Iulia Navalnaia a spus într-un mesaj pe canalul ei de YouTube că va cere deschiderea unei anchete penale privind moartea soțului ei, pe care o consideră rezultatul unui omor, și că echipa lui Navalnîi va continua să desfășoare propria investigație.
Navalnîi, în vârstă de 47 de ani, a murit subit pe 16 februarie într-o închisoare îndepărtată din Siberia. Kremlinul a respins acuzația susținătorilor săi conform căreia ar fi fost ucis din ordinul președintelui Vladimir Putin. Certificatul său de deces a indicat că a murit „din cauze naturale”.
În mesajul ei de joi, văduva disidentului a spus că mai sunt „o mie de întrebări fără răspuns” privind împrejurările morții lui Alexei.
„Un om sub supraveghere constantă în închisoare, un politician recunoscut la nivel mondial, liderul opoziției, și brusc moare într-o oră de o «combinație de boli». Raportul este o minciună și ei ascund ce s-a întâmplat în acea zi”, a spus Iulia Navalnaia.
Văduva lui Alexi Navalnîi a cerut autorităților ruse să elibereze raportul medical complet și să returneze familiei sale bunurile personale ale lui Navalnîi, inclusiv caietele lui și crucea pe care o purta.
Navalnaia crede că adevărata cauză a morții a fost crima de către stat și că, în absența unei anchete oficiale credibile, ceea ce este puțin probabil atâta timp cât președintele Vladimir Putin va rămâne la putere, familia își va desfășura propria anchetă, indiferent de cât timp va dura. Kremlinul a negat cu tărie că l-ar fi ucis pe Navalnîi.
Moartea criticului Kremlinului, care a dezvăluit fapte de corupție la cel mai înalt nivel, a fost învăluită în mister, iar cadavrul lui a fost predat familiei cu mare întârziere.
Concluziile anchetei oficiale, cele numite „absurde” de văduvă, vin la scurt timp după ce presa internațională a relatat că Alexei Navalnîi – dacă ar mai fi fost în viață – ar fi putut face parte din grupul de deținuți ruși eliberați recent în cadrul celui mai mare schimb de acest fel de la Războiul Rece încoace, între Moscova și Occident.
Între timp, simpatizanții și susținătorii lui Navalnîi continuă să fie persecutați în Rusia.
Chiar săptămâna aceasta, activistul Gleb Kalinîcev a primit la Nijnîi Novgorod o pedeapsă de patru ani de închisoare cu suspendare pentru a că a donat echivalentul a ceva mai mult de 20 de dolari Fundației Anticorupție Navalnîi (FBK) în anii 2021-22.
Îți mai recomandăm Cine sunt cei 24 de prizonieri care au fost schimbați între Est și VestEuropa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.