Cei doi și-au strâns mâna în fața steagurilor SUA și Chinei înainte de întâlnirea de trei ore de pe insulă și „au vorbit sincer” despre o serie de probleme, inclusiv provocări regionale și globale cheie, a transmis Casa Albă într-un comunicat.
Înaintea primelor discuții avute față în față de când Biden a devenit președinte, cei doi lideri au zâmbit și și-au strâns mâna cu căldură în fața steagurilor lor naționale la un hotel de lux de pe insula Bali din Indonezia, cu o zi înainte de un summit al Grupului celor 20 (G20) care urmează să aibă loc pe fondul tensiunilor legate de invazia Ucrainei de către Rusia.
Nici unul dintre lideri nu a purtat o mască pentru a se feri de Covid, deși membrii delegațiilor lor au purtat-o.
Îți mai recomandăm Reuniunea G20 | Expert: SUA și China încearcă să dovedească că nu s-ar îndrepta către un conflictPreședintele Biden a criticat războiul brutal al Rusiei împotriva Ucrainei și amenințările iresponsabile ale Rusiei cu utilizarea forței nucleare.
Președintele Biden și președintele Xi și-au reiterat declarația că un război nuclear nu ar trebui niciodată să aibă loc, pentru că nu va fi niciodată câștigat și și-au subliniat opoziția față de utilizarea sau amenințarea cu utilizarea armelor nucleare în Ucraina.
Cei doi lideri au avut primele discuții față în față de când Biden a preluat mandatul în marja summitului G20.
După întâlnirea cu Xi, președintele american a organizat o conferință de presă, la care a vorbit despre posibilitatea pe care summitul G20 o oferă pentru reunirea unei „largi coaliții” împotriva „marilor provocări globale”, inclusiv cele climatice.
El a spus despre discuția cu omologul său chinez că a fost „deschisă și sinceră” și că Xi și-a arătat disponibilitatea de a face compromisuri în anumite probleme.
Liderul american a dat asigurări că nu va exista un nou Război Rece și că niciuna dintre cele două țări nu vor un „conflict”, chiar dacă vor continua să „concureze viguros”, reiterând politica unei „singure Chine” dar și importanța menținerii păcii în Taiwan.
„Cred că nu va exista un nou Război Rece. Nu cred că există vreo încercare iminentă din partea Chinei de a invada Taiwan”, a răspuns președintele SUA unei întrebări pe acest subiect. „Sunt convins că [Xi Jinping] a înțeles exact ce am spus”, a declarat liderul american.
Oamenii de stat ar trebui să „știe cum să se înțeleagă cu alte țări și cu lumea în general”, a spus și președintele Chinei, Xi Jinping. De altfel, la discuțiile care au durat trei ore, Xi l-ar fi avertizat pe Biden să nu depășească „linia roșie” în Taiwan, potrivit presei de stat chineze, citate de BBC.
Biden îl avertizează pe Xi despre acțiunile „coercitive” din Taiwan într-o întâlnire de trei ore
Președintele american Joe Biden i-a spus luni omologului chinez Xi Jinping că vor fi amândoi responsabili dacă o concurență între cele două superputeri se va transforma în conflict.
„Este pur și simplu grozav să te văd”, i-a spus Biden lui Xi, în timp ce l-a cuprins cu brațul, înainte de întâlnirea care a durat peste trei ore, remarcă Reuters.
Cu toate acestea, Biden a adus în discuție o serie de subiecte dificile în timpul întâlnirii, potrivit Casei Albe, inclusiv ridicarea obiecțiilor SUA față de „acțiunile coercitive și din ce în ce mai agresive ale Chinei față de Taiwan”, „practicile economice non-piață” și practicile folosite de Beijing în „Xinjiang, Tibet și Hong Kong.”
Înainte de întâlnire, Biden a spus că s-a angajat să mențină deschise liniile de comunicare la nivel personal și guvernamental.
„În calitate de lideri ai celor două națiuni, împărtășim responsabilitatea, în opinia mea, de a arăta că China și Statele Unite ale Americii pot gestiona diferențele dintre noi, pot preveni transformarea concurenței în conflict și să găsim modalități de a lucra împreună la probleme globale urgente care necesită cooperarea noastră reciprocă”, le-a declarat Biden reporterilor.
Răspunzând lui Biden, Xi a spus că relația dintre cele două țări nu corespunde așteptărilor globale, „așa că trebuie să trasăm cursul potrivit pentru relația China-SUA. Trebuie să găsim direcția potrivită pentru relația bilaterală și să creștem această relație", a spus Xi.
„Lumea se așteaptă ca China și Statele Unite să gestioneze corect relația”, a spus el, adăugând că așteaptă cu nerăbdare să lucreze cu Biden pentru a readuce relația pe drumul cel bun.
Relațiile dintre SUA și China au fost tulburate în ultimii ani de tensiuni crescânde legate de numeroase probleme, începând cu situația din Hong Kong și cea din Taiwan până la Marea Chinei de Sud și continuând cu practicile comerciale și restricțiile SUA asupra tehnologiei chineze.
Oficialii americani au spus că au fost făcute numeroarse eforturi atât din partea Beijingului, cât și a Washingtonului în ultimele două luni pentru a repara legăturile.
Îți mai recomandăm Coada Rusiei în alegerile din Vest. „Bucătarul lui Putin” recunoaște implicarea în scrutinul din SUASecretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen , le-a declarat reporterilor din Bali că întâlnirea a fost „menită să stabilizeze relaţia dintre Statele Unite şi China şi să creeze o atmosferă mai sigură pentru afacerile americane”.
Ea a spus că Biden a fost cât se poate de limpede în discuția cu omologul chine cu privire la preocupările de securitate națională, cu privire la restricțiile privind tehnologiile sensibile din SUA și și-a exprimat îngrijorarea cu privire la fiabilitatea lanțurilor de aprovizionare din China pentru mărfuri precum mineralele.
Biden și Xi, care au avut până acum cinci apeluri telefonice sau video de când Biden a devenit președinte în ianuarie 2021, s-au întâlnit ultima dată în persoană în timpul administrației Obama, când Biden era vicepreședinte.
Gazda summit-ului G20, președintele Indoneziei, Joko Widodo, a spus că speră că întâlnirea de marți ar putea „oferi parteneriate concrete care pot ajuta lumea în redresarea economică”.
Cu toate acestea, unul dintre principalele subiecte la G20 va fi războiul Rusiei în Ucraina, iar Biden va fi „nereligios” în apărarea națiunii europene, au declarat oficialii americani săptămâna trecută.
Xi și Putin au devenit din ce în ce mai apropiați în ultimii ani având ca bază de pornire aversiunea fiecăruia față de Occident și și-au reafirmat parteneriatul cu doar câteva zile înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, dar China a avut grijă să nu ofere niciun sprijin material direct Rusiei care ar putea declanșa sancțiuni occidentale împotriva sa.
Pe de altă parte, premierul chinez Li Keqiang a subliniat, în timpul summitului din Cambodgia, „iresponsabilitatea” amenințărilor nucleare, sugerând că China nu se simte confortabilă cu retorica nucleară a partenerului strategic Rusia, a declarat oficialul administrației Biden.
Occidentul a acuzat Rusia că a făcut declarații iresponsabile cu privire la posibila utilizare a armelor nucleare de la invazia sa din februarie a Ucrainei. Rusia a acuzat, la rândul său, Occidentul de retorică nucleară „provocatoare”.
Lavrov a declarat duminică că Occidentul „militarizează” Asia de Sud-Est în încercarea de a limita interesele ruse și chineze.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că se va adresa G20 prin videolink marți.
În declarațiile făcute presei după întâlnirea cu președintele Chinei, Joe Biden a spus că Herson este o victorie semnificativă pentru Ucraina și că SUA vor continua să sprijine Ucraina.
Lavrov neagă că ar fi fost la spital cu probleme cardiace. Guvernatorul din Bali spune că a fost la un control
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a respins relatările unei agenții de presă potrivit căreia ar fi fost dus la spital cu o afecțiune cardiacă, mustrându-i pe jurnaliştii occidentali pentru ceea ce el a numit „știri false”. Associated Press, citând oficiali indonezieni, a scris că Lavrov, în vârstă de 72 de ani, a fost dus la spital după ce a ajuns pe insula Bali, unde a fost tratat pentru o afecțiune cardiacă.
„Acesta este un fel de joc care nu este nou în politică”, a spus Lavrov cu un zâmbet ironic. „Jurnaliştii occidentali trebuie să fie mai sinceri”, a spus el, citat de Reuters.
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a numit-o „apogeul falsificării” și a postat un videoclip cu Lavrov pe o terasă, îmbrăcat în pantaloni scurți și un tricou, pregătindu-și documentele pentru reuniune.
Guvernatorul din Bali I Wayan Koster a declarat pentru Reuters că Lavrov a vizitat pentru scurt timp un spital local pentru un „check-up”, dar că rusul era sănătos.
Oficialii indonezieni au refuzat să comenteze. Lavrov îl reprezintă pe Putin la summitul G20 - primul de când Rusia a invadat Ucraina în februarie - după ce Kremlinul a spus că Putin este prea ocupat pentru a participa.
Videoclipul postat de Zaharova a dat naștere altor controverse, dând notă de dublul limbaj al oficialului rus, pentru că, vrând să sugereze naturalețea și relaxarea, Lavrov s-a lăsat filmat într-un tricou creație a unui artist american controversat, Jean-Michel Basquiat, simbol al decadenței Occidentului înfierate de Moscova. De altfel, artistul a murit la 27 de ani, în urma unei supradoze de heroină. De asemenea, Lavrov are pe masă un telefon iPhone, iar la mână un smartwatch din familia Apple, sincronizat cu smartphone-ul, ceea ce a generat numeroase reacții pe rețelele de socializare.
În urmă cu câteva luni el înfiera cultura Occidentului, despre care susținea că ar fi declarat război întregii lumi rusești și culturii ruse, „război” care ar fi „ajuns deja la absurd”.
Îți mai recomandăm Statele Unite modernizează arsenalul nuclear din Europa. Ce este bomba gravitațională B61?Lavrov este cel mai longeviv ministru de externe al Rusiei de pe vremea sovietică, când Andrei Gromîko, supranumit „domnul Niet” în Occident pentru abordarea sa fără compromisuri, a ocupat postul timp de 28 de ani.
Absolvent al Institutului de Relații Internaționale din Moscova, Lavrov vorbește fluent engleza și franceza și, de asemenea, singaleza, după ce a lucrat ca diplomat sovietic în Sri Lanka.
Înainte de a deveni ministru de externe, Lavrov a fost reprezentantul permanent al Rusiei la Națiunile Unite.
El este cunoscut pentru remarcile sale acerbe, în special despre interlocutorii pe care îi consideră slab pregătiți.
Înainte de invadarea Ucrainei de către Rusia, Lavrov a respins în mod repetat afirmațiile americane și britanice conform cărora Putin s-ar pregăti să ordone o invazie.
După ce Occidentul a impus Rusiei cele mai severe sancțiuni din istoria modernă, Lavrov a spus că Moscova se va îndepărta de Statele Unite și aliații săi și, în schimb, va extinde relațiile cu țări din Asia, Africa și America Latină.