Israelul atacă puternic Libanul și Gaza la un an de la atacurile din 7 octombrie. Atac Hamas asupra Tel Avivului

Fumul se ridică de la locul unei lovituri aeriene israeliene care a vizat un cartier din suburbia de sud a Beirutului la sfârșitul zilei de 7 octombrie 2024. Presa libaneză a relatat patru lovituri israeliene asupra sudului Beirutului la 6 octombrie.

Israelul a bombardat duminică ținte din Liban și Fâșia Gaza, înainte de aniversarea unui an de la atacurile din 7 octombrie, care au declanșat războiul. Hamas a lansat rachete asupra Israelului.

Actualizare ora 12:25, 7 octombrie

Hamas a lansat o salvă de rachete împotriva Tel Avivului în ziua în care se împlineşte un an de la incursiunea sa în Israel, a anunțat gruparea palestiniană într-un comunicat.

Sirenele care anunţă raiduri aeriene au fost activate luni în centrul Israelului și în unele zone din nordul țării, după ce au fost trase rachete din Fâşia Gaza, a confirmat armata israeliană.

Armata israeliană susține că rachetele au fost lansate din orașul Khan Younis, din sudul Fâşiei Gaza.

Două persoane au fost rănite uşor în urma impactului unei rachete trase de Hamas în centrul Israelului, potrivit The Times of Israel.

Serviciul de ambulanţă Magen David Adom a anunţat că este vorba de două femei în vârstă de 30 de ani, care au fost lovite de şrapnel, dar starea lor este bună. Acestea au fost transportate la spital.

Știrea inițială

Rachete Hezbollah lansate duminică seara au trecut de sistemele de apărare aeriană israeliene și au aterizat în Haifa, al treilea oraș ca mărime din Israel, provocând pagube clădirilor, a transmis poliția, potrivit Reuters.

Presa israeliană relatează că 10 persoane au fost rănite în atacuri cu rachete în Haifa și în orașul Tiberias. Hezbollah a declarat că a vizat un obiectiv militar la sud de Haifa cu o salvă de rachete „Fadi 1”.

În același timp, atacurile aeriene israeliene au lovit duminică suburbiile sudice ale Beirutului, în cel mai intens bombardament asupra capitalei libaneze de când Israelul și-a intensificat campania împotriva grupului Hezbollah susținut de Iran luna trecută.

Armata israeliană a declarat că avioanele de luptă au lovit ținte din Beirut aparținând sediului de informații al Hezbollah și facilităților de depozitare a armelor. Atacurile au vizat și Hezbollah în sudul Libanului și în zona Bekaa.

Forțele de intervenție israeliene verifică locul unde a căzut un proiectil lansat de Hezbollah, în orașul Haifa. 7 octombrie, 2024

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a declarat duminică că Israelul va decide independent cum să răspundă Iranului, chiar dacă se coordonează îndeaproape cu SUA.

„Totul este pe masă”, a declarat Gallant, care urmează să se întâlnească miercuri cu secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, într-un interviu acordat CNN.

„Israelul are capabilități de a lovi ținte apropiate și îndepărtate, am dovedit acest lucru”.

În timp ce SUA au declarat că nu vor sprijini atacurile asupra siturilor nucleare iraniene, președintele Joe Biden a declarat săptămâna trecută că se discută despre atacurile israeliene asupra instalațiilor petroliere ale Iranului.

Iranul a lansat un atac cu rachete asupra Israelului săptămâna trecută ca răspuns la operațiunile sale din Liban și Gaza, unde militanții Hezbollah și Hamas sunt aliați ai Teheranului într-o așa-numită Axă a Rezistenței.

Israelul, care spune că obiectivul său este întoarcerea în siguranță a zeci de mii de cetățeni în casele din nordul Israelului, a promis represalii pe fondul temerilor că tensiunile vor escalada într-un conflict regional total.

Îți mai recomandăm SUA sfătuiesc Israelul să nu atace câmpurile petrolifere iraniene

Israelul a respins solicitările susținute de SUA și alte state occidentale pentru o încetare a focului în Liban.

Duminică, guvernul american a reacționat la bombardamentele puternice ale Israelului spunând că presiunea militară poate permite diplomația, dar poate duce și la calcule greșite.

Un apel al președintelui Franței, Emmanuel Macron, pentru oprirea livrărilor de arme către Israel pentru a fi utilizate în Gaza a fost întâmpinat cu furie de premierul Beniamin Netanyahu.

„În timp ce Israelul luptă împotriva forțelor barbariei conduse de Iran, toate țările civilizate ar trebui să stea ferm alături de Israel”, a declarat Netanyahu într-un comunicat.

Armata israeliană a emis noi ordine de evacuare pentru locuitorii din sudul Beirutului duminică seara, înainte de noi lovituri.

Duminică seara, Israelul a declarat încă trei zone de la granița sa de nord ca zone militare închise. Alte cinci zone au fost închise săptămâna trecută.

Înaltul comisar al ONU pentru refugiați, Filippo Grandi, a declarat că Libanul se confruntă cu o „ criză majoră de strămutare”.

Un atac israelian asupra unei clădiri din orașul montan Kayfoun din centrul Libanului a ucis șase persoane și a rănit 13, a declarat Ministerul Sănătății din Liban. Un atac în orașul vecin Qmatiye a ucis alte șase persoane, inclusiv trei copii, și a rănit 11.

Înaltul comisar al ONU pentru refugiați, Filippo Grandi, a declarat că Libanul se confruntă cu o „ criză majoră de strămutare” ca urmare a escaladării atacurilor aeriene ale Israelului, dintre care unele au încălcat dreptul internațional.

Atacurile israeliene au forțat 1,2 milioane de oameni – aproape un sfert din populația Libanului – să-și părăsească casele, spun oficialii. Agenția ONU pentru refugiații palestinieni (UNRWA) a declarat că 20.000 de refugiați palestinieni au fost strămutați forțat de atacurile aeriene israeliene asupra taberelor din Liban.

Peste 2.000 de persoane au fost ucise în Liban după aproape un an de lupte, majoritatea în ultimele două săptămâni, potrivit Ministerului Sănătății libanez. Ministerul a declarat duminică că 23 de persoane au fost ucise sâmbătă.

Îți mai recomandăm Cine este Hashem Safieddine, sucesorul lui Nasrallah la șefia Hezbollah

Atacuri și în Fâșia Gaza

În Fâșia Gaza, cel puțin 26 de persoane au fost ucise și alte 93 rănite în atacurile aeriene israeliene care au lovit duminică o moschee și o școală unde se adăposteau persoane strămutate, potrivit biroului de presă al guvernului din Gaza, condus de Hamas. Armata israeliană a declarat că a efectuat „lovituri precise asupra teroriștilor Hamas”.

Martorii au spus că numărul victimelor ar putea crește, deoarece moscheea, lângă spitalul Al-Aqsa din Deir al-Balah, a fost folosită pentru a găzdui persoanele strămutate. Armata israeliană a declarat că este folosită ca centru de comandă Hamas.

Palestinienilor din nordul Fâșiei Gaza li s-a spus să fugă la al-Mawasi, pe coasta sudică, o așa-numită „ zonă umanitară” unde se adăpostesc aproximativ un milion de persoane strămutate.

Mawasi, care a fost ținta atacurilor aeriene israeliene mortale, este grav supraaglomerată, iar agențiile umanitare se luptă să ofere chiar și cele mai elementare servicii.

Îți mai recomandăm Cel puțin 40 de morți într-un atac israelian într-o zonă umanitară din Gaza


Ministerul sirian al Apărării a declarat că Israelul a lansat duminică atacuri aeriene asupra pozițiilor militare din centrul Siriei, provocând „ pagube materiale”.

„Atacurile israeliene au vizat un depozit de arme la sud de Homs și un depozit de rachete din estul orașului Hama”, a declarat pentru AFP Rami Abdel Rahman, șeful Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului din Marea Britanie.

Conflictul din Liban, care a început în urmă cu un an cu lovituri transfrontaliere ale Hezbollah în solidaritate cu Hamas, s-a extins rapid în ultimele două săptămâni.

Peste 2.000 de persoane au fost ucise în Liban în aproape un an de lupte, majoritatea în ultimele două săptămâni, potrivit Ministerului Sănătății libanez.

Șeful ONU pentru refugiați a declarat duminică că au existat „multe cazuri” în care atacurile aeriene israeliene au încălcat dreptul internațional lovind infrastructura civilă și ucigând civili în Liban.

Israelul spune că vizează capacitățile militare și ia măsuri pentru a atenua riscul de vătămare civilă, în timp ce autoritățile libaneze spun că civilii au fost vizați. Israelul acuză atât Hezbollah, cât și Hamas că se ascund printre civili, lucru pe care organizațiile vizate îl neagă.

Mii de protestatari au ieșit duminică în stradă în marile orașe din întreaga lume pentru a doua zi pentru a cere încetarea vărsării de sânge în Gaza și în Orientul Mijlociu, în timp ce începutul războiului israelian în teritoriile palestiniene se apropie de prima aniversare.

Aproximativ 40.000 de demonstranți pro-palestinieni au mărșăluit prin centrul Londrei, în timp ce mii s-au adunat la Paris, Roma, Manila, Cape Town, New York, Sydney și Melbourne.

Îți mai recomandăm 7 octombrie, un an de la atacul Hamas în Israel. Războiul Israel vs Hamas, în cifre

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.