Președintele Consiliului Județean Prahova, sub control judiciar pentru luare de mită. Cât de influent este în PNL Iulian Dumitrescu

Iulian Dumitrescu la ieșirea din sediul Direcției Naționale Anticorupție, 1 februarie 2024

19 percheziții ale procurorilor anticorupție, în 18 locuințe și la o instituție publică, au avut loc pe 1 februarie, în București, Ilfov și Prahova. Vizat: președintele Consiliului Județean Prahova, Iulian Dumitrescu. Unul dintre cei patru prim-vicepreședinți PNL, el se afla în 2021 pe lista scurtă pentru Transporturi.

Actualizare 20.00 - După câteva ore de audieri la Direcția Națională Anticorupție, unde s-a prezentat joi după-amiază, Iulian Dumitrescu a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile, a anunțat avocatul său, care l-a însoțit la ieșirea de la Parchet.

Dumitrescu a refuzat să răspundă întrebărilor presei.

Dumitrescu este cercetat pentru luare de mită şi fals în declaraţii, după ce ar fi primit peste 16 milioane de lei de la un om de afaceri care avea un contract cu CJ, iar ulterior a mai obţinut unul, transmite DNA.

În dosar este vizat şi administratorul public al judeţului Prahova, Vasile Anna-Maria. Sub control judiciar au fost plasaţi şi sora lui Dumitrescu şi soţul acesteia.

Știrea inițială

Una dintre cele 19 percheziții din zorii zilei de 1 februarie a avut loc în apartamentul închiriat de Iulian Dumitrescu, în complexul Stejarii din Băneasa, aflat într-una din zonele cele mai scumpe zone din nordul Capitalei. Casa surorii sale - prin intermediul căreia Iulian Dumitrescu ar fi luat mită - a fost și ea percheziționată.

Ancheta care îl vizează pe influentul politician PNL, Iulian Dumitrescu, spun surse judiciare pentru Europa Liberă, se referă și la modul de acordare a contractului pentru construirea centurii rutiere a orașului Mizil.

Contractul a fost semnat în iunie 2023 și este finanțat din banii Consiliului Județean (CJ) Prahova și din cei ai fondului Anghel Saligny.

Surse din anchetă spun că reședința din cartierul bucureștean Stejarii este un apartament de 800 de metri pătrați, pentru care politicianul plătește o chirie lunară de 6.000 de euro.

Președintele CJ Prahova urmează să fie dus la sediul central al DNA, în cursul zilei de joi.

Într-o postare pe Facebook, Iulian Dumitrescu susține că este nevinovat și că va colabora cu anchetatorii.

Ascensiunea lui Iulian Dumitrescu


Originar din Văleni de Munte, jud. Prahova, Iulian Dumitrescu (52 de ani) a început să devină vizibil în politică și să iasă discret din afaceri în 2012. La acel moment, avea mai multe companii care se ocupau de construcția drumurilor și podurilor.

Companiile la care era acționar păreau a fi abonate la contracte cu Consiliul Județean Călărași sau autorități publice locale mai mici, din Călărași, Prahova sau Ilfov.

În 2012, Iulian Dumitrescu a devenit senator liberal, pe listele de la Călărași, iar în 2016, a fost ales senator de Prahova. La finalul lui 2020, a schimbat fotoliile - pe cel de senator, cu cel de președinte de Consiliu Județean. Tot în Prahova.

Iulian Dumitrescu sosește la una dintre ședințele importante ale PNL. 6 aprilie 2022.

Iulian Dumitrescu deține, conform declarației de avere depuse în 2023, două apartamente în București și o mașină Land Rover. A împrumutat partidul cu 45.000 de euro și alte trei persoane - cea mai mare sumă împrumutată e de 70 de mii de euro.

Are în conturi sume mici. Soția lui lucrează la o firmă, de la care primește și dividende.

Alta era situația din declarațiile de avere ale lui Dumitrescu de pe vremea când era doar senator.

Pe parcursul celor două mandate, în documentele depuse erau prezente și două terenuri care i-au adus venituri importante - unul lângă București, în comuna Berceni, iar celălalt la Răzvad, județul Dâmbovița. Mai avea un apartament de 56 de mp, în București și o mașină.

Istoricul terenului care i-a băgat lui Dumitrescu peste un milion de euro în buzunare.

Terenurile - unul de 5000 de metri pătrați, obținut din comasarea a două parcele de câte 2500 de metri pătrați, situat în comuna Berceni, și altul - de 16.320 de metri pătrați, obținut tot din alipire - i-au adus politicianului sume importante în conturi: venituri de aproape 1 milion de euro, din chirie și vânzare.

Cele două suprafețe au fost vândute în 2021 firmei Bucegi Invest S.A. pentru 969.000 de lei (puțin peste 200 de mii de euro) , respectiv 775.200 de lei (aproximativ 175 de mii de euro).

Suma obținută din vânzarea terenului din Berceni a fost mai mică decât cea obținută drept chirie pentru același teren, în 2016.

Bucegi Invest S.A., actuală Bucegi Invest SRL, este o societate înființată în 2012 de Ion Motorga. Acesta și-a vândut acțiunile în 2015, Grigore Vasile Viorel și Angelicăi Marilena Lambrea.

Tot în 2015, senatorul Iulian Dumitrescu face contractul de închiriere pentru terenul din comuna Berceni, care i-a adus venituri importante.

Grigore Vasile și Angelica Lambrea au preluat, de-a lungul vremii, după intrarea lui Dumitrescu în politică, acțiuni deținute de acesta la câteva societăți comerciale.

Bucegi Invest S.A. este și societatea la care soția lui Iulian Dumitrescu, Alexandra Paula, lucra (director de vânzări), la începutul mandatului lui Dumitrescu în fruntea Consiliului Județean Prahova.

Afacerile lui Iulian Dumitrescu

În 2020, imediat după începerea mandatului de la CJ, conform datelor de la Registrul Comerțului, Iulian Dumitrescu mai apărea ca acționar în șase societăți, toate radiate - Delta Contconsult SRL, DGM Agregate SRL, Laucrist SRL, Lone SRL, Omega Production SRL, Euro Grup DG Transport SRL.

Dumitrescu a început să renunțe la afaceri, în 2012, când a fost ales senator pe listele Partidului Național Liberal.

Actualul președinte al Consiliului Județean Prahova a fost asociat cu Grigore Vasile Viorel, cel care a preluat firma Bucegi Invest S.A, în firma Euro Grup D.G. Societatea a câștigat, între 2007-2012, 11 licitații de la Consiliul Județean Călărași, condus de un liberal, contracte a căror valoare se ridică la 14,65 milioane de euro.

Societatea în care a fost asociat Iulian Dumitrescu a mai câștigat alte 25 de contracte cu primăriile din comuna Berceni, din Predeal și cu primării din județul Călărași. Valoarea totală a acestora s-ar ridica la aproape 30 de milioane de euro, conform datelor de pe site-ul de licitații publice.

În 2013, chiar în timpul primului mandat de senator, Iulian Dumitrescu mai înființează o o firmă, Antinori S.R.L, pe care, câteva luni mai târziu, o cedează mamei sale.

Cum apare Iulian Dumitrescu în dosarul luării de mită de pe vremea lui Cătălin Drulă

Dosarul Centura Mizil, pentru care sunt făcute perchezițiile din 1 februarie, nu este primul în care apare numele lui Iulian Dumitrescu. El a fost interceptat, în biroul lui Cătălin Drulă pe vremea când acesta era în fruntea ministerului Transporturilor, în timp ce insista pentru menținerea în funcție a directorului Agenției Române de Salvare a Vieți Omenești pe Mare, Daniel Manole. Acesta a fost reținut în 2021 de Direcția Națională Anticorupție (DNA) Constanța într-un dosar de luare de mită.

Dumitrescu Iulian: Am o întrebare punctuală.
Drulă Cătălin: Ia zi!
Dumitrescu Iulian: Să-mi zici cu ARSVOM-ul, dacă … Ce interes ai, dacă mai ni-l lași nouă? E ceva la Constanța …
Drulă Cătălin: Da… Băi …
Dumitrescu Iulian: Știu că ai niște jocuri, niște, na, presiuni, sau dacă ai …
(…)
Dumitrescu Iulian: Zi direct, dom’le, vreau să-l omor, am un interes sau … Deocamdată am interes pentru organizația Constanța io, ca să-ți zic mai direct, să-l ții p-ăla.
Drulă Cătălin: Și care , ăă, adică tu ce părere ai despre omul ăsta? Sau ce …
Dumitrescu Iulian: El e ok, așa. Celălalt, dinainte …
Drulă Cătălin: Manole, nu?
Dumitrescu Iulian: Da. Celălalt dinainte a fost cu niște probleme, sunt niște probleme cu Curtea de Conturi, nu știu dacă știi tu, dar nu e pe mandatul lu ăsta. Pe mandatul la celălalt, să știi. Adică, dacă poți să mai mi-l lași o perioadă sau așa, îmi spui.
(…)
Dumitrescu Iulian: Dacă nu vrei să mi-l schimbi, ăăă, dacă vrei să-l vezi sau măcar să verifici sau mai știu io ce …
Drulă Cătălin: Da, mă, îți dai seama …
Dumitrescu Iulian: … ține-l în dreptul meu că Huțucă nu te știe și n-are el treabă cu tine, Huțucă de la Constanța.
Drulă Cătălin: Te-a întrebat de …
Dumitrescu Iulian: Da, i-am spus lasă că vorbesc io cu tine.”
sursa: referat DNA

Centura Mizilului

Licitația pentru centura Mizilului a fost câștigată de asocierea S.C. Vallys Deco SRL– S.C. Drum Concept S.R.L. – S.C. Roscons Construct S.R.L. – S.C. Dineng Dev S.R.L. Valoarea totală esre de 85.542.513,31 lei (aproape 18 milioane de euro) fără TVA.

Proiectul este finanțat din fonduri guvernamentale, prin Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny“, și din bugetul propriu al Consiliul Județean Prahova, care a alocat suma de 44.198.476,70 lei (8,8 milioane de euro) pentru contract.

  • S.C. VALLYS DECO S.R.L. - o firmă din Chiojdeanca, jud. Prahova, deținută de omul de afaceri local Sorin Andronache. Firma are o cifră de afaceri modestă.
  • S.C. DRUM CONCEPT S.R.L. este deținută în proporție de 10% de omul de afaceri Cristian-Marinel Mihai. E considerat regele din umbră al astfaltului din România, iar firmele lui sunt pe poziția a treia în privința numărului de contracte încheiate cu statul, conform presei economice. În firmă, mai apăr Alexandra Ulmamei (49,09% din companie) și Florin Diaconu (40,91%).
  • S.C. ROSOCONS CONSTRUCT S.R.L este o firmă cu o cifră de afaceri de 300.000 de lei, deținută de Silviu Moise.
  • S.C. DINENG DEV S.R.L este firma de consultanță deținută de Andrei Dinescu, și el tot din Prahova.

Contractul pentru centura Mizilului a fost semnat în iulie 2023, iar lucrările, conform celor declarate de Dumitrescu într-o conferință de presă, au început în toamna lui 2023.

Vom reveni după închierea perchezițiilor.