Ziua Ierusalimului | Ciocniri violente între israelieni și palestinieni

Conflictul din Ierusalim între poliția israeliană și manifestanții palestinieni continuă de ziua Ierusalimului. Bilanțul actual al răniților este estimat la aproximativ 300.

UPDATE Militanții palestinieni au lansat rachete din Gaza, iar Israelul a declanșat noi atacuri aeriene împotriva lor în primele ore ale zilei de marți. Atacurile au cauzat moartea a douăzeci și patru de persoane, inclusiv nouă copii, potrivit ministerului sănătății.

După săptămâni de violențe intense în Ierusalim, Hamas a lansat luni seara un baraj de rachete spre Ierusalim, primul atac asupra orașului în mai mult de șapte ani.

Gruparea și-a asumat responsabilitatea spunând că este o revanșă pentru „crime și agresiuni” israeliene. Aceștia dăduseră în prealabil un ultimatum Israelului pentru a-și retrage forțele de securitate atât din complexul Ierusalimului care găzduiește moscheea Al Aqsa, cât și din cartierul Sheikh Jarrah.

Armata israeliană i-a acuzat pe militanții palestinieni că au lansat peste 200 de rachete.

Potrivit surselor din domeniul sănătății, șapte membri ai unei singure familii, inclusiv trei copii, au murit într-o explozie. Nu a fost însă clar dacă explozia a fost cauzată de un atac aerian israelian sau o rachetă.

________________________________________________________________________

Izbucnirea unui conflict între poliția israeliană și grupuri de protestatari palestinieni a început de vineri, marcând una dintre cele mai tensionate situații văzute în Ierusalim între israelieni și palestinieni din ultimii ani. Guvernele internaționale condamnă acțiunile Israelului în timp ce bilanțul răniților crește.

Potrivit organizației umanitare Semiluna Roșie Palestiniană, cel puțin 50 de oameni au fost spitalizați.

Polițiști înarmați s-au ciocnit cu manifestanții palestinieni în Ierusalimul de Est, în aproprierea moscheii Al Aqsa, al treilea cel mai sfânt loc al islamului. La fața locului polițiștii au folosit gloanțe de cauciuc și gaze lacrimogene împotriva palestinienilor dintre care unii au trebuit să fie tratați la fața locului. Majoritatea celor răniți au fost palestinieni, mai spune Semiluna Roșie Palestiniană.

Poliția israeliană reține un palestinian în timpul ciocnirilor de la complexul care găzduiește Moscheea Al-Aqsa, cunoscută musulmanilor drept Sanctuarul Nobil și evreilor ca Muntele Templului, în orașul vechi din Ierusalim, 10 mai 2021.

Confruntări au mai avut loc și în zonele Sheikh Jarrah, Poarta Damascului și Bab al-Zahra.

Mai multe video-uri circulând online și pe Twitter arată nori de fum în fața moscheii și mulțimi de oameni fugind de la fața locului.

Polițiștii își apără acțiunile, arătând cu degetul spre extremism și spunând că „nu vor permite extremiștilor să dăuneze siguranței și securității publicului”.

Bilanțul nou vine după ce vineri seara au fost anunțați cel puțin 200 de răniți la moscheea Al Aqsa unde aveau loc rugăciunile de seară ale palestinienilor. Cele mai semnificative tensiuni între palestinieni și forțele de poliție au avut loc în Ierusalimul de Est în orașul vechi care poartă conotații diferite pentru palestinieni și israelieni.

Esplanada Moscheilor este cunoscută pentru evrei drept Muntele Templului iar pentru musulmani drept Sanctuarul Nobil. Această locație a fost epicentrul conflictului din ultimele zile și este un loc unde confruntările între israelieni și palestinieni au avut loc și în trecut.

Un palestinian a fugit de gazele lacrimogene în timpul ciocnirilor cu forțele de ordine israeliene la moscheea Al Aqsa din orașul vechi din Ierusalim.

Conflictul a fost subiectul unei întâlniri de urgență a Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite luni. Conform diplomațiilor, Tunisia a făcut apelul pentru convocarea unei întâlniri de urgență, fiind reprezentantul arab la Consiliului de Securitate.

10 Mai reprezintă Ziua Ierusalimului, aniversarea de 54 de ani de la capturarea unor părți ale orașului în războiul arabo-israelian din 1967. De teamă că la marșul de luni vor izbucni violențe între palestinieni și israelieni, poliția a interzis participanților să traverseze prin Esplanada Moscheilor.

Tineri fluturând steaguri israeliene în timpul unei parade care marchează Ziua Ierusalimului, pe fondul tensiunii israeliano-palestiniene, la Ierusalim, 10 mai 2021.

Totuși, în urma unei evaluări, Poliția a declarat că sărbătorirea Zilei Ierusalimului în orașul vechi va continua. Marșul era programat să înceapă la 16:00, ora locală. Autoritățile erau îngrijorate că traversarea orașului vechi ar fi contribuit la tensiunile deja existente în oraș, mai ales având în vedere că anul acesta marșul are loc în același timp cu luna care sărbătorește Ramadanul.

Palestinienii se ciocnesc cu forțele de securitate israeliene la moscheea Al Aqsa din orașul vechi din Ierusalim

Criza actuală din Ierusalim a început cu un posibil ordin de evacuare forțată a unor familii palestiniene din locuințele lor în zona Sheikh Jarrah, în afara orașului vechi din estul Ierusalimului. Casele acestora ar urma să fie date unor comunități evreiești dar decizia finală urma să fie luată luni de Curtea Supremă.

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a spus într-o întâlnire specială pentru Ziua Ierusalimului că „nu vom permite unor extremiști să destabilizeze calmul din Ierusalim. Vom aplica legea și ordinea în mod decisiv și responsabil.”

„Vom continua să menținem libertatea de cult pentru toate credințele, dar nu vom permite tulburări violente”, a mai spus Netanyahu.

„Respingem categoric presiunile de a nu construi în Ierusalim.”

Primul ministru israelian Benjamin Netanyahu și ministrul apărării Benny Gantz participă la o ședință specială a cabinetului cu ocazia Zilei Ierusalimului, la Ierusalim, 9 mai 2021.

Tensiuni în fâșia Gaza

Potrivit armatei israeliene, în ziua de duminică militanții palestinieni din fâșia Gaza au lansat patru rachete asupra Israelului, declanșând sirenele de protecție civilă în sudul orașului Ashkelon. Armata israeliană a mai spus că o rachetă a fost interceptată în timp ce alte două au explodat în Gaza. Potrivit surselor nu au existat victime.

În aceeași zi, Israelul a răspuns cu focuri de armă și cu un atac aerian asupra unui post al grupului militar Hamas. Forțele din Gaza au lansat atacuri în sudul Israelului cauzând zeci de incendii.

Datorită conflictului din Ierusalim, militanții palestinieni din Gaza au lansat luni alte trei rachete asupra Israelului iar conform armatei israeliene nu au existat victime.

Palestinienii ard o reprezentare a unui steag israelian în timp ce un băiat pășește pe un afiș care îl înfățișează pe prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu în timpul unui protest anti-Israel asupra tensiunii din Ierusalim, în sudul Fâșiei Gaza, 24 aprilie 2021.

Forțele de apărare israeliene au declarat pe Twitter: „Încă trei rachete au fost lansate spre sudul Israelului, perturbând ceea ce ar fi trebuit să fie o dimineață obișnuită. Părinții își trezesc copiii și îi grăbesc spre adăposturi antiaeriene.”

Declarația Forțelor de Apărare vine în contextul în care Israelul este în mijlocul unei simulări militare care va dura o lună. Simularea numită „Carele de Foc”, condusă de Forțele de Apărare va testa scenarii de luptă în nordul și sudul Israelului în orașe precum Iudeea și Samaria.

De asemenea, guvernul israelian a interzis pescarilor palestinieni să lucreze în largul Fâșiei Gaza ca urmare a schimbului de focuri între Gaza și Israel.

Pescarii palestinieni se odihnesc pe plase în timp ce bărcile sunt legate după ce Israelul a restricționat zona de pescuit palestiniană ca răspuns la rachetele palestiniene, în portul maritim al orașului Gaza, 26 aprilie 2021.

Reacțiile comunității internaționale

Voci din întreaga comunitate internațională condamnă acțiunile Israelului în Ierusalim.

„Facem apel la oficialii israelieni și palestinieni să acționeze decisiv pentru a reduce tensiunile și pentru a pune capăt violențelor”, a spus purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price. Acesta a cerut tuturor părților implicate să arate reținere și să mențină status quo-ul în ceea ce privește locația sacră a esplanadei.

Consilierul pentru Securitatea Națională al SUA și-a reiterat într-o convorbire telefonică cu Consilierul Israelian pentru Securitate Națională, Meir Ben-Shabbat, dezaprobarea cu privire la situația din Ierusalim, exprimându-și îngrijorarea cu privire la confruntările violente de la Haram al-Sharif / Muntele Templului din ultimele zile ale Ramadanului.

Secretarul General al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres este și el preocupat de conflictul din estul Ierusalimului.

Biroul Coordonatorului Special al Organizației Națiunilor Unite pentru Procesul de Pace din Orientul Mijlociu (UNSCO) monitorizează de asemenea situația. Emisarii UNSCO sunt mai ales preocupați de evacuările forțate din zona Sheikh Jarrah.

„Trimișii au remarcat cu îngrijorare posibilele evacuări ale familiilor palestiniene din casele în care trăiesc de generații în cartierele Sheikh Jarrah și Silwan din Ierusalimul de Est și își exprimă opoziția față de acțiunile unilaterale, care nu vor face decât să escaladeze mediul deja tensionat”, a declarat UNSCO.

Comisia Uniunii Europene condamnă de asemenea actele violente comise în Ierusalim și se arată îngrijorată de posibilele evacuări.

„Astfel de acțiuni sunt ilegale în temeiul dreptului internațional umanitar și servesc doar la alimentarea tensiunilor de pe teren”, a spus purtătorul de cuvânt principal al Comisiei EUROPENE pentru afaceri externe și politica de securitate, Peter Stano.

Și alte țări și-au exprimat îngrijorarea față de acțiunile guvernului Israelian. Egiptul, Iordania, Malaiezia și Kuweit sunt toate state care condamnă acțiunile Israelului în ceea ce privește evacuările și violența împotriva palestinienilor.

Contextul Conflictului Israeliano-Palestinian

Evacuările din zona Sheikh Jarrah din estul Ierusalimului fac parte dintr-o istorie de conflict între statul Palestinian și cel Israelian. Ierusalim este în momentul de față scena simbolică a unui conflict care își are rădăcinile în secolul trecut.

Conflictul își are originile într-o rezoluție ONU care a repartizat teritoriul aparținând istoric Palestinei către două state diferite și anume statul israelian și statul palestinian. Grupuri de evrei care fugiseră de persecuție din Europa doreau stabilirea unui stat evreiesc pe teritoriul cu majoritate arabă și musulmană.

Doi soldați din cadrul Forțelor de Urgență ale Națiunilor Unite stau de pază la un avanpost din banda Gaza, între Egipt și Israel, 15 noiembrie 1957. UNEF, alcătuit din trupe din Brazilia, Canada, Columbia, Danemarca, Finlanda, India, Indonezia , Norvegia, Suedia și Iugoslavia, au păstrat pacea în regiune timp de un an.

Repartizarea teritorială pe care o vedem astăzi este o urmare a războaiele purtate între 1948 și 1967. Intervenția Ligii Arabe în 1948 în numele Palestinei a cauzat 15.000 de victime, iar în 1949 Israelul ocupase deja majoritatea teritoriului Cisiordaniei. Războiul din 1956 a reprezentat pentru Israel ocupația Fâșiei Gaza.

Hartă a Israelului arătând Gaza și Cisiordania.

Astfel, Cisiordania și Fâșia Gaza sunt ocupate astăzi de Israel cu o prezență militară puternică a Palestinei. Actuala încercare de evacuare a familiilor palestiniene din Ierusalimului de Est face parte dintr-o mișcare mai largă a trupelor israeliene care are ca scop limitarea mișcării și activităților palestiniene și continua expansiune în Cisiordania.

Astfel, astăzi suntem martori la un conflict care privește autodeterminarea teritorială a celor două state condus pe de o parte de proiectul sionist evreiesc și pe de altă parte de proiectul naționalist palestinian.