Israelul ar putea avea un premier cu rădăcini în România

Liderul partidului centrist Albastru-Alb, Benny Gantz

Liderul partidului centrist Albastru-Alb din Israel, Benny Gantz, a fost însărcinat luni de preşedintele Reuven Rivlin cu formarea noului guvern, potrivit Reuters.

Benny Gantz, 60 de ani, este general-locotenent în retragere și a fost al 20-lea șef al Statului Major al Armatei Israeliene („Ramatkal”) între 14 februarie 2011 și 16 februarie 2015. Tatăl lui era din Sovata, județul Mureș, iar mama era unguroaică, născută la Mezőkovácsháza, provincia Békés,din sud-estul Ungariei, supraviețuitoar a lagărului Bergen Belsen.

Gantz a obţinut susţinerea ”Listei Unite” a partidelor minorităţii arabe israeliene (15 mandate), care l-au recomandat lui Rivlin, dar şi a Partidului Israel Beiteinu (extremă dreapta) al lui Avigdor Lieberman. Cu toate acestea, nu e sigur că Gantz va putea forma un guvern, din cauza divergenţelor între susţinătorii săi. Lieberman a refuzat, în trecut, să facă parte dintr-un guvern susţinut de către partide arabe israeliene.

„Cheile sunt în mâinile dumneavoastră", i-a spus președintele Reuven Rivlin liderului partidului centrist Albastru-Alb.

"Voi face tot ce-mi stă în putinţă pentru a pune în funcţiune un guvern naţional patriotic cât mai larg posibil", a declarat la rândul său Gantz în timpul primirii din partea lui Rivlin a mandatului pentru formarea guvernului.

Benny Gantz a îndemnat la un guvern unit, care să poată face faţă crizei politice şi să combată epidemia de coronavirus din Israel.

El a promis că va forma un guvern care îi va apăra pe israelieni împotriva coronavirusului, dar şi împotriva "virusului divizării, urii şi incertitudinii".

Israelul nu a avut un guvern timp de mai bine de un an, după trei serii de alegeri legislative neconcludente, care nu au putut duce la formarea unei majorităţi parlamentare.

În urma ultimelor alegeri din 2 martie, atât blocul de dreapta al lui Netanyahu şi al partidelor religioase, cât şi cel de centru-stânga al lui Gantz şi al partidelor arabe nu au câştigat o majoritate hotărâtoare.

Netanyahu şi-a clamat victoria după ce partidul său conservator Likud a câştigat cele mai multe locuri în parlament: 36 din 120. Partidul lui Gantz a câştigat 33 de locuri.

În pofida faptului că s-a clasat pe locul doi, Gantz a primit cele mai multe recomandări de la alte partide pentru a încerca să formeze un guvern de coaliţie.

În urma celorlalte două scrutine, Gantz a refuzat să facă parte dintr-un guvern condus de către Benyamin Netanyahu, invocând mai ales dosarul penal al acestuia.

Netanyahu s-a declarat mereu victima unei ”vânătoare de vrăjitoare”. Procesul împotriva sa, care urma să înceapă marţi, a fost amânat pentru 24 mai din cauza răspândirii coronavirusului şi a dispoziţiilor care limitează activitatea tribunalelor.

În ultimele zile, Netanyahu a îndemnat la formarea unui Guvern de uniune naţională sub conducerea sa pentru o reacţiona mai eficientă în criza noului coronavirus. Luni, cei 120 de membri ai celui de-al 23-lea Knesset (Parlament) au depus jurământul intrând trei câte trei, în așa fel încât să nu fie mai mult de zece persoane în acelaşi timp în sala de plen.