O judecătoare din Suceava a fost reținută. Ar fi anunțat suspecții că urmează percheziții și este acuzată de consum de droguri

Imagine generică de arhivă.

O judecătoare de la Tribunalul Suceava a fost reţinută joi dimineață. Ea este acuzată că a dat informații unor suspecți din dosarele instrumentate de DIICOT împotriva lor, inclusiv că urmau percheziții. De asemenea, judecătoarea este acuzată că a consumat droguri.

Judecătoarea Ana Maria Chirilă a fost reţinută pentru 24 de ore, fiind acuzată că a dat persoanelor vizate informaţii din dosare instrumentate de DIICOT, inclusiv că urmează percheziţii şi că sunt supravegheaţi.

De asemenea, Parchetul General o acuză de consum de droguri şi că ar fi pus locuinţa la dispoziţia altor persoane pentru consum de stupefiante, scrie News.ro.

În total, judecătoarea are împotriva sa cinci capete de acuzare:

  1. Folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii (2 fapte) şi a infracţiunii de favorizarea infractorului (2 fapte);
  2. Luare de mită;
  3. Complicitate la trafic de influenţă;
  4. Deţinere de droguri pentru consum în formă continuată (5 acte materiale);
  5. Punere la dispoziţie, cu ştiinţă, cu orice titlu, a unei locuinţe pentru consumul ilicit de droguri ori tolerarea consumului ilicit în asemenea locuri, în formă continuată (3 acte materiale).

Procurorii de la Parchetul General spun că „în perioada 11 – 14 noiembrie 2022, în baza prerogativelor specifice funcţiei de judecător pe care o exercita, a luat cunoştinţă de informaţii nepublice privind actele de urmărire penală şi măsurile dispuse” într-un dosar al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) aflat în urmărire penală.

Îți mai recomandăm CSAT discută despre consumul de droguri în rândul elevilor și securitatea la Marea Neagră

Rechizitoriul anchetatorilor menționează că magistratul a aflat și „informaţii privind percheziţiile domiciliare ce urmau a fi efectuate, pe care le-a pus la dispoziţia altor persoane prin intermediul cărora au ajuns şi la alte persoane interesate”.

De asemenea, în perioada aprilie – septembrie 2023, inculpata „a luat cunoştinţă de informaţii nepublice privind actele de urmărire penală şi măsurile dispuse într-o altă cauză DIICOT, informaţii pe care în mod direct şi prin intermediul altor persoane le-a pus la dispoziţia unor persoane interesate”.

„Referitor la infracţiunea de favorizarea infractorului, s-a reţinut că divulgarea către persoanele cercetate a faptului că erau vizate de măsuri de supraveghere tehnică sau percheziţii a fost de natură să pericliteze cercetările în cauzele respective”, se menționează în comunicatul Parchetului General.

Procurorii mai spun că „în perioada 2020 – 2023, în mod direct sau prin intermediul altor persoane, inculpata, în mod repetat, a primit/acceptat primirea unor foloase necuvenite”, precum bani, bijuterii, utilizarea gratuită a unor mașini, a fost în vacanțe plătite de către suspecți, a primit produse alimentare sau a beneficiat de servicii de pază şi protecţie în legătură cu măsurile dispuse şi hotărârile pronunţate într-o cauză instrumentată de DIICOT Suceava.

Îți mai recomandăm Legea pensiilor speciale, adoptată la Senat. MJ propune lege de salarizare a magistraților

„Cu privire la infracţiunea reţinută la punctul 3 (complicitate la trafic de influenţă), s-a reţinut fapta inculpatei care, fără a promite că va influenţa în mod direct magistraţii dintr-un complet învestit cu judecarea unei cauze, prin prezenţa sa la întâlnirea dintre martorul denunţător (cumpărător de influenţă) şi o altă persoană, i-a creat martorului denunţător convingerea că respectiva persoană are influenţă asupra magistraţilor şi îi poate influenţa pentru obţinerea unei hotărâri de achitare. În acest mod, inculpata a facilitat obţinerea de către persoana în cauză a sumei de 30.000 de euro”, mai arată Parchetul General.

Potrivit probatoriului, în perioada septembrie – octombrie 2023, judecătoarea este acuzată că a deţinut în locuinţa sa droguri de mare risc în vederea consumului propriu, iar în anumite perioade a pus la dispoziţia unor persoane locuinţa sa în vederea consumului de droguri.

În acelaşi dosar mai este vizată o persoană, acuzată de dare de mită şi complicitate la infracţiunea de folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

Şi această persoană a fost reţinută, spune Parchetul General.

În dosar au fost efectuate 12 percheziţii domiciliare, fiind audiate mai multe persoane având calitatea de suspecţi sau martori.

Măsura reţinerii judecătorului a fost avizată de către Secţia de judecători a Consiliului Superior al Magistraturii.

Îți mai recomandăm România fără MCV, după 16 ani. Klaus Iohannis: Justiția este funcțională. Continuă lupta împotriva corupției și drogurilor