Paris 1957 - Vilnius 2023. Scurtă istorie în imagini a relației Uniunea Sovietică/Rusia – NATO la summiturile alianței

Președintele rus Vladimir Putin (dreapta) și omologul său român Traian Băsescu la întâlnirea bilaterală de la summitul NATO de la București, 4 aprilie 2008. Putin s-a declarat mulțumit de concluziile discuțiilor de la București, dar a spus că planurile de extindere viitoare a Alianței militare sunt o amenințare directă la adresa Rusiei.
 

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, la conferința de presă a summit-ului summitul NATO de la București, 4 aprilie 2008.

Pe 8 februarie 2002, cu trei ani înainte de a deveni Cancelar al Germaniei, liderul CDU, Angela Merkel discută cu președintele Vladimir Putin la Moscova. În 2008, la summitul NATO de la București, ea avea să se opună stabilirii unui calendar clar pentru aderarea Ucrainei la NATO.

Summitul NATO de la București, aprilie 2008.

Prim-ministrul Italiei, Silvio Berlusconi (stânga), președintele Vladimir Putin, și secretarul general NATO, Lord Robertson, la summitul din 2002 de la Roma. „Roma 2002” înseamnă crearea Consiliului NATO - Rusia, ca parteneri egali.  21 de ani mai târziu, acest statut era transferat către Ucraina.

22 noiembrie 2002, Praga. Președintele României, Ion Iliescu, la summitul la care România a fost invitată să adere la Alianță. A fost primul Summit NATO organizat într-o țară fostă comunistă. Tot atunci, NATO a adoptat măsuri de sporire a puterii militare, inclusiv de creare a unei „Forțe de reacție NATO”.

În 1989, NATO aniversa 40 de ani de existență. Declarația finală a summitului din decembrie spunea că „scopul blocului sovietic este să slăbească și să perturbe lumea liberă”.

În mai 1989, cei 16 membri NATO (Spania se alăturase blocului în 1982) salutau schimbările importante care aveau loc în Uniunea Sovietică. Imagine din 4 decembrie, Bruxelles, cu liderii NATO.

Președintele Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov și cancelarul Germaniei Helmut Kohl, 16 iulie 1990. Cu 10 zile înainte, Declarația summitului NATO de la Londra (primul de după Războiul Rece) spunea că „Europa a intrat într-o nouă eră promițătoare. Europa Centrală și de Est se eliberează. Uniunea Sovietică a pornit într-o lungă călătorie către o societate liberă. Zidurile care odinioară îngrădeau oamenii și ideile se prăbușesc. Europenii își decid propriul destin. Ei aleg libertatea. Ei aleg libertatea economică. Ei aleg pacea. Ei aleg o Europă întreagă și liberă. În consecință, această Alianță trebuie și se va adapta”.

Primul summit al Alianței Nord Atlantice, a avut loc în 1957, la Paris. Scopul Uniunii Sovietice, transmiteau liderii NATO în declarația finală, era „slăbirea și perturbarea lumii libere”.

SUA, NATO nu vor renunța la a ajuta Ucraina oricât va fi nevoie, promie președintele SUA, Joe Biden, și secretarul general NATO, Jens Stoltenberg. I-au spus-o din nou, la Vilnius, președintelui Volodimir Zelenski.

În 2023, la 21 de ani de când NATO a înființat Consiliul NATO- Rusia (nefuncțional acum), aceeași alianță înființează, la Vilnius Consiliul NATO - Ucraina și promite Ucrainei că „într-o zi” va fi membru al Alianței...