Jurnalista Alsu Kurmașeva, noi acuzații. Guvernul rus o reține pentru că a scris despre război

Alsu Kurmașeva a fost reținută sub acuzații false, care țintesc de fapt munca sa ca jurnalist.

Jurnalista Alsu Kurmașeva, reținută nedrept de autoritățile din Rusia pe 18 octombrie, a primit un nou set de acuzații.

Autoritățile ruse spun că ea ar fi încălcat articolul 207.3 din Codul Penal, prin care reportajele independente despre războiul din Ucraina sunt interzise.

Ea riscă 15 ani în închisoare pentru că a scris despre armata rusă.

Inițial, Kurmașeva fusese arestată sub pretextul legii agenților străini, care cere entităților care primesc bani din afara Rusiei să declare acest lucru și să adauge un mesaj special în orice text sau video pe care le publică.

Kurmașeva nu se afla pe lista de jurnaliști RFE/RL declarați agenți străini, însă de curând oricine „colectează țintit” informații (inclusiv informații publice) care ar putea dăuna securității naționale trebuie să se înregistreze drept agent străin.

„Condamnăm puternic decizia aparentă a autorităților ruse de a aduce noi acuzații împotriva lui Alsu. Jurnalismul nu este o crimă”, a declarat președintele RFE/RL, Jeffrey Gedmin.

Îți mai recomandăm „Așa-mi petrec ziua” – scrisori din închisoare, de la jurnalista RFE/RL Alsu Kurmasheva

Kurmașeva are cetățenie dublă, rusă și americană, și lucrează de 25 de ani la Europa Liberă. Ea locuiește la Praga cu soțul său și cele două fiice, dar călătorise în Rusia în mai pentru a-și îngriji mama vârstnică.

În iunie, când a încercat să se întoarcă în Cehia, autoritățile i-au reținut pașapoartele și au amendat-o pentru că nu și-ar fi declarat pașaportul american.

Kurmașeva a fost arestată în Kazan pe 18 octombrie. De atunci, nu și-a mai putut contacta familia decât prin scrisori cenzurate.

Vizitele și apelurile telefonice sunt interzise. Ea are acces la un avocat, dar nu i-a fost permisă asistența consulară la care are dreptul, ca cetățean american.

„Este timpul să se încheie această persecuție. Alsu deja a petrecut opt săptămâni deținută nedrept și separată de familia sa”, a adăugat Gedmin.

Alți trei jurnaliști ai Europei Libere sunt, în acest moment, arestați în Rusia și în Crimeea controlată de Rusia.

  • Ihar Losik a fost arestat în iunie 2020 și a fost condamnat la 15 ani în închisoare. El nu și-a mai putut contacta familia din februarie 2023.
  • Andrey Kuznechyk a fost reținut în noiembrie 2021 și condamnat la șase ani în închisoare pentru extremism.
  • Vladyslav Yesypenko a fost arestat în Crimeea în martie 2023. A fost condamnat la cinci ani în închisoare, sub acuzații false.