Israelul anunţă că va continua să lovească Libanul împotriva unei instituţii financiare conduse de Hezbollah

Israelul a declarat că intenţionează să efectueze mai multe lovituri în Liban împotriva unei instituţii financiare conduse de Hezbollah

O lovitură israeliană a vizat luni cartierul Ouzai, din suburbiile sudice ale Beirutului, la scurt timp după ce armata israeliană le-a cerut locuitorilor din mai multe zone să evacueze, a informat agenţia de presă libaneză ANI, citată de AFP.

Israelul a declarat luni seară că intenţionează să efectueze mai multe lovituri în Liban împotriva unei instituţii financiare conduse de Hezbollah pe care a vizat-o cu o seară înainte şi despre care spune că foloseşte depozitele clienţilor pentru a finanţa atacuri împotriva Israelului.


De asemenea, agenţia libaneză de presă a vorbit despre lovituri asupra cartierului Haret Hreik şi în apropierea celui mai mare spital public din Liban, tot în suburbiile de sud ale capitalei.

Imaginile difuzate de AFPTV au arătat două dâre de fum ridicându-se din suburbiile de sud ale Beirutului, iar corespondenţi ai AFP au auzit două bubuituri puternice înaintea loviturilor.

Îți mai recomandăm Moartea liderului Hamas arată limitele grupării teroriste, însă e puțin probabil să ducă la încheierea războiului

Cel puţin 15 sucursale ale Al-Qard Al-Hasan au fost lovite duminică târziu în cartierele sudice ale Beirutului, în sudul Libanului şi în estul Văii Bekaa, unde Hezbollah are o prezenţă puternică.

Hezbollah este grup armat și partid politic care controlează o mare parte din sudul Libanului.

Hezbollah a fost desemnată organizație teroristă de Statele Unite, în timp ce Uniunea Europeană a pus pe lista neagră aripa sa armată, dar nu și partidul politic care face parte din parlamentul libanez.

Una dintre loviturile de duminică a dus la aplatizarea unei clădiri de nouă etaje din Beirut. Armata israeliană a emis avertismente de evacuare înaintea loviturilor şi nu au fost raportate victime.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a plecat luni spre Orientul Mijlociu pentru a face un nou efort în vederea obţinerii unei încetări a focului în Gaza, cu două săptămâni înainte de alegerile din SUA, considerând că uciderea de către Israel a liderului Hamas reprezintă o nouă oportunitate.

Aceasta va fi cea de-a 11-a călătorie în Orientul Mijlociu a celui mai înalt diplomat american de la izbucnirea războiului, în urmă cu un an, Blinken avertizând la ultima sa vizită în Israel, în august, că aceasta ar putea fi „ultima şansă” pentru un plan de încetare a focului condus de SUA.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.