James Webb, imagini din spațiu | Munți de gaz, cele cinci galaxii și moartea unor stele

Stâncile cosmice ale Nebuloasei Carina se află la o distanță de 7.600 de ani lumină. Telescopul James Webb a avut capacitatea de a privi prin praful cosmic și de a captura în lumină infraroșie zone care nu au mai fost văzute până acum, în care se nasc stelele. 

Deși ar putea fi o imagine a unor munți stâncoși, în imagine este reprezentată, în continuare, nebuloasa Carina, mai exact marginea unei mari cavități gazoase. 

Cvintetul lui Stephan, descoperit de astronomul francez Édouard Stephan în 1877, este localizat în constelația Pegasus și este alcătuit din 5 galaxii: deși reprezintă un „cvintet”, doar patru dintre galaxii sunt apropiate. Cea de-a cincea se află la 40 de milioane de ani lumina de Pământ, iar restul la 290 de milioane de ani lumină distanță. 

Cvintetul lui Stephan - unde roșul indică regiunile prăfuite, precum și galaxii îndepărtate sau învăluite în praf gros, albastrul arată stelele fără praf, nuanțele difuze de albastru semnifică praf cu o cantitate mare de hidrocarburi, iar verdele și galbenul reprezintă galaxii îndepărtate, bogate, la rândul lor, în hidrocarburi. 

Cea mai înaltă galaxie din cvintet adăpostește o gaură neagră cu o masă mai mare de 24 de ori decât a Soarelui, emițând energie luminoasă echivalentă cu a 40 de sori. 

O nebuloasă reprezintă un înveliș de gaz și praf cosmic, aruncate de stelele care urmează să moară - în imagine, nebuloasa planetară Inelul Sudic, aflată la 2.500 de ani lumintă distanță. Steaua care are o intensitate mai slabă a trimis inele de gaz și praf de mii de ani în toate direcțiile, iar telescopul spațial Webb a dezvăluit pentru prima dată că aceasta este învelită în praf.

Punctele multicolore care se văd pe fundal nu sunt stele, ci galaxii. 

NASA a publicat mai multe imagini din spațiu, efectuate cu ajutorul telescopului James Webb, fiind surprinse lucruri nemaivăzute. Acesta este cel mai mare telescop construit vreodată și a fost lansat în spațiu la finalul anului 2021.