Președintele SUA l-a primit pe dizidentul rus Vladimir Kara-Murza

Vladimir Kara-Murza a fost eliberat dintr-o închisoare rusească în urma unui schimb de prizonieri între Rusia și Occident.

Președintele american Joe Biden s-a întâlnit la Casa Albă cu politicianul rus de opoziție rusă Vladimir Kara-Murza și familia sa. Kara-Murza a fost recent eliberat dintr-o închisoare rusă ca parte a unui schimb de prizonieri între Moscova și mai multe țări occidentale.

Președintele Joe Biden a postat pe Facebook că întâlnirea a avut loc „pentru a sărbători întoarcerea sa în America” după ce a fost „închis pe nedrept în Rusia pentru că a vorbit împotriva războiului Rusiei în Ucraina”.

Kara-Murza, ținta a două incidente de otrăvire pe care le pune pe seama guvernului rus, ispășea într-o închisoare rusă o pedeapsă de 25 de ani, pentru trădare.

Kara-Murza a fost eliberat din închisoarea rusă pe 1 august, ca parte a unui schimb istoric de prizonieri între Occident și Rusia.

Schimbul mediat de Istanbul a implicat 26 de persoane din șapte țări, inclusiv reporterul Wall Street Journal Evan Gershkovich, fostul pușcaș marin american Paul Whelan și jurnalista RFE/RL Alsu Kurmașeva.

Cu dublă cetățenie ruso-britanică, Kara-Murza a fost arestat în Rusia în aprilie 2022.

El a fost acuzat de „trădare”, „răspândirea de informații false” despre armata rusă și apartenența la o organizație străină „indezirabilă”.

În timp ce era închis, Kara-Murza a câștigat Premiul Pulitzer în luna mai pentru comentariile pe care le-a scris din celula sa de închisoare.

În timpul întâlnirii de la Casa Albă, președintele Biden a spus că SUA este angajată în sprijinul lui Kara-Murza în efortul de a obține dreptate în justiție, având în vedere detenția sa nedreaptă în Rusia.

Comunitatea internațională a condamnat pe scară largă sentința de 25 de ani a lui Kara-Murza ca fiind o condamnare motivată politic.

Îți mai recomandăm Schimbul de prizonieri | Gershkovich, Kurmașeva și Whelan au ajuns în SUA. Poveștile lor și calvarul trăit în Rusia

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.