El a precizat că intervenția forțelor de ordine din 10 august a respectat prevederile legale, dar din cauza „acoperirii mediatice” și a „emoției produse” a fost generată „o criză semnificativă de imagine” pentru Jandarmeria Română.
„Interventia nu a depășit specificul misiunilor similare din ultimii ani – de exemplu, intervenția din februarie 2017. Am intervenit pentru restabilirea ordinii publice în același loc, cu același subiect al protestului, aceiași jandarmi, același mod de acțiune. Rezultatul însă – diferit ca interpretare. Diferența a fost dată de acoperirea mediatică, emoția produsă anul trecut, care au dus la o criză semnificativă de imagine a Jandarmeriei Romane, reală sau indusă, vom vedea”, a explicat Ionuț-Cătălin Sindile.
Inspectorul general al Jandarmeriei Române a precizat că 2018 a fost un an intens din punct de vedere al asigurării ordinii publice deoarece numărul adunărilor publice a crescut, iar număriș manifestărilor nedeclarate au devenit „o obișnuință” în aproape toate orașele țării.
„Punctul de referință pentru 2018 va fi cu siguranță 10 august când am fost nevoiți să intervenim pentru restabilirea ordinii publice. Vă asigur că Jandarmeria Română a acţionat legal şi conform procedurilor de intervenţie aplicabile la nivel european. (...) Vreau să vă reamintesc că deja acţiuni de protest se desfăşoară în ţara noastră de aproximativ 700 de zile, iar jandarmii au asigurat condiţiile de exprimare a acestui drept constituţional în toate aceste situaţii”, a mai spus el.
Îți mai recomandăm „Veniți cu noi, vă fură și pe voi”, s-a scandat în Piața Victoriei. Au fost proteste și la Cluj, Timișoara, Constanța, Baia MarePe 10 august, la mitingul diasporei, s-au adunat în Piața Victoriei mai multe zeci de mii de persoane, o bună parte dintre ei români stabiliți în străinătate, care au venit să își manifeste solidaritatea față de conaționalii rămași acasă.
Protestul anticorupție, început pașnic, a degenerat și s-a încheiat cu violențe, forțele de ordine folosind tunuri de apă și gaze lacrimogene împotriva protestatarilor.
Atunci mai multe sute de persoane au fost rănite, o parte fiind tratate la fața locului, iar alte câteva zeci au fost duse la spital.
Comisia Europeană a anunțat atunci că urmărește „cu îngrijorare” situația de la București. De asemenea, în Parlamentul European a fost votată, în toamna anului trecut, o rezoluție care critica atât modificările din justiție, cât și intervenția brutală a Jandarmeriei pe 10 august.
În urma violențelor din 10 august, a fost deschis și un dosar penal în care conducerea Jandarmeriei este acuzată de mai multe infracțiuni, procurorii susținând că ordinul de evacuare a pieței a fost emis cu încălcarea legii.