Israelul anunță uciderea liderului Hamas, Yahya Sinwar, creierul atacului din 7 octombrie. Biden: O zi bună pentru Israel, SUA și omenire

Yahya Sinwar, considerat creierul atacurilor din 7 octombrie, din Israel a fost numit noul lider politic al Hamas la începutul lunii august.

Autoritățile israeliene au anunțat că joi seară uciderea liderului Hamas, Yahya Sinwar. Asasinarea acestuia ar fi avut loc în Fâșia Gaza.

Actualizare 21:20 - Joi Biden: Aceasta este o zi bună pentru Israel, pentru Statele Unite și pentru omenire

Președintele Statelor Unite confirmă că liderul grupării teroriste Hamas a fost ucis. El spune, într-o declarație dată joi de Casa Albă, că autoritățile israeliene au informat echipa sa de securitate națională că o misiune pe care au condus-o în Gaza l-a ucis pe Yahya Sinwar și că testele ADN au confirmat că Sinwar este mort.

„Aceasta este o zi bună pentru Israel, pentru Statele Unite și pentru lume”, spune Joe Biden, care amintește că Sinwar a fost responsabil pentru moartea a mii de israelieni, palestinieni, americani și cetățeni din peste 30 de țări.

„El a fost creierul masacrelor, violurilor și răpirilor din 7 octombrie. Din ordinul lui, teroriștii Hamas au invadat Israelul pentru a ucide și masacra civili, un supraviețuitor al Holocaustului, copii în fața părinților și părinții în fața copiilor lor, în mod intenționat și cu o sălbăticie nespusă.”

„Peste 1.200 de oameni au fost uciși în acea zi, cea mai criminală zi pentru evrei de la Holocaust, inclusiv 46 de americani. Peste 250 au fost luați ostatici, iar 101 sunt încă dispăruți. Acest număr include șapte americani, dintre care patru se crede că sunt încă în viață și deținuți de teroriștii Hamas. Sinwar este cel mai responsabil pentru asta și pentru atât de mult din ceea ce a urmat”, spune președintele SUA.

Biden spune că, la scurt timp după masacrele din 7 octombrie, a îndrumat personalul operațiunilor speciale și profesioniștii din informații „să lucreze cot la cot cu omologii lor israelieni pentru a ajuta la localizarea și urmărirea lui Sinwar și alți lideri Hamas care se ascundeau în Gaza”.

„Cu ajutorul serviciilor noastre de informații, IDF i-a urmărit fără încetare pe liderii Hamas, scoțându-i din ascunzătoare și forțându-i să fugă. Rareori a existat o astfel de campanie militară, în care liderii Hamas trăiesc și se deplasează prin sute de kilometri de tuneluri, organizați în mai multe etaje sub pământ, hotărâți să se protejeze fără a avea grijă de civilii care suferă deasupra solului. Astăzi, însă, dovedește încă o dată că niciun terorist, nicăieri în lume, nu poate scăpa de justiție, indiferent de cât timp va dura”, mai spune șeful Casei Albe.

Actualizare 19:53 - Armata israeliană a anunțat că l-a ucis pe Yahya Sinwar. „Eliminat: Yahya Sinwar”, a transmis IDF pe Twitter.

Într-un mesaj separat, IDF și Shin Bet, serviciul de securitate internă al Israelului, au confirmat uciderea lui Sinwar, care a avut loc pe 16 octombrie.

„La sfârșitul unei vânători care a avut loc timp de aproximativ un an, aseară, 16 octombrie 2024, forțele IDF din Comandamentul de Sud l-au ucis pe Yahya Sinwar, liderul organizației teroriste Hamas, în sudul Fâșiei Gaza”, potrivit unui comunicat comun.

Îți mai recomandăm Cine era Yahya Sinwar, liderul Hamas ucis la câteva luni după preluarea conducerii

Știrea inițială:

Într-o declarație comună, serviciul de informații militar și cel intern al Israelului spun că nu pot confirma încă moartea lui Sinwar, scrie The New York Times.

Armata israeliană nu a oferit detalii suplimentare despre evaluare, dar patru oficiali israelieni au anunțat că armata duce cadavrul unui militant ucis la un laborator din Israel pentru a evalua dacă ADN-ul său se potrivește cu cel al lui Sinwar.

O lovitură israeliană asupra unei școli din nordul Gazei a ucis joi peste 20 de persoane, potrivit serviciului de urgență palestinian de apărare civilă.

Armata israeliană a declarat că a atacat locul din Jabaliya, pentru că zeci de militanți ai Hamasului și Jihadului Islamic s-au întâlnit acolo.

Creierul atacurilor din 7 octombrie

Yahya Sinwar, considerat creierul atacurilor din 7 octombrie, din Israel a fost numit noul lider politic al Hamas la începutul lunii august.

Yahya Sinwar l-a înlocuit pe Ismail Haniyeh, care a fost ucis în Iran, în urmă cu doar o săptămână înaintea numirii lui Sinwar, într-un presupus atac israelian.

Desemnarea lui Sinwar ca lider al Hamas a fost de natură să consolideze calea radicală urmată de mişcare de la atacul din 7 octombrie asupra Israelului.

Yahya Sinwar a organizat cel mai sângeros atac asupra evreilor dintr-o singură zi de la Holocaust încoace, fără a ascunde dorința sa de a lovi puternic Israelul, țara care l-a întemnițat pentru aproape jumătate din viața sa de adult.

În decembrie 2022, Sinwar a declarat la un miting din Gaza că gruparea palestiniană Hamas va desfășura un „potop” de luptători și rachete împotriva Israelului.

La mai puțin de un an, Israelul a descoperit că amenințarea era cât se poate de reală, atunci când Hamas a spart granița israeliană, pe 7 octombrie 2023, organizând un atac în care au fost uciși 1.200 de oameni și au fost luați 152 de ostatici.

Ucidea şi pedepsea palestinienii acuzaţi de colaborare cu serviciile secrete israeliene

Născut într-o tabără de refugiaţi din sudul oraşului Khan Younis din Gaza, Sinwar, în vârstă de 61 de ani, a devenit din 2017 șeful Hamas în Gaza, după eliberarea sa în 2011.

El și-a început cariera ca un executant nemilos al celor care colaborau cu Israelul. Înainte de a fi încarcerat, era şeful aparatului de securitate Al-Majd, care urmărea, ucidea şi pedepsea palestinienii acuzaţi de colaborare cu serviciile secrete israeliene.

În mai, Curtea Penală Internaţională (CPI) a solicitat mandate de arestare pentru liderul Hamas, Yahya Sinwar, şi pentru premierul israelian, Benjamin Netanyahu, acuzaţi de crime de război şi crime împotriva umanităţii pentru atacurile din 7 octombrie asupra Israelului şi respectiv războiul care a urmat în Fâşia Gaza.

La începutul acestui an, Uniunea Europeană (UE) a adăugat pe lista sa cu terorişti numele lui Yahya Sinwar, în vârstă de 61 de ani, liderul Hamas din Gaza, considerat arhitectul arhitectul celui mai devastator atac asupra Israelului din ultimele decenii.

Sinwar s-a ascuns în Gaza, sfidând încercările israeliene de a-l ucide de la începutul războiului.

Vestea numirii lui a fost întâmpinată cu o salvă de rachete trase din Gaza de grupurile de militanţi care încă luptă împotriva trupelor israeliene în enclava asediată.

Îți mai recomandăm Israelul marchează un an de la atacul Hamas. Proiectile lansate din Gaza asupra acelorași comunități atacate și în urmă cu un an