Armata israeliană susţine că în atacul său asupra unei şcoli din Gaza a ucis 31 de luptători Hamas

Oamenii caută obiecte recuperabile în dărâmăturile unei clădiri distruse în timpul bombardamentelor israeliene în cartierul Sheikh Radwan din orașul Gaza, pe 11 august 2024.

Forțele israeliene au continuat luni operațiunile în apropierea orașului Khan Yunis, din sudul Gazei, pe fondul eforturilor internaționale pentru un acord care să oprească luptele din Gaza și să prevină alunecarea într-un conflict regional mai larg cu Iranul și reprezentanții săi. 

Medicii palestinieni au declarat că loviturile armatei israeliene asupra Khan Yunis de luni au ucis cel puțin 18 persoane și au rănit mai multe, transmite Reuters.

Între timp, mai multe familii și persoane strămutate au ieșit din zonele amenințate de noi ordine de evacuare prin care li se cere oamenilor să elibereze zona.

Ulterior, un atac aerian israelian a ucis cinci oameni în suburbia Zeitoun din orașul Gaza, iar alți doi au fost uciși în Rafah, în apropiere de granița cu Egiptul, au spus medicii.

Pe măsură ce luptele continuă, Hamas a reacționat sceptic la ultima rundă de discuții intermediate de Egipt și Qatar, care avea loc joi, spunând că nu a văzut niciun semn din partea israeliană.

Gruparea a declarat duminică că mediatorii trebuie să oblige Israelul să accepte o propunere de încetare a focului bazată pe ideile președintelui american Joe Biden, pe care Hamas le acceptase, „în loc să urmeze runde ulterioare de negocieri sau noi propuneri care să ofere acoperire agresiunii ocupației”.

Două surse apropiate Hamas au declarat pentru Reuters că grupul este convins că noul apel la discuții a fost coordonat în prealabil cu Israelul pentru a descuraja răspunsurile din partea Iranului și Hezbollah la asasinarea șefului grupului, Ismail Haniyeh, la Teheran, și a unui lider de vârf al Hezbollah în Liban.

„Dacă Hamas primește un plan viabil, un răspuns pozitiv israelian la propunerea pe care a acceptat-o, lucrurile se pot schimba, dar până acum Hamas consideră că Netanyahu nu vrea să ajungă serios la un acord”, a spus un oficial palestinian apropiat de efortul de mediere.

Reacția Hamas la discuții a venit pe măsură ce pregătirile pentru o confruntare pe scară mai mare au crescut, Washingtonul comandând un submarin cu rachete ghidate în Orientul Mijlociu, iar grupul de atac Abraham Lincoln accelerându-și desfășurarea în regiune.

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, i-a spus secretarului american al Apărării Lloyd Austin că Iranul se pregătește pentru un atac militar pe scară largă asupra Israelului, a scris pe Twitter Barack Ravid, un reporter bine documentat pe subiect, pentru Axios News.

Israelul este pregătit pentru un atac major încă de luna trecută, când o rachetă a ucis 12 tineri pe Înălțimile Golan ocupate de Israel, iar Israelul a răspuns ucigând un comandant superior al Hezbollah la Beirut.

La o zi după acea operațiune, Haniyeh, liderul politic al Hamas, a fost asasinat la Teheran, atrăgând după sine amenințările Iranului cu represalii împotriva Israelului.

Potențiala escaladare a subliniat cât de fragil este Orientul Mijlociu, tulburat de războiul din Gaza, aflat în a 11-a lună.

Un atac condus de Hamas asupra comunităților israeliene din jurul Fâșiei Gaza, pe 7 octombrie, a ucis aproximativ 1.200 de persoane, dintre care peste 250 au fost luate în captivitate în Gaza, potrivit statisticilor israeliene, într-una dintre cele mai devastatoare lovituri împotriva Israelului din istoria sa.

Ca răspuns, forțele israeliene au atacat Gaza, au strămutat cea mai mare parte a populației și au ucis aproximativ 40.000 de oameni, potrivit ministerului palestinian al Sănătății, într-un război care a provocat groază în întreaga lume.

Armata israeliană susţine că a ucis 31 de luptători Hamas în atacul asupra unei şcoli din Gaza

Sâmbătă, zeci de oameni au fost uciși în loviturile israeliene asupra unei școli din orașul Gaza despre care armata a spus că a vizat luptători din aripile armate ale Hamas și Jihadul Islamic.

Armata israeliană a anunţat luni că a „identificat până în prezent 31" de combatanţi din Hamas şi din Jihadul Islamic, două mişcări armate din Fâşia Gaza, care au fost „eliminaţi" în atacul său de sâmbătă asupra unei şcoli ce adăpostea persoane strămutate și care a provocat un val de indignare internaţională, relatează AFP.

Autoritățile din Gaza spun că atacul s-a soldat cu circa 100 de morţi. Serviciile de salvare palestiniene susţin că atacul a ucis 93 de persoane, dintre care „75 au fost identificate", inclusiv 11 copii şi şase femei.

Armata israeliană a făcut public luni un document cu numele și alte detalii ale celor 31 de luptători despre care se spune că au fost uciși în atacul de sâmbătă.

Hamas și Jihadul Islamic au negat că vreunul dintre luptătorii lor ar fi fost prezenți la școală.

Oficialii din domeniul sănătății din Gaza spun că majoritatea morților din conflict au fost civili, dar Israelul spune că cel puțin o treime au fost luptători.

Israelul spune că a pierdut 330 de soldați în Gaza.

Îți mai recomandăm SUA grăbește sosirea de nave militare în Orientul Apropiat. Israelul cere noi evacuări în Gaza
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI