Japonia condamnă amenințările nucleare ale Rusiei, la aniversarea bombardării Hiroshimei

Vizitatorii aprind lumânări în amintirea victimelor bombardamentului atomic de la Hiroshima. pe 6 august 2023

Prim-ministrul nipon a criticat amenințările Rusiei de a folosi arme nucleare. Japonia marchează duminică 78 de ani de la bombardamentul atomic de la Hiroshima.

Aproximativ 140.000 de oameni au murit la Hiroshima pe 6 august 1945 și 74.000 la Nagasaki trei zile mai târziu, când Statele Unite au lansat bombe atomice asupra celor două orașe japoneze, cu câteva zile înainte de sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial.

"Japonia, ca singura națiune care a suferit bombardamente atomice în război, va continua eforturile către o lume fără arme nucleare", a declarat premierul Fumio Kishida la o ceremonie la Hiroshima, transmite AP.

"Calea către aceasta devine din ce în ce mai dificilă din cauza diviziunilor tot mai profunde din comunitatea internațională cu privire la dezarmarea nucleară și amenințarea nucleară a Rusiei", a spus el.

"Devastarea adusă la Hiroshima și Nagasaki de armele nucleare nu se poate repeta niciodată", a spus Kishida, a cărei familie provine din Hiroshima.

Prim-ministrul Japoniei, Fumio Kishida, ține un discurs la ceremonia de marcare a 78 de ani de la primul atac cu bombă atomică din lume, în Parcul Memorial al Păcii din Hiroshima. 6 august 2023.

Comentariile lui Kishida sunt similare cu cele ale secretarului general ONU, Antonio Guterres, care, cu ocazia aniversării Hiroshimei, a spus că „unele țări flutură din nou sabia nucleară, amenințând că vor folosi aceste instrumente de anihilare".

"În fața acestor amenințări, comunitatea globală trebuie să vorbească unit. Orice utilizare a armelor nucleare este inacceptabilă", a spus Guterres.

La ceremonie de la Hiroshima, mii de oameni - supraviețuitori, rude și demnitari străini dintr-un număr record de 111 țări - s-au rugat pentru cei uciși sau răniți în bombardamente și au cerut pace mondială.

Rusia și Belarus nu au fost invitate la ceremonie pentru al doilea an consecutiv din cauza războiului din Ucraina.