Fotogalerie | Momentele-cheie ale vizitei lui Joe Biden în Israel. Nu toate obiectivele au fost atinse

Președintele Joe Biden a mers miercuri în Israel, țară angajată într-un război cu Hamas. Biden a avut două obiective declarate. Primul a fost să demonstreze că SUA susține fără echivoc Israel, după atacul Hamas din 7 octombrie.  Al doilea, să limiteze riscul extinderii conflictului la nivel regional.

Vizita liderului american a fost umbrită de explozia, de cu o seară înainte, de la spitalul al-Ahli din Gaza, care a dus la o escaladare a tensiunilor in lumea arabă. Întâlnirea pe care președintele SUA trebuia să-o aibă, la Amman, cu liderii iordanian, egiptean și al Autorității Palestiniene a fost anulată.
Joe Biden a susținut afirmațiile israelienilor, si anume că explozia a fost cauzată de o rachetă a Jihadului Islamic.

În avion spre Israel, Joe Biden a vorbit cu președintele egiptean, Abdel Fattah el-Sisi, care a fost de acord să deschidă punctul de trecere de la granița cu Gaza, Rafah, pentru 20 de camioane care transportă ajutoare umanitare. Punctul de trecere va fi deschis doar pentru ajutor, a spus Joe Biden, nu și pentru evacuări. În timp ce intrarea ajutoarelor în Gaza ar fi un progres, cantitatea de apă, alimente si medicamente aduse ar fi mult sub nevoile populației aflate sub asediu. Și există îndoieli inclusiv în privința succesului livrării celor 20 de camioane. 

Președintele Joe Biden a făcut o distincție fermă între poporul palestinian și conducătorii radicali Hamas. El i-a acuzat pe aceștia din urmă că folosesc civili ca scuturi umane și a deplâns viețile „nevinovate” pierdute în Gaza după bombardamentele israeliene.
 

Președintele SUA le-a transmis israelienilor să nu permită furiei să le afecteze deciziile, așa cum s-a întâmplat în cazul SUA, după atacurile de la 11 septembrie 2001.

Președintele SUA a declarat că va cere Congresului în această săptămână un ajutor pentru Israel în lupta sa cu Hamas, ajutor integrat într-un pachet de 100 de miliarde de dolari.  Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, i-a mulțumit lui Joe Biden pentru „sprijinul fără echivoc” al Statelor Unite.

Joe Biden a trimis un avertisment adversarilor Israelului, alții decât Hamas, cum ar fi Iranul și grupul militant Hezbollah din Liban. El a spus că SUA sunt pregătite să facă tot ce este necesar pentru a-și apăra aliatul. Declarațiile au venit după ce președintele ordonase mutarea a două grupuri tactice de portavioane în zonă.
 

Observatorii politici cred că, pe lângă semnalele puternice transmise, vizita lui Joe Biden în Orientul Mijlociu a arătat și limitele influenței SUA într-o regiune aflată în plină escaladare a violențelor. Vizita președintelui SUA nu a dus la o calmare a tensiunilor. Președintele a recunoscut că misiunea sa de urgență a fost un risc asumat, dar a insistat că a obținut un succes.