Japonezii s-au alăturat sancțiunilor occidentale împotriva Kremlinului și au anunțat că vor exporta sisteme de apărare aeriană Patriot. Ele vor fi trimise inițial în SUA și apoi, mai departe, la Kiev.
Sistemele Patriot sunt esențiale arsenalului ucrainean, pentru că ele protejează de la distanță trupele de la sol, orașele și infrastructura critică, interceptând rachetele rusești. Radarul Patriot poate detecta rachete aflate la peste 100 de kilometri distanță, iar rachetele de apărare lansate de sistemul Patriot pot distruge chiar și rachetele balistice.
Sistemul Patriot este extrem de eficient, dar este și unul dintre cele mai scumpe din lume. Fiecare sistem Patriot, care include un radar, un centru de control și un lansator de rachete, costă un miliard de dolari. Fiecare rachetă de interceptare costă în jur de 4 milioane de dolari. Construcția unui sistem complet durează doi ani.
Guvernul de la Kremlin consideră orice export militar către Ucraina, fie el și indirect, drept provocare. Această decizie va avea „consecințe grave”, a amenințat purtătoarea de cuvânt a ministerului de Externe, Maria Zaharova.
„Livrările militare către regimul de la Kiev nu vor face decât să prelungească agonia acestuia și să crească și mai mult numărul victimelor nevinovate al atrocităților regimului de la Kiev”, a declarat Zaharova.
Your browser doesn’t support HTML5
Este o decizie fără precedent pentru industria protecționistă a apărării din Japonia.
Japonia a aprobat, în decembrie, și un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei.
Experții în geopolitica asiatică se întreabă de ce SUA permite exportul din regiune al echipamentului militar, din moment ce avertizase constant asupra pericolului unei invazii a Chinei în Taiwan. Analiștii cred că semnalul ar putea fi înțeles ca o prioritizare de către SUA a conflictelor din Europa, față de cele din Asia.
Într-o posibilă invazie a Taiwanului de către China, japonezii ar putea sări în ajutorul taiwanezilor. Ei au întărit în ultimii ani relațiile bilaterale.
Îți mai recomandăm Ministrul japonez de externe face o vizită neanunțată la KievRelațiile dintre Rusia și Japonia depind așadar, în mare parte, și de factorul chinez. Relațiile ruso-japoneze se îmbunătățiseră înainte de războiul din Ucraina, pentru că japonezii voiau să se concentreze pe apărarea față de China.
China este cea mai mare putere geopolitică din regiune. Bugetul de apărare al Chinei a crescut constant în ultimii 15 ani, iar Japonia și-a mutat radarele de rachete și o parte din trupe de la granița cu Rusia, la cea cu China. Japonia a urmărit mai multe alianțe indo-pacifice, pentru a contracara influența Chinei.
Raportul a devenit mai tensionat după invazia Ucrainei, pe 24 februarie 2022. Japonia a fost una dintre primele țări care au impus sancțiuni asupra Rusiei, dar a continuat comerțul în câteva sectoare.
În noiembrie, Rusia a abandonat unilateral un pact vechi de 30 de ani prin care japonezii îi ajutau să declaseze submarinele nucleare rusești.
Rusia și Japonia nu au, încă, niciun tratat care să marcheze oficial sfârșitul conflictului bilateral în contextul celui de-al Doilea Război Mondial, ci doar o declarație comună. Ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, spune totuși că nu mai există nicio dispută teritorială.
Este vorba de patru insule ocupate de Uniunea Sovietică după ce Japonia s-a predat în 1945, insulele Kuril, aflate între insula japoneză Hokkaido și peninsula Kamceatka.