Noi atacuri israeliene în Gaza. Israelul atacă și orașul Hodeida din Yemen

Fumul se ridică după un atac în Gaza, văzut de pe partea israeliană a graniței Israel-Gaza, pe fondul conflictului Israel-Hamas.

Atacurile militare israeliene în Fâșia Gaza au ucis cel puțin 11 palestinieni, au declarat duminică oficiali din domeniul sănătății din enclavă, în timp ce avioanele israeliene bombardau mai multe zone din nord, centru și sud.

O școală care adăpostește palestinieni strămutați în Beit Lahiya, în nordul Fâșiei Gaza, se numără printre clădirile lovite, iar atacurile au ucis patru persoane au declarat medicii din Gaza, potrivit Reuters.

Armata israeliană a declarat că a lovit militanți Hamas care operau dintr-un centru de comandă încorporat într-un complex care a servit anterior ca școală. Armata israeliană a acuzat Hamas de folosirea facilităților civile și a populației sale în scopuri militare, ceea ce Hamas neagă.

Într-un alt atac, trei persoane au fost ucise într-o casă din Gaza, potrivit declarațiilor medicilor. Alte patru persoane au fost ucise în trei atacuri aeriene separate în Nuseirat și Khan Younis, în părțile centrale și sudice ale Fâșiei Gaza.

Forțele israeliene și-au continuat operațiunile în Rafah, lângă granița cu Egiptul, și în suburbia orașului Gaza, Zeitoun, unde forțele au aruncat în aer mai multe case, potrivit locuitorilor și presei Hamas.

Duminică, oficialii militari israelieni au declarat că forțele continuă lupta într-un „război pe mai multe fronturi” și operează în Gaza pentru a aduce ostatici israelieni și străini acasă și pentru a „dezmembra” Hamas.

De asemenea, transmite armata israeliană, trupele au descoperit și demontat un tunel subteran de aproximativ 1 km lungime în apropierea clădirilor rezidențiale și spațiilor civile din centrul Fâșiei Gaza, adăugând că au găsit mai multe camere și echipamente folosite de Hamas.

Luptele și activitățile militare israeliene din Gaza au scăzut în ultima săptămână, deoarece Israelul și-a intensificat ofensiva militară împotriva Hezbollahului susținut de Iran în Liban, ucigându-l pe liderul său Hassan Nasrallah într-un atac aerian vineri.

Cea mai mare parte a populației din Gaza, de 2,3 milioane de locuitori, a fost strămutată de război, în care 41.500 de palestinieni au fost uciși, potrivit autorităților sanitare din Gaza.
Israelul și Hamas se luptă de când bărbați înarmați din grupul militant palestinian au luat cu asalt sudul Israelului pe 7 octombrie, ucigând 1.200 de persoane și capturând aproximativ 250 de ostatici.

Atac israelian în Yemen

IDF i-a lovit duminică pe Houthi din Yemen, scrie AFP. Armata israeliană a declarat că zeci de avioane au lovit ținte Houthi din Yemen ca răspuns la recentul atac asupra Israelului. Informația e confirmată și de presa israeliană.

Jerusalem Post notează că este cel mai puternic israelian de până acum, depășind chiar atacul masiv asupra Hodeida din iulie, potrivit surselor publicației.

Astfel, zeci de avioane israeliene ar fi participat la operațiune, lovind la 1.800 de kilometri de teritoriul israelian, după ce Houthi au lansat trei rachete balistice asupra zonelor Tel Aviv și din centrul Israelului în ultimele săptămâni.

Jerusalem Post mai citează surse media Houthi și din armata israeliană care spun că țintele atacurilor au fost rezervele de petrol din Ras Issa și, de asemenea, portul Hodeida.

„Agresiunea israeliană vizează orașul Hodeidah”, a postat canalul de presă libaneză Al Masirah, deținut de Houthi.

În plus, Al Mayadeen a raportat că centrala electrică și aeroportul din Hodeidah au fost vizate de atacurile israeliene.

Houthi au lansat un atac cu rachete balistice asupra aeroportului Ben Gurion sâmbătă, când sosea premierul Benjamin Netanyahu.

Îți mai recomandăm Iranul promite răzbunare după asasinarea liderului Hezbollah

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.