J. Biden, în ultimul discurs de politică externă: „SUA sunt mai puternice”

Președintele SUA, Joe Biden, în timpul discursului de la Departamentul de Stat al SUA. 13 ianuarie 2025.

Președintele Joe Biden a declarat că Statele Unite sunt mai puternice din punct de vedere economic și militar și au mai mulți aliați astăzi decât acum patru ani, când a devenit președinte.

Într-un discurs la Departamentul de Stat din 13 ianuarie, în timp ce se pregătește să părăsească funcția la sfârșitul acestei luni, Joe Biden a spus că Statele Unite și-au mărit avansul față de rivali precum Rusia și China.

„Adversarii noștri sunt mai slabi decât erau când am preluat această funcție în urmă cu patru ani. Să luăm în considerare Rusia. Putin a invadat Ucraina. A crezut că va cuceri Kievul în câteva zile. Dar adevărul este că, de când a început acel război, eu sunt singurul care a stat în centrul Kievului, nu el”, a spus Biden, referindu-se la vizita sa în Ucraina, anul trecut.

Când Biden a preluat funcția în 2021, a încercat să repare relațiile cu aliații europeni deteriorate sub predecesorul său, Donald Trump, și să se concentreze pe concurența cu China, pe care Statele Unite o consideră principalul său rival global.

Cu toate acestea, prioritățile sale de politică externă au fost deturnate puternic de invazia Rusiei în Ucraina, în februarie 2022, și de atacul Hamas asupra Israelului, în 2023, care a declanșat un război sângeros în Orientul Apropiat.

Invazia Rusiei în Ucraina l-a ajutat pe Biden să-și atingă obiectivul de a consolida NATO, iar țările membre au sprijinit Kievul cu sute de miliarde de dolari. Suedia și Finlanda, națiuni neutre de mult timp, au aderat la NATO după atacul Rusiei asupra Ucrainei.

Referitor la războiul din Fâşia Gaza, alt conflict care a izbucnit în timpul preşedinţiei sale, Joe Biden a afirmat că un acord de încetare a focului și de eliberare a ostaticilor ținuți pe teritoriul palestinian este „pe punctul de a fi încheiat”.

În timpul mandatului lui Biden, adversarii SUA, inclusiv Rusia, China, Coreea de Nord și Iran, și-au extins cooperarea, crescând amenințarea la adresa Occidentului.

Beijingul, Teheranul și Phenianul au trimis ajutoare tehnologice și militare Rusiei, în timp ce Moscova a sporit aprovizionarea cu energie și militare către aceste țări. Biden a spus despre cooperarea dintre aceste state că a fost determinată de „slăbiciune”, nu de putere.

Biden a mai declarat că administrația sa a repornit baza industrială de apărare din SUA, investind aproape 1,3 trilioane de dolari în achiziții, cercetare și dezvoltare în timpul mandatului său.

Joe Biden a mai spus că, sub administrația lui, economia SUA a crescut, adăugând că Statele Unite vor continua să rămână cea mai mare economie din lume în următoarele decenii.

„Administrația mea lasă următoarea administrație cu o carte foarte puternică de jucat”, a spus Biden. „America este din nou lider”, a afirmat Biden.

Președintele Biden i-a cerut lui Donald Trump, care urmează să fie învestit pe 20 ianuarie, să se asigure că Statele Unite rămân lider în inteligența artificială, tehnologie care are puterea de a remodela economiile, guvernele și securitatea națională.

Biden l-a îndemnat, de asemenea, pe Trump să ia în serios tranziția către energia curată, numind schimbările climatice „cea mai mare amenințare existențială pentru umanitate”.

El a avertizat, de asemenea, că Beijingul intenționează să devină lider în domeniul energiei curate și că există pericolul ca, în acest domeniul SUA să depindă de China.

„Statele Unite trebuie să câștige această competiție”, a spus Joe Biden.

Joe Biden şi-a încheiat discursul subliniind că, în mandatul său, SUA şi-a folosit „puterea” pentru „a uni ţările, pentru a ne creşte securitatea şi prosperitatea comune, pentru a ne opune agresiunii, pentru a rezolva problemele prin diplomaţie cât mai mult cu putinţă şi pentru a apăra neîncetat democraţia, drepturile civice şi ale omului”.

Îți mai recomandăm Donald Trump: O întâlnire cu Vladimir Putin este în pregătire

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.