Proteste în Israel și apel la grevă generală în sectorul public, luni

Protestatri adunați în fața sediului Guvernului israelian duminică seară, 1 septembrie, la Tel Aviv, pentru a cere urgentarea unui acord de eliberare a ostaticilor din O grevă generală în sectorul public ar urma să aibă loc luni.

Liderul unui sindicat cu sute de mii de angajați din sectorul public, din Israel, a făcut apel la grevă generală luni, pentru a forța guvernul Netanyahu să încheie un acord de eliberare a ostaticilor israelieni din Fâșia Gaza, după ce șase dintre ei au fost recuperați morți din enclavă. Încă de duminică au început proteste la Tel-Aviv și Ierusalim.

Guvernul israelian se confruntă cu presiuni majore pentru urgentarea unui acord de eliberarea a ostaticilor deținuți de Hamas în Fâșia Gaza, după ce armata israeliană a anunțat că a recuperat cadavrele a șase ostatici, susținând că au fost împușcați cu puțin timp înainte ca forțele armate israeliene să ajungă la ei.

Șeful sindicatului israelian Histadrut, care reprezintă sute de mii de lucrători din sectorul public, a lansat un îndemn la grevă generală, luni, începând cu 6 dimineața, pentru a presa guvernul israelian să ajungă la un acord de returnare a ostaticilor israelieni deținuți încă de Hamas. în Fâșia Gaza, transmite Reuters, citat de The Guardian.

Primarul din Tel-Aviv, Ron Huldai, a anunțat că administrația locală se va alătura grevei generale și a îndemnat cetățenii să iasă în stradă încă de dimineață până seara, scrie BBC. Și alte administrații, din Kfar Saba and Givatayim, au transmis că se vor alătura grevei generale, potrivit Times of Israel.

Liderul opoziției, Yair Lapid, a făcut și el apel la grevă pentru a presa guvernul. Premierul Beniamin Netanyahu a declarat până acum că Israelul nu se va „liniști”, până ce nu îi va prinde pe cei responsabili de uciderea celor șase ostatici.

În imagine, protestatari adunați în fața reședinței premierului Beniamin Netanyahu din Ierusalim, pentru a-i cere să urgenteze un acord de eliberare a ostaticilor deținuți de Hamas în Fâșia Gaza,

Încă de duminică seară, mii de protestatari au manifestat în fața reședinței premierului Beniamin Netanyahu din Ierusalim.

Îți mai recomandăm Israelul recuperează cadavrele a șase ostatici din Fâșia Gaza

De asemenea, numeroși israelieni se îndreptau duminică după-amiază spre Tel-Aviv, pentru o demonstrație amplă, anunțată de Formul Familiilor Ostaticilor, mai scrie site-ul radio-ului public britanic. Forumul a cerut o blocare completă a țării.

Liderul sindicatului Histadrut, Arnon Bar-David, le-a cerut tuturor lucrătorilor civili să se alăture grevei anunțate pentru luni și a declarat că aeroportul Ben Gurion, principalul nod de transport aerian al Israelului, va fi închis de la ora 08:00 (05:00 GMT).

În imagine, oameni adunați la un priveghi în cinstea celor șase ostatici care fuseseră deținuți în Fâșia Gaza și ale căror cadavre au fost recuperate de către armata israeliană.

„Evreii sunt uciși în tunelurile din Gaza. Este imposibil de înțeles și trebuie să se oprească”, a spus el, citat de Times of Israel, într-o conferință de presă după o întâlnire cu Forumul Ostaticilor și Familiilor Dispărute din Tel Aviv. Asta după ce a fost confirmată moarte celor șase ostatici ale căror cadavre au fost recuperate de către armata israeliană.

„Primim saci cu cadavre înloc de un acord. Am ajuns la concluzia că doar intervenția noastră îi poate mișca pe cei care trebuie să fie mișcați”, a mai spus liderul de sindicat, cerând proteste încă de duminică seară.

Asociația Manufacturierilor din Israel a anunțat de asemenea că susține greva generală, criticând guvernul că nu a reușit să aducă ostaticii vii în Israel.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.