Noi bombardamente ale Israelului în Beirut. 22 de persoane au murit, anunță Libanul

Forțele civile de apărare inspectează zone bombardate joi seară în cartierul Basta, din Beirut, capitala Libanului

Israelul a lansat, joi seară, noi bombardamente asupra Beirutului, în urma cărora 22 de persoane au murit și peste 100 au fost rănite, anunță autorităţile libaneze. Un lider al Hezbollah, care ar fi fost vizat de atac, a supraviețuit atacului.

Bombardamentele au fost lansate asupra unui cartier rezidențial dens populat, cu blocuri de apartamente și magazine mici, din „inima” Beirutului, capitala Libanului, transmite Reuters.

Armata israeliană nu ar fi transmis înainte de atac avertismente de evacuare în zonă, pe care nu a mai atacat-o anterior și care este distinctă de cea a suburbiilor din sudul orașului, unde forțele israeliene au bombardat în mai multe rânduri presupuse sedii ale grupării Hezbollah.

Potivit Ministerului Sănătății din Liban, 22 de persoane au murit și 117 au fost rănite, în rândul persoanelor decedate fiind și o familie de opt membri, dintre care trei copii, evacuați din sudul capitalei, mai relatează agenția de presă, citând o sursă din domeniul securității.

Conform unor surse de securitate, atacurile Israelului de joi seară l-au vizat pe un lider al grupului de legătură și coordonare al Hezbollah cu Libanul, Wafiq Safa, dar acesta a supraviețuit.

BBC citează presa locală libaneză care relatează că Safa, cumnatului liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, ar fi fost ținta aparentă a atacului.

Îți mai recomandăm Premierul israelian avertizează că Libanul s-ar putea confrunta cu aceleași distrugeri ca Fâșia Gaza

Loviturile Israelului vin la câteva ore după ce doi angajați ai filialei Organizației Națiunilor Unite (ONU) din Liban au fost răniți în urma unui atac israelian.

ONU reclamă că amplasamente ale organizației, din Liban, sunt frecvent lovite de armata israeliană.

Oameni adunați în fața unor clădiri distruse de un atac cu bombe, al Israelului, în Beirut, capitala Libanului.

Tensiunile dintre Israel și gruparea Hezbollah s-a acutizat în urmă cu aproximativ un an, după ce Hezbollah a lansat un atac asupra Israelului, ca susținere pentru gruparea Hamas, din Fâșia Gaza, cu care Israelul este în război.

Conflictul s-a reaprins în ultimele săptămâni, Israelul bombardând suburbii din sudul Beirutului, valea Bekka și zone din sudul Libanului, care au dus la moarte mai multor lideri Hezbollah, amintește Reuters.

Duminică seară, cu câteva ore înainte de împlinirea a 1 an de la atacurile Hamas asupra Israelului din 7 octombrie 2023, care a declanșat războiul, forțele israeliene au bombardat ținte din Liban și Fâșia Gaza.

Îți mai recomandăm Israelul atacă puternic Libanul și Gaza la un an de la atacurile din 7 octombrie. Atac Hamas asupra Tel Avivului

Atacurile au lovit ținte din suburbiile sudice ale Beirutului.

Hezbollah a lansat la rându-i rachete care au trecut de sistemele de apărare aeriană ale Israelului și au aterizat în Haifa.

Peste 200 de cetățeni români și membri de familie de gradul I au fost evacuați până luni, 7 octombrie, din Liban, de către Ministerul Afacerilor Externe din România. MAE a emis o avertizare de evitare a oricărei călătorii în această zonă.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.