Jubileul de Platină | Regina Elisabeta a II-a la 70 de ani de domnie

O fotografie nedatată distribuită de Palatul Buckingham cu portretul oficial al Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii cu ocazia Jubileului de Platină, la Castelul Windsor.

Regina Elisabeta a II-a, în ziua încoronării sale. Accesul la tron a fost grăbit de abdicarea unchiului ei și de moartea timpurie a tatălui său, regele George al VI-lea. A devenit regină în februarie 1952, însă încoronarea oficială a avut loc în 2 iunie 1953, pe când avea 27 de ani.

Regina Elisabeta a II-a, împreună cu doi dintre fiii săi, prințul Andrew (stânga) și prințul Edward, în 1971, la Palatul Buckingham în timpul înregistrării mesajului de Crăciun al reginei către Commonwealth. Tradiția discursului televizat de Crăciun a început în anul 1957.

Regina Elisabeta a II-a alături de fiul său, Prințul Charles, și de logodnica acestuia, Lady Diana, la Palatul Buckingham din Londra, 27 martie 1981. Titlul complet de prinț de Wales l-a căpătat în 1969, când Charles a fost anunțat ca moștenitor oficial al tronului. Căsătoria cu prințesa Diana a durat 15 ani.

Unul dintre momentele culturale cele mai notabile ale domniei sale a fost influența muzicală a trupei Beatles. În fotografie apare Prințesa Margaret, sora mai mică a Reginei Elisabeta, alături de Ringo Starr, George Harrison, Paul McCartney și John Lennon. 29 iulie 1965, Londra.

O fotografie gigant - în care regina apare alături de prințul Philip - din timpul Jubileului de argint din 1977 a fost afișată la Londra, pe 25 mai 2012, când Regina Elisabeta a II-a a marcat Jubileul de Diamant.

Una dintre cele mai mari tragedii care a avut loc în cele șapte decenii de domnie a Reginei Elisabeta a fost „dezastrul de la Aberfan”, din Țara Galilor, în 21 octombrie 1966. 144 de persoane (116 copii și 28 de adulți) au murit după ce o avalanșă de cărbune care se desprinsese de pe un munte îmbibat de ploaie a acoperit o parte din orașul galez. Regina a fost criticată pentru că a a vizitat localitatea abia după opt zile, o decizie despre care a spus ulterior că o regretă.

În timpul domniei sale, Marea Britanie a avut pentru prima oară în funcția de premier o femeie. În fotografie: Margaret Thatcher îi salută pe Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a și pe Prințul Philip, la împlinirea vârstei de 80 de ani a fostului premier. Londra, 13 octombrie 2005.

Una dintre marile pasiuni ale Reginei Elisabeta este echitația, un sport pe care îl practica de fiecare dată când avea ocazia.

Fotografia oficială a nunții prințului Harry cu actrița americană Meghan Markle, din anul 2018. Doi ani mai târziu, cei doi au anunțat că renunță la îndatoririle lor regale. „Deși am fi preferat ca ei să rămână membri ai familiei regale care lucrează cu normă întreagă, respectăm și înțelegem dorința lor de a trăi o viață mai independentă ca familie, rămânând în același timp o parte valoroasă a familiei mele”, spunea regina cu acea ocazie.

Prințul Charles al Marii Britanii, Camilla, ducesă de Cornwall, Regina Elisabeta, Meghan, ducesă de Sussex, Prințul Harry, Prințul William și Catherine, ducesă de Cambridge, urmăresc de la balconul Palatului Buckingham zborurile care marchează centenarul Forțelor Aeriene Regale, Marea Britanie, 10 iulie 2018.

Regina Elisabeta stă singură în Capela Sfântul Gheorghe de la Castelul Windsor, în timpul funeraliilor prințului Philip, bărbatul care i-a fost alături timp de 73 de ani. Prințul Philip a murit pe 9 aprilie 2021, la vârsta de 99 de ani. La înmormântarea prințului, în pandemie de coronavirus, au participat doar membrii apropiați ai familiei și prietenii.