţi-vă, temporar, în sud!”

Forţele armare israeliene a transmis un nou mesaj populaţiei civile din Fâşia Gaza, sâmbătă, somându-i pe oameni să părăseasă nordul ţării, pe fondul bombardamentelor declanşate de Israel în Gaza vineri seară, în ceea ce a numit un mesaj urgent.

„Pentru siguranţa dumneavoastră imediată, facem apel către toţi locuitorii din nordul Fâşiei Gaza şi din oraşul Gaza, să se mute, temporar, în sud. E o mişcare temporară, vă veţi putea întoarce în nord, după ce ostilităţile intense vor lua sfârşit”, a spus un reprezentant al Armatei israeliene (IDF) într-un mesaj video postat de IDF pe platforma de social media X.

„Fereastra disponibilă pentru evacuare va expira. Nu e o simplă măsură de precauţie, ci un apel urgent”, a mai transmis IDF.

Mesajul video vine pe fondul atacului aerian fără precedent lansat de armata israeliană pe tot parcursul nopţii de vineri, când de asemenea legăturile de comunicaţii telefonice şi de internet ale Fâşiei Gaza cu restul lumii au fost întrerupte.

Comunicaţii întrerupte cu Fâșia Gaza, vineri noapte

După atacurile terestre și aeriene intensificate ale Israelului, din seara și noaptea de vineri spre sâmbătă, comunicațiile din Fâșia Gaza au picat. Liniile de internet și telefon nu mai pot fi folosite, au rămas doar câteva linii speciale prin satelit. Informațiile despre ce se întâmplă pe teritoriul palestinian sunt din ce în ce mai puține.

Nimeni nu poate estima impactul ofensivei Israelului, nici starea civililor sau a celor internați în spitalele din Gaza.

Potrivit BBC, organizația Medici fără Frontiere declară că a pierdut contactul cu unii dintre colegii săi palestinieni de pe teren.

Într-un mesaj distribuit pe rețelele de socializare, organizația umanitară a spus că este „îngrijorată pentru pacienți, personalul medical și miile de familii care se adăpostesc la spitalul Al Shifa și alte unități medicale și a lansat un apel.

„Solicităm protecția fără echivoc a tuturor unităților medicale, personalului și civililor din Fâșia Gaza!”