Oficiali israelieni au spus jurnaliștilor Reuters că ultima rundă de negocieri indirecte de la Cairo s-a încheiat și că Israelul își va continua operațiunea în Rafah.
Locuitori și medici din Rafah, cea mai mare zonă urbană din Gaza care nu a fost încă cucerită de forțele terestre israeliene, au declarat că un atac israelian în apropierea unei moschei a ucis cel puțin trei persoane.
Înregistrările video de la fața locului au arătat minaretul zăcând printre dărâmături și două cadavre înfășurate în pături.
Un atac aerian israelian asupra a două case din cartierul Sabra din Rafah a ucis cel puțin 12 persoane, inclusiv femei și copii.
Printre morți se numără un comandant superior al Brigăzilor militante Al-Mujahedeen, familia sa și familia unui alt lider al grupului, au spus medicii, rudele și grupul.
Israelul spune că militanții Hamas se ascund în Rafah, unde populația a crescut cu sute de mii de persoane în ultimele luni din cauza refugiaților veniți din alte părți ale Fâșiei Gaza, devastată de război.
Casa Albă a transmis din nou că speră că Israelul nu va lansa o operațiune completă în Rafah, spunând că nu crede că acest lucru va aduce un progres în atingerea obiectivul Israelului de a învinge Hamas.
„Lovirea Rafah, în opinia președintelui Biden, nu va duce la progrese către acest obiectiv”, a declarat purtătorul de cuvânt John Kirby.
Kirby a mai spus că există opțiuni mai bune pentru a vâna ceea ce a mai rămas din conducerea grupului Hamas decât o operațiune cu riscuri semnificative pentru civili.
Președintele Joe Biden a transmis miercuri, la CNN, cel mai dur avertisment de până acum împotriva unei invazii terestre complete în Rafah:
„Am spus clar că, dacă intră în Rafah, nu furnizez armele.”
În replică, premierul israelian Beniamin Netanyahu a declarat că israelienii sunt gata să lupte cu „unghiile”.
„Dacă trebuie să rămânem singuri, vom fi singuri”, a spus Netanyahu, fără a se referi în mod specific la anunțul SUA.
Armata israeliană are muniția necesară pentru operațiunile din Rafah și alte operațiuni planificate, a declarat purtătorul de cuvânt al forțelor armate, contraamiralul Daniel Hagari.
Forțele armate israeliene au ucis deja 50 de palestinieni înarmați în estul orașului Rafah și au descoperit mai multe tuneluri, a spus Hagari.
Asaltul Israelului asupra Fâșiei Gaza a ucis aproape 35.000 de palestinieni și a rănit aproape 80.000, majoritatea civili, a declarat Ministerul Sănătății din Gaza, condus de Hamas.
Israelul și-a lansat ofensiva ca răspuns la un atac al militanților Hamas asupra Israelului pe 7 octombrie, în care au murit aproximativ 1.200 de persoane și au fost răpite 252 de persoane.
Aproximativ 128 de ostatici au rămas în Gaza și 36 au fost declarați morți, potrivit ultimelor cifre israeliene.
Îți mai recomandăm SUA avertizează Israelul că o invazie în Rafah pune în pericol livrările de armeNegocieri oprite și dezastru umanitar
Delegații Hamas, Israel, SUA, Egipt și Qatar s-au întâlnit în capitala Egiptului începând de marți. Discuțiile nu au dus la nici un acord, în ciuda unor progrese, potrivit unor surse egiptene de securitate citate de Reuters.
Hamas a declarat luni că a acceptat o propunere de încetare a focului din partea Egiptului și Qatarului, care prevedea câteva săptămâni de armistițiu și eliberarea a câteva zeci de ostatici încă deținuți în Gaza.
Dar premierul israelian Beniamin Netanyahu a declarat că propunerea aprobată de Hamas e inacceptabilă, pentru că ar fi foarte departe de cerințele Israelului.
Miercuri, Hamas a declarat că nu va face mai multe concesii Israelului în negocierile de încetare a focului.
Locuitorii israelieni au incendiat de două ori sediul agenției ONU pentru refugiații palestinieni din Ierusalimul de Est, provocând pagube extinse în zonele exterioare, dar fără victime, a anunțat șeful UNRWA, Philippe Lazzarini.
„Încă o dată, viețile personalului ONU au fost expuse unui risc serios”, a scris Lazzarini, adăugând că a decis să închidă complexul până când securitatea va fi restabilită.
Marți, tancurile israeliene au ocupat partea Gaza a punctului de trecere a frontierei Rafah cu Egiptul, tăind o rută vitală de ajutor și forțând 80.000 de persoane să fugă din oraș în această săptămână, potrivit Organizației Națiunilor Unite.
Închiderea punctului de trecere Rafah cu Egiptul a împiedicat evacuarea răniților și bolnavilor și intrarea proviziilor medicale, a camioanelor cu alimente și a combustibilului necesar pentru funcționarea spitalelor, a declarat joi Ministerul Sănătății din Gaza.
Singurul centru de dializă renală din zona Rafah a încetat să funcționeze din cauza bombardamentelor.
Șeful ONU pentru ajutor, Martin Griffiths, a declarat că, timp de trei zile consecutive, „nimic și nimeni nu a fost lăsat să intre sau să iasă din Gaza”.
„Asta înseamnă niciun ajutor. Proviziile noastre sunt blocate. Echipele noastre sunt blocate. Civilii din Gaza sunt înfometați și uciși, iar noi suntem împiedicați să-i ajutăm. Aceasta este Gaza astăzi, chiar și după 7 luni de orori”, a scris Griffiths pe platforma X.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.